EGAL-TEAM Kft. | 2018.02.23
Facebook E-mail
/

A paleolit diétát először 1975-ben Egy Walter L. Voegtlin nevű dietetikus fogalmazta meg, s az általa vallott nézet azóta is töretlen népszerűségnek örvend. Nagyon sok szerző tette magáévá a nézeteit, és az általuk kiadott különféle szakkönyvek, receptkönyvek és az életmód elsajátítására szolgáló egyéb kiadványok mára már világszerte alaposan elárasztották a könyvpiacokat.
A paleolit étkezés egy egyszerű, de vitatható felvetésen alapul. A paleolit időszakban élő ember még nem háziasította az állatokat, s a mezőgazdagsági termelés is ismeretlen volt számára. Gyűjtögetett, halászott, vadászott, azaz az általa fogyasztott táplálékok köre igen szűkös volt, főleg sovány húsokra, tojásra, magokra, gyümölcsökre és zöldségekre korlátozódott. A paleolit életmód kiötlői szerint ehhez az ideális tápanyag-beviteli módhoz kell visszatérni, ha a mezőgazdagság, az állattenyésztés és főleg az ipari forradalom óta eltelt időszakban megjelenő civilizációs betegségektől meg szeretnénk szabadulni.
Feltételezésük szerint az eltelt 20.000 év alatt az emberi emésztőrendszer nem ment át lényeges változásokon, nem alkalmazkodott a modern kor táplálékaihoz. Szerintük az evolúció folyamatában a 20.000 év nem nagy táv, s a diéta alapját képező élelmiszerek a jelen kor alapanyagai között is szerepelnek, sőt úgy tartják, hogy az emberi génállomány számára a modern kor élelmiszerei kifejezetten károsak, ezért is javasolt visszatérni az ősemberi életvitelhez.
Természetesen - mint minden diétának - ennek is megvannak a lelkes hívei, ami nem is csoda, hiszen a diéta által engedélyezett alapanyagok mellett a fogyás szinte garantált, és sok olyan alapanyagot kizár, amelynek mértéktelen fogyasztása tényleg komoly károkat okoz a szervezet számára. Mivel a paleolit diéta elzárkózik gabonafélék, a hüvelyesek, a finomított só, a finomított cukor és a feldolgozott olaj használatától, így rengeteg felesleges kalóriát tartalmazó, egészségtelen étel kikerül a fogyasztható alapanyagok köréből. A táplálkozás szerves részét képező folyadékbevitelt is szabályozza a diéta, elsősorban vizet javasol, a teával szemben megengedő, de a többi italféleséget nem engedi, ami szintén rengeteg pluszban bevitt kalóriát jelentene.
A paleolit diétánál az élelmiszerek aránya is meghatározó. A legnagyobb arányban fogyasztandó alapanyag a hús (ide tartozik még a hal és a tojás is), ezt követik a zöldségek, majd egy kicsit kevesebb gyümölcs, és az elfogyasztható magvak aránya a legkisebb. A hús arányait figyelembe véve elmondható, hogy a paleolit diéta anyagilag igen megterhelőnek számít. A paleolit diéta kialakításán látszik, hogy az amerikai társadalom egészségtelen életmódjával kíván szembehelyezkedni, nem csoda, hisz onnan indult világhódító útjára. Az életmód kicsit sarkosan világít rá azokra a problémákra, amit a tudatosan étkezők maguk is ismernek. Egy bölcsen megtervezett, végiggondolt konyha vezetése mellett a paleolitikum konyhája apró mozzanatokban mindenféle extra tervezés nélkül is megjelenik, hiszen sokan törekszenek rá, hogy minél egészségesebben éljenek. A végletességgel azonban vigyázni kell, nehogy hiánybetegségek fellépése bosszulja meg az egyoldalú táplálkozást. Mert azt azért halkan jegyezzük meg, hogy a paleolitikum embereinek élettartalma messze alulmaradt a mai emberénél. Természetesen ennek okai nagyon összetettek, de mindenesetre érdemes figyelni arra, hogy a környezetéből kiragadott, teljesen más környezetbe integrált táplálkozás minden esetben egyfajta felülbírálatot, folyamatos ellenőrzést igényel.
A paleolit életmódnál a különféle hidegen sajtolt olajok mellett engedélyezett libazsír, kókuszzsír használata. Nyugodtan ehetünk sonkát, szalámit. Tej helyett ihatunk mandulából vagy más csonthéjasból, esetleg kókuszból készített tejet. Bár a tej nem megengedett, sok paleo életmód leírásban, alapanyaglistában szerepelnek a sajtok, főleg a keménysajtok. A paleolit életmód alapján étkezve nagyon könnyedén készíthetünk különféle zöldségleveseket, krémleveseket, natúr sült húsokat különféle salátákkal. A zöldségekből főzhetünk főzelékeket, amelyekre feltétként mehetnek a húsfélék, illetve a tojás. Ha eljön a szezonja, a paleolit étrendbe tökéletesen illeszkedik a lecsó és a különféle rakott zöldségek.
A húsos ételeknél elég széles választékból állíthatunk elő paleolit ebédet vagy vacsorát. A különféle natúr sült húsok, rablóhúsok megfelelnek a diéta elvárásainak, de a speciális lisztekbe, tojásba forgatva rántott húst is készíthetünk. A csonthéjasokból kapott liszttel nem csak a húsokat panírozhatjuk, hanem süteményeket is süthetünk. A csonthéjasok mellett a sütemények édesítéséhez engedélyezett a méz használata, a paleolit életmód megengedő a modern édesítőszerek egészségesebb válfajával is, de banánnal, különféle aszalt gyümölcsökkel is édesíthetünk.