EGAL-TEAM Kft. | 2017.09.23
Facebook E-mail
/

Az évszak egyik tipikus dióféléje idén nagyobb reflektorfénybe kerül

Az Észak-Amerikában őshonos diófajtát manapság már más országokban is termesztik (pl.: Ausztráliában, Brazíliában, Kínában, Mexikóban, Izraelben, Peruban vagy Dél-Afrikában), viszont a világ pekándió-termelésének nagy rész még mindig az Egyesült Államokból származik. Ott kezdték el ugyanis háztáji termesztését már az 1500-as években az indiánok, gyógyszerként is alkalmazták a bőr ill. tüdőmegbetegedésekre.
A pekándió nagyon hasonlít a hazánkban honos dióra, de annál hosszúkásabb, kevésbé tagolt, csonthéja jóval vékonyabb és simább, eszköz nélkül is feltörhető; ízük hasonló.
Magja gazdag zsírsavakban, egzotikus illatú. A dióhoz hasonlóan felhasználhatjuk édességekhez vagy sósságokhoz, ahogy éppen a kedvünk tartja.
Az embereken kívül számos fogyasztója akad: közöttük számos madár, oposszum, mosómedve, szürke mókus.

Számos előnye miatt egyre többször, egyre több változatban alkalmazzák egyébként a gasztronómiában – ma már nem csupán pekándiós piték készülnek. És nem csak finom íze, de az egészségre gyakorolt számos jótékony hatása miatt is érdemes fogyasztani.
Az összes mag és dióféle közül a pekándiónak a legmagasabb az antioxidáns-tartalma, emellett rengeteg vitamint (pl.: káliumot, magnéziumot, cinket, fehérjét) tartalmaz. Önmagában fogyasztva nem töri meg a fogyókúrát sem, hiszen alacsony a kalóriatartalma.
Bár nem az olcsó alapanyagok közé tartozik, pikáns íze miatt néha érdemes használni például süteményekben, vagy akár önmagában uzsonnára/tízóraira.
És hogy mi erősíti még azt a feltevést, hogy ez a dióféle az idei ősz alapanyaga?
A nagy gasztro csatornák egyre-másra készítenek ebből az alapanyagból finomságokat, a szakácsversenyeken is kulcs szerepet tölt be.
Azt a tényt se zárjuk ki, hogy az egyik nagy kávézólánc friss, őszi kínálatában újdonságnak számít a Karamellizált Pekándiós Latte, melyben ugyan nem találkozunk magával a diófélével, de pekándiós szirup pont megfelelően teszi édessé a tejeskávét.

1.Antioxidáns- és vitaminforrás
Egy tanulmány szerint, az összes mag közül a pekándióé a legmagasabb antioxidáns-tartalom. Emellett 19 vitamin és ásványi anyag található benne: többek között A-, E-, B1-vitaminokat, kalciumot, magnéziumot, káliumot, magnéziumot, fehérjét és cinket is tartalmaz.

2.Jót tesz a szívnek
A pekándió az E-vitamin, a már említett gamma-tokoferol nevű formájában gazdag, ami kifejezetten segít a szív- és koronaérrendszeri megbetegedések megelőzésében. Az olajsav, ill. a fenoplasztikus antioxidánsok segítik a agyvérzés, ill. a szív nem megfelelő vérellátásának következtében fellépő isémiás betegségek megelőzését.

3.Csökkenti a koleszterinszintet
Egy kutatás szerint, a pekándió rendszeres fogyasztása akár 33%-kal csökkentheti a rossz koleszterin szintjét a vérben, ami szintén a gamma-tokoferolnak köszönhető, egyes kutatások szerint pedig csökkentheti az epekő kialakulásának veszélyét.

4.Fogyókúra-barát
Természetesen nem a pekándiós pitére gondolunk (meglocsolva juharsziruppal), de önmagában pekándiót nassolni nem nyírja ki a fogyókúrát: 20 félben körülbelül 196 kalória van, így napi 10 fél pekándió igazán diétabarát finomság marad.

20 g pekándió (egy csészényi adag) az alábbi tápanyagokat tartalmazza:
• energiaérték: 612,63 kJ
• kalória: 146,42 kcal
• fehérjék: 1,84 g
• szénhidrátok: 2,77 g
• zsírok: 14,208 g
• rostok: 1,92 g
• víz: 0,722 g
• kalcium: 13,1 mg

5.Segíti az emésztést
Gazdag rosttartalma támogatja az emésztőrendszerünket és csökkenti a hemeroidok, ill. a vastagbélrák előbukkanásának kockázatát

6.Mg
A magnéziumban gazdag pekándió fogyasztása (125, 5 mg mennyiség 20 g pekándióban) csökkenti a vérnyomást. Napi 100 mg magnézium 9 százalékkal csökkenti az agyvérzés kialakulásának kockázatát.
A magnézium gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, például az ízületi falakon, csökkenti a kardiovaszkuláris megbetegedések kialakulásának kockázatát, az ízületi megbetegedések ill. az Alzheimer - kór felbukkanásának esélyét.

Egyes esetekben a pekándió fogyasztásának következtében, allergiás reakciók léphetnek fel, főként kisgyermekek esetében. Ezt az ún. anacardic sav okozza. Az allergiás reakció leggyakoribb jele a csalánkiütés (enyhe bőrpirosodás), légzési problémák, hasfájás, hányás, ill. hasmenés.

Fogyaszthatjuk nyersen, őrölten, reszelten, ill. diópüréként. Előételek részeként, öntetek, saláták, ill. édes desszertek készítéséhez kiválóan alkalmas. A pekándió konyhában való felhasználása sokban hasonlít a hagyományos dióéhoz. Minden egészéges étel részét képezheti.

Receptajánló
Pekándió korongok
Hozzávalók / 4 adag
• 18 dkg pekándió
• 2 teáskanál fahéj
• 2 evőkanál kókuszliszt (vagy kókuszreszelék darálva)
• 4 db datolya


Elkészítés
Az összes hozzávalót késes aprítóba tesszük, és összedolgozzuk.
Vizes kézzel pogácsákat formázunk belőle, és sütőpapírral vagy folpack-kel letakart tányérra helyezzük. Fogyasztás előtt fél órára hűtőbe tesszük.

Vegetáriánus töltött sütőtök
Hozzávalók / 4 adag
• 200 g basmati rizs
• 400 ml víz (rizshez)
• 400 g spenót
• 4 ek olívaolaj
• 1 közepes db vöröshagyma
• 300 g gomba
• 4 gerezd fokhagyma
• 80 g zeller
• 2 teáskanál zsálya
• 2 teáskanál kakukkfű
• 150 g csemegekukorica
• 200 g vörösbab
• 30 g pekándió
• 0.5 kg sütőtök
• só ízlés szerint

Elkészítés
1.A rizst egy picit megpirítjuk, sózzuk és majdnem kétszeres mennyiségű víz felhasználásával elkészítjük. Közben a spenótot megfonnyasztjuk és puhítjuk, amíg a leve elforr. A kész rizst és a spenótot összekeverjük.
2.Olívaolajat hevítünk, beledobjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd a gombát, kis rotyogás után a fokhagymát, a zellert. Fűszerezzük zsályával, kakukkfűvel, sóval. Addig főzzük az egyveleget, amíg a lé el nem forr, és utána egy kicsit még megpirítjuk. A legvégén hozzáadjuk a kukoricát és a babot (konzervek), 3 perc főzés után kész is.
3.A spenótos rizst összekeverjük az előbbivel, teszünk bele apróra vágott pekándiót (vagy a kedvenc magjaink keverékét akár).
4.A sütőtök tetejét levágjuk (illetve a tölteni kívánt egyéb zöldségek tetejét), kiemeljük a közepéből a magokat, illetve annyi sütőtökhúst, amennyit tudunk. Felaprózzuk és hozzákeverjük a rizses egyveleghez. Olívaolajjal kikenjük a sütőtök belsejét, és úgy töltjük bele a zöldséges rizst, majd a tetejét visszahelyezzük és betesszük a sütőbe kb. másfél órára.
5.Amennyiben nagyobbak a tökök, akkor a tetejüket ne tegyük vissza, csak tegyük a tepsibe azokat is, viszont ebben az esetben alufóliával takarjuk be a rizses egyveleget. Több kisebb sütőtököt használjunk, úgy tudjuk
tálalni mindenkinek.