EGAL-TEAM Kft. | 2017.11.22
Facebook E-mail
/

A dulcsáca nem más, mint darabos gyümölcsből, cukorsziruppal készült dzsem,
a románok így mondják: dulceata, ami édességet jelent.


Hozzávalók:
1 kg főtt dinnyehéj (leírás a receptben)
1 kg cukor
1 rúd vanília
1 citrom leve és héja
5 dl víz
2 dl 9 %-os fehérborecet
1/2 csomag 3:1-ben zselésítőport

Elkészítés:
Egy 8 kilós görögdinnye héját (miután megettük a piros, édes belét) megszabadítjuk a zöld héjától, nem marad más, csak egy vékony fehér csík valamennyi piros béllel. Körülbelül 1 cm-es kockákra vágjuk, és főni tesszük egy fazékba 3 liter vízzel, amibe 2 dl 9%-os ecetet öntünk. Több mint 2 órát főzzük, amíg a héjkockák megpuhulnak és áttetszővé válnak.
Leszűrjük, átmossuk hideg vízben és kinyomkodjuk.
1 kg főtt dinnyehéjhoz 1 kg cukrot kell számítsunk. A cukrot sziruppá főzzük a vízzel (1 kg cukorhoz 5 dl víz), beleöntjük a dinnyehéjakat, hozzáadjuk a citrom héját és levét, valamint 1 kettéhasított vaníliarudat. 1 órát főzzük még nagyon lassú tűzön, ezalatt a dinnyehéjakat átjárja a vaníliás cukorszirup és egyre áttetszőbbé válnak. Néha-néha megkevergetjük, figyelve, hogy ne égjen meg.
Aztán félrehúzzuk a tűzről, kissé kihűtjük, hozzáadunk fél csomag zselésítőport, majd újra forraljuk még 5 percig.

Ebből a mennyiségből 3 darab 4 dl-es üveg aromás dulcsáca lesz.