EGAL-TEAM Kft. | 2017.09.22
Facebook E-mail
/

Hozzávalók:

1 db jó nagy fej zeller,

1 fej vöröshagyma,

vaj (vagy margarin),

3 dl tejszín,

1 tojássárgája,

2 evőkanál liszt,

só.


Elkészítése:


A megtisztított és megmosott zellert vágjuk fel szeletekre. Egy edényben kb. egy liter vizet tegyünk fel forrni, egy kis sóval és egy fej megtisztított egész vöröshagymával. Egy serpenyőben olvasszunk fel egy kis vajat (vagy margarint), tegyük rá a zellert, pár percig kever-getve pirítsuk meg kicsit, majd öntsük bele a forrásban lévő vízbe.
Addig főzzük közepes lángon (nem kell lobognia), amíg teljesen puha nem lesz a zeller. A víz mennyiségére vigyázzunk, amennyi elforrt belőle mindig pótoljuk. A hagymát szedjük ki belőle, a zellert a levével együtt passzírozzuk át (turmixolni is lehet). Tegyük vissza a tűzhelyre, kis lánggal alatta. A lisztből és a tejszín feléből kevés hidegvízzel készítsünk habarást, és ezzel sűrítsük be az átpasszírozott levet. Jól forraljuk össze, és ízlés szerint ízesítsük be sóval.
A tejszín másik felét keverjük jól össze a tojás sárgájával, folyamatos kevergetés közben mer-jük hozzá a forró levesből egy merőkanálnyit, majd az egészet öntsük bele a levesbe, és jól keverjük össze, majd gyújtsuk alá, hogy egyet forrjon (közben folyamatosan kevergessük). Díszítésként pirított zsemlekockákkal tálalhatjuk.