EGAL-TEAM Kft. | 2018.01.20
Facebook E-mail

Mi az a laktóz? A tejcukor (laktóz) a tejben és egyes tejtermékben előforduló természetes kettőscukor (diszacharid), ami nem képes közvetlenül felszívódni.

Mi az a laktózérzékenység?

A laktóz emésztése fiziológiásan a vékonybélben történik, ahol a laktáz enzim egyszerű cukrokká (szőlőcukor+ galaktóz) bontja, amelyek így már fel tudnak szívódni.

A szervezetből hiányzik a laktáz nevű enzim vagy alacsony a szintje, ezért a tejcukor bontatlanul továbbhalad a vastagbélbe. A vastagbélben a normál bélflóra baktériumai használják fel és keletkeznek a tünetekért felelős anyagok (például: hidrogén, metán, kénhidrogén).

Intolerancia ≠ allergia!
Nincs tejérzékenység!

ALLERGIA
Az ételben található allergén (általában fehérje természetű) immunválaszt hoz létre.
Az allergiás reakció kialakulása nem függ az elfogyasztott étel mennyiségtől. A tehéntej-allergia valódi ételallergia, a tünetek az immunrendszer működésének zavarából erednek.

INTOLERANCIA
Nem immunológiai folyamat, szervezetünk nem termel ellenanyagokat.
A tünetek megjelenése, súlyossága függ az elfogyasztott étel mennyiségétől.
A tejcukorérzékenység, vagy más néven laktózintolerancia nem allergia, tüneteit enzimhiány vagy csökkent működés okozza.

A laktózintolerancia megállapítása

Hidrogén kilégzéses teszt 
Az éhgyomorra laktóz tartalmú tesztitallal végzett többszöri méréssel végzett teszt az érzékenységet a legbiztonságosabban mutatja ki.

Genetikai laktóz intolerancia vizsgálat
A laktózintolerancia lehetőségét mutatja ki, előre jelezhető az érzékenység esetleges későbbi kialakulása. Szájnyálkahártya kenet vétellel történik.

Mit tegyünk és együnk, ha tejcukorérzékenységre gyanakszunk?
Forduljunk szakemberhez! Más típusú problémák is okozhatnak hasonló tüneteket, emiatt forduljunk háziorvoshoz, aki beutal gasztroenterológiára. A diagnózis felállítása után forduljunk dietetikushoz!

A laktózintolerancia étrendjét meghatározza az „egyéni tolerancia”, amely a laktáz enzim aktivitásának függvénye. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan betegek, akik bizonyos mennyiségű laktózt el tudnak fogyasztani, mások viszont kénytelenek teljes tejcukormentes diétát tartani.


Táplálkozás laktózintoleranciában
A tej és tejtermékek teljes elutasítása nem kell és nem szükséges!
Laktózérzékenyként sem kell elhagyni a tejet, tejtermékeket.
Az egészséges táplálkozásban mindent lehet, csak a mérték és a gyakoriság betartásával.
Laktózintoleranciában a dietetikus segít a betartható, az egyéni toleranciát, életmódot figyelembe vevő diéta összeállításában, hogy ne legyen felesleges tiltás és élvezhető, egészséges ételek kerüljenek a páciens tányérjába.

A tüneteket kiváltó laktóz elhagyása az egyéni toleranciának megfelelő mértékig szükséges.
A kapcsolódó diéta alapelvei az egészséges táplálkozásnak felelnek meg.
Laktózmentesnek minősül egy élelmiszer, ha tejcukor tartalma 0,1 g / 100 g vagy a 0,1 g/100 cm3 értéket nem haladja meg.
Csökkentett laktóztartalmú egy termék, ha tejcukortartalma 0,2 g / 100g vagy 0,2 g/ 100 cm3 alatt van.
A laktózmentes tej szénhidráttartalma változatlan, azaz 5 g/100 g.
A laktózmentes tejtermékekben bontott formában található meg a tejcukor.

Az egyéni toleranciától függően az alacsony laktóztartalmú savanyított tejtermékek fogyaszthatók kisebb-nagyobb mértékben.
A savanyított tejtermékek tejcukortartalma a beoltott mikroorganizmusoknak köszönhetően 20–40%-kal kevesebb, mint a tejé.
A túró is fogyasztható, tejcukortartalma a savanyított tejtermékeknél is alacsonyabb.
A félkemény, kemény sajtok laktóztartalma is csökken az érlelési eljárások következtében, így fogyaszthatóak. A hosszú érlelési idejű sajtok gyakorlatilag laktózmentesek.
A tejcukorérzékenyek többsége által tolerálható mennyiségű tejcukrot tartalmaznak azok az élelmiszeripari termékek, amelyekben összetevőként van jelen a tejcukor.


A Melódin Éttermek által ajánlott termékek:

Magic Milk laktózmentes termékcsalád: laktáz enzim hozzáadásával a tejből nem a laktózt vonják ki, hanem mikroorganizmusokból kivont ß-galaktozidáz enzimet adagolnak a tejhez, ami glükózra és galaktózra bontja a tejcukrot. Az eredmény: 0,1% alatti tejcukor tartalom.

Melódin Paleo cukrászkészítmények
Melódin Mentes cukrászkészítmények

Az egészséges táplálkozásól
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által OKOSTÁNYÉR® néven kiadott új hazai táplálkozási ajánlás, a Magyar Tudományos Akadémia Élelmiszertudományi Tudományos Bizottsága ajánlásával:

A tej egészségre gyakorolt hatásai
A tejfogyasztás jól felszívódó formában tartalmazza a kalciumot. Napi 0,5l tej, vagy ennek Ca tartalmával megegyező tejtermék biztosítja a szükséglet 70-75%-át, ez az ajánlott napi mennyiség. Segít megelőzni a csontritkulást.

A tej ásványi anyag és tápanyagtartalma:
Optimális arányban tartalmaz: fehérjét, tejzsírt, tejcukrot, Kalciumot, foszfort és egyéb ásványi anyagokat, D-vitamint, A-, E-, B1-,B2-, B6-, B9-, B12vitaminokat.

Forrás:
Erdélyi-Sipos Alíz MSc
főtitkár, dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége