Rozmaringos csülök, kapros sztrapacskával
Hány főre: 4
Elkészítési idő: 120 perc
Nehézségi fokozat: közepes
Hozzávalók
- 1 db 1,2-1,5 kg-os csont nélküli csülök
- 4 db fokhagyma
- 1 db egész paradicsom
- 1 db kis konzerv paradicsomsűrítmény
- 1 db sárgarépa
- 2 db vöröshagyma
- 10 dkg füstölt csemege szalonna
- 20 dkg füstölt főtt császárszalonna
- 25 dkg brindza
- 75 dkg krumpli
- 5 dl tejföl
- 2 csokor friss kapor
- liszt
- só, bors
Elkészítés:
A csülköt vöröshagymás, sárgarépás, fokhagymás, paradicsomos,(füstölt szalonna bőrke) jó fűszeres pácban, sütőben megpároljuk úgy, hogy rádobjuk zöldségeket és amikor megpuhult, ebben a lében hagyjuk kihűlni a csülköt.
Amikor puha a csülök kivesszük a zöldségeket össze turmixoljuk és lisztel, besűrítjük, hozzáadjuk a paradicsompürét és az olívaolajat.
A csülökből 18-20 dkg-os szeleteket vágunk és 160C-on 30 percet sütjük az ízletes paradicsomos, fűszeres pecsenyelét ráöntjük. Kapros sztrapacskával tálaljuk. A forrásban lévő vízbe beleszaggatjuk a tésztát, és egy kicsit tovább főzzük, mint a normál galuskát. Hirtelen leöblítjük, és szűrőn tartjuk. Közben a füstölt szalonna megmaradt zsírját felmelegítjük, hozzáadjuk a tejfölt és juhtúrót. Ebből egy meleg, csomómentes masszát kell kapnunk. Ezt a masszát összekeverjük a lecsorgatott sztrapacskatésztával, megszórjuk bőven az apróra vágott kaporral, meglocsoljuk a maradék zsírral, és a tetejére szórjuk az összes kisült pörcöt. Forrón tálaljuk.