EGAL-TEAM Kft. | 2017.11.22
Facebook E-mail
/

Hozzávalók 4 személyre:
500 g kisebb gumójú cékla
1 kis fej hagyma
Só, bors
2 ek. citromlé
2 nagy alma
2 (bio) narancs
2 nagy ek. majonéz (60 g)
2 dl joghurt
Chilipor

Elkészítés:
1. A céklát fél órára beáztatjuk langyos vízbe, aztán alaposan megsikáljuk, és héjában puhára főzzük. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, mélyebb tálba tesszük, összekeverjük 1/2 kk. sóval és a citromlével. Az almákat meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn egyenesen a hagymához reszeljük. A narancsokat forró, folyó víz alatt alaposan megmossuk, az egyik héját lereszeljük, levét kinyomjuk és átszűrjük.
2. A mártáshoz a majonézt és a joghurtot eldolgozzuk a reszelt narancshéjjal, a narancslével, ízlés szerint sóval, frissen őrölt borssal és 1-2 csipet chiliporral.
3. A céklát leszűrjük, meghámozzuk, hagyjuk kihűlni, majd ugyancsak nagy lyukú reszelőn a hagymás-almás keverékhez reszeljük. Lazán összekeverjük a majonézmártással, csinos tálba szedjük-kócosítjuk, lefedjük, és 1 órát a hűtőben érleljük.
4. A maradék 1 narancsot héjastul felkarikázzuk, magjait eltávolítjuk. A narancskarikákat elnegyedeljük, és körbedíszítjük velük a tál szegélyét. A saláta közepét ugyancsak elnegyedelt narancskarikákkal és tetszőleges zöldfűszerlevélkékkel vidámítjuk.

Tippek:
Gyorsabban elkészül, ha a céklát előző nap megfőzzük.
Érdemes eleve több céklát főzni; a maradékot felkarikázzuk, vízben elkevert sóval, borecettel, édesítőszerrel, őrölt köménymaggal és tormaszeletekkel ízesítjük, és csavaros üvegekbe zárva a hűtőben tároljuk. Savanyúságként kínáljuk.