Allergén-, koleszterin- és rost tartalom információk letöltéséhez kattintson ide!
Paleo étel
Ezzel a jelzéssel ellátott ételeink a Paleo elveknek megfelelően készül.
A paleolit táplálkozás egy olyan gasztronómiai irányzat, amely a pattintott-kőkorszaki ősember étkezését reprodukálja a mai viszonyok között. A paleolit étrend kialakulásának oka az a felismerés, hogy a kő- és csonteszközöket használó elődeink a régészeti leletek vizsgálata szerint jóval egészségesebbek voltak napjaink civilizált emberénél.
A ma élő tradicionálisan táplálkozó természeti népekről ugyancsak elmondható, hogy náluk ismeretlen a szív és érrendszeri megbetegedés, a cukorbetegség, ritka a rák és alig fordul elő autoimmun betegség. Ugyanakkor amint egy természeti nép elkezd áttérni a nyugati étrendre, katasztrofálissá válik az egészségi állapota. A paleolit táplálkozás célja a civilizációs betegségek elkerülése.
Amint az étrend szerint kezdünk étkezni első hatásként azt tapasztaljuk magunkon, hogy megszabadulunk a súlyfeleslegünktől. Következő időszakban ha magas volt csökken a vérnyomásunk, rendeződik vércukorszintünk. Középtávon elmúlik a II-es típusú cukorbetegség, a alacsonyabb lesz a szervezet gyulladásszintje, amelynek meghökkentő pozitív következményei vannak: tünetmentessé válhat a sclerosis multiplex, a lupus, az olyan autoimmun betegségek, mint a sokízületi gyulladás, vagy pajzsmirigybetegség. A gyulladáscsökkenés következményeként enyhül, vagy teljesen megszűnik az ízületi és izomfájdalom, a menstruációs problémák, a migrén, eltűnnek a pattanások, aknék. Hosszú távon kisebb lesz a kardiovaszkuláris és rákos megbetegedések kockázata. A paleolit étrend felépítésének jellemzője a magas fehérje- (19-35%) és zsírtartalom (28-58%) és az alacsony szénhidráttartalom (22-40%). Utóbbiak olyan lassan felszívódó szénhidrátok, melyek alacsony glikémiás indexűek és glikémiás telítettségűek.
A paleolit étrend tiltólistáján az alábbi élelmiszerek kerültek:
- Gabonafélék (búza, árpa, köles, zab, rizs, vadrizs, rozs, kukorica, cirok, stb.)a glutén, a lektin, és a gyorsan felszívódó szénhidrát miatt.
- Hüvelyesek (babfélék, borsók, szója, amerikai földimogyoró, stb.) a glutén, a lektin, és a gyorsan felszívódó szénhidrát miatt.
- Tej és tejtermékek a tej összetevői miatt
- Szolanin vagy lektin tartalmú zöldségek (burgonyafélék, paradicsom, paprika, padlizsán)
- Hidrogénezett növényi olaj, transz-zsír, margarin
- Hozzáadott cukor (fruktózt is ideértve)
- Készételek, amelyek a fenti tiltólistán szereplő összetevők közül bármit is tartalmaznak
Megengedett ételek a paleolit étrendben:
- Gyümölcsök
- Zöldségek
- Állati húsok és zsírok
- Halfélék, tenger gyümölcsei
- Tojás
- Mandula, kesudió, törökmogyoró, pisztácia, fenyőmag, dió, tökmag, gesztenye
- Hidegen sajtolt növényi olajok (olívaolaj, kókuszzsír)
- Gombák