EGAL-TEAM Kft. | 2017.09.20
Facebook E-mail
/

Hozzávalók:
10 szikkadt kifli
5 tojás
20 dkg darált mák
15 dkg porcukor
1 liter tej
Reszelt citromhéj
Lekvár

Sodóhoz:
4 dkg liszt
5 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor vagy 1 vanília rúd belseje
4 tojássárgája
8 dl tej

Elkészítése:
A kiflit karikázzuk fel.
A tejet tegyük fel melegedni, vigyázzunk, hogy ne forrjon fel.
A porcukrot összekeverjük a darált mákkal, de kicsit kevesebbel, mint 15 dkg. A tűzhelyen lévő tejbe szórjuk a maradék cukrot, mert akkor kavarás nélkül nem ég le melegedés közben. A tejbe belereszeljük a citrom héját.
Amikor felmelegedett a tej, a (shakerben) jól összerázott/összekevert tojássárgája-tej keveréket bele öntjük, és összemelegítjük. Egy csomag vaníliás cukrot is adunk hozzá.
Ráöntjük a kiflikre, és a cukros mákot is rászórjuk. Jól összekeverjük.
Egy margarinnal kikent, és morzsával megszórt tortaformába borítjuk, és egy kicsit lenyomkodjuk. Megkenjük a tetejét lekvárral, majd a sütőben (180 fokon) 15 percig sütjük.
Felverjük a tojásfehérjét egy kis cukorral kemény habbá, majd 15 perc sütés után rákenjük a gubára, és még 15 percet sütjük. (Figyeljük, hogy ne égjen meg a hab, csak épp hogy színt kapjon.)

Vanília sodó készítése:
A cukrot, a vaníliás cukrot és a lisztet egy tűzálló tálba tesszük, jól összekeverjük. Hozzáadunk 1 dl tejet és a 4 db tojássárgáját. Ezt csomómentesre keverjük.
A maradék tejet felforraljuk (ha vanília rudat használunk, akkor tegyük bele a tejbe ).
Ha felforrt, akkor lassan adagolva, folytonos keverés mellett adjuk hozzá a tojássárgás alaphoz. Kis lángra téve sűrítsük be a sodót. Ha kihált, a guba tortával kínáljuk.