EGAL-TEAM Kft. | 2018.01.20
Facebook E-mail

Ezzel a jelzéssel ellátott ételeink a Paleo elveknek megfelelően készül.

A paleolit táplálkozás egy olyan gasztronómiai irányzat, amely a pattintott-kőkorszaki ősember étkezését reprodukálja a mai viszonyok között. A paleolit étrend kialakulásának oka az a felismerés, hogy a kő- és csonteszközöket használó elődeink a régészeti leletek vizsgálata szerint jóval egészségesebbek voltak napjaink civilizált emberénél.

A ma élő tradicionálisan táplálkozó természeti népekről ugyancsak elmondható, hogy náluk ismeretlen a szív és érrendszeri megbetegedés, a cukorbetegség, ritka a rák és alig fordul elő autoimmun betegség. Ugyanakkor amint egy természeti nép elkezd áttérni a nyugati étrendre, katasztrofálissá válik az egészségi állapota. A paleolit táplálkozás célja a civilizációs betegségek elkerülése.

Amint az étrend szerint kezdünk étkezni első hatásként azt tapasztaljuk magunkon, hogy megszabadulunk a súlyfeleslegünktől. Következő időszakban ha magas volt csökken a vérnyomásunk, rendeződik vércukorszintünk. Középtávon elmúlik a II-es típusú cukorbetegség, a alacsonyabb lesz a szervezet gyulladásszintje, amelynek meghökkentő pozitív következményei vannak: tünetmentessé válhat a sclerosis multiplex, a lupus, az olyan autoimmun betegségek, mint a sokízületi gyulladás, vagy pajzsmirigybetegség. A gyulladáscsökkenés következményeként enyhül, vagy teljesen megszűnik az ízületi és izomfájdalom, a menstruációs problémák, a migrén, eltűnnek a pattanások, aknék. Hosszú távon kisebb lesz a kardiovaszkuláris és rákos megbetegedések kockázata. A paleolit étrend felépítésének jellemzője a magas fehérje- (19-35%) és zsírtartalom (28-58%) és az alacsony szénhidráttartalom (22-40%). Utóbbiak olyan lassan felszívódó szénhidrátok, melyek alacsony glikémiás indexűek és glikémiás telítettségűek.

A paleolit étrend tiltólistáján az alábbi élelmiszerek kerültek:

Megengedett ételek a paleolit étrendben: