Liba erőleves maceszgombóccal
Hány főre: 4
Elkészítési idő: 180
Nehézségi fokozat: közepes
Hozzávalók
- 50 dkg libaaprólék
- 1 db libacomb
- 1 db paradicsom
- 1 db paprika
- 1 db petrezselyem gyökér
- 2 db sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- 1 zeller gumó
- 6 gerezd fokhagyma
- 2 l víz
- 8 szem egész feketebors
- só, őrölt szerecsendió, ételízesítő
- Levesbetét maceszgombóc
- 1 kisebb csomag pászka
- 2 db tojás
- 1 fej vöröshagyma
- 2 evőkanál libazsír
- 1 evőkanál margarin
- só, bors, gyömbér
Elkészítés:
A libahúst megmossuk, fazékba tesszük, 2 liter vízzel felöntjük, majd lassú tűzön felforraljuk. Forralás közben a habot folyamatosan leszedjük. Miután felforrt, fűszerezzük. Közben megtisztítjuk a zöldségeket: a sárgarépát, a petrezselymet, a zöldpaprikát, a paradicsomot, a meghámozott hagymát egészben tesszük a levesbe. Lassú tűzön gyöngyöztetve 2-3 órán át főzzük. Miután a hús megpuhult, a levest átszűrjük.
Míg fő a leves, elkészítjük a maceszgombócot. A pászka felét apróra összetörjük, másik felét ledaráljuk. A tojássárgáját, a zsírral, margarinnal habosra keverjük, a fűszereket pirított hagymához keverjük, majd tojásfehérjés lazítással az egészet összedolgozzuk.
Végül vizes kézzel golflabda méretű, nagyobb gombócokat formálunk belőle, s azokat a forró levesben, fedő alatt kifőzzük. Tálaláskor a húst a csontokról leszedve visszatesszük a levesbe. A zöldségekkel és a maceszgombóccal együtt tálaljuk.