EGAL-TEAM Kft. | 2017.11.22
Facebook E-mail
/

A narancs Dél-Kelet Ázsiából származik, ie. 2500-ben már megtalálták nyomait Kínában. Valószínűleg Nagy Sándor segítségével jutott Európába, ahol csak a középkorra vetette meg a lábát, a Mediciek címerpajzsát már 5 narancsgerezd díszíti. Szubtrópusi növény, 9-10 méter magasságúra megnövő fákon érik. Az ősöknek számító vietnámi és thai narancs kívül zöld, belül sárgás. Azokban az országokban, ahol hűvösebb van, a narancs bőre narancsszínűre színeződik, ott, ahol viszont mindig meleg van, a klorofil megmarad a növényben, és a narancs zöld marad.
Miért egészséges?
A narancs rendkívül sok C-vitamint tartalmaz, egy szem a felnőttek számára javasolt mennyiség akár kétszeresét is tartalmazhatja. Használják étvágyjavító és emésztést serkentő hatásai miatt, és gyomorhurut ellen is ajánlják. Kórosan soványak és szívbetegek egyenek minden nap egy narancsot. Ez a legtöbb rostot tartalmazó gyümölcs a világon, ezért az emésztést is kedvezően befolyásolja.
Narancs a konyhában
Lédús belét és héját is használjuk. A 17. században a színházakban, mint frissítőt osztogatták. Sütemények, krémek édesítője, de kesernyés, aromás héja is jól ízesíti nem csak a különféle desszerteket, de szószokhoz, húsokhoz is illik. Készülhet belőle leves gyümölcsösen, zöldségesen vagy mondjuk libahússal, de nagyon finom húsételeket is tálalhatunk, mondjuk egy narancsos gyömbéres pulykamell formájában. A karácsonyi gyümölcskenyér sem nélkülözheti reszelt vagy kandírozott héját, de a bejgli tésztájába, akár töltelékébe is illik.
Érdekességek a narancsról
Brazíliában és az USÁ-ban termesztik a legtöbb narancsot. A narancs érettségét a héj színe alapján nem lehetséges megítélni, mivel akár a fán maradva is változhat a színe narancssárgáról zöldre, majd újra narancssárgára.
A narancs szín a buddhista szerzeteseknél a megvilágosodást, az isteni szeretet jelképezi, ezért teljesen narancssárga a ruhájuk is.
Nagy Sándor állítólag sáfrányos vízzel mosott hajat, hogy az megőrizze fényes narancs színét.
Érdekes, hogy amikor a hollandok 1674-ben visszafoglalták New Yorkot az angoloktól, New Orange-ra (új narancsra) keresztelték át, és egy évig ez is maradt a neve.
A narancs virágát már Kleopátra is gyakran használta, állítólag erősíti az önbizalmat és eufóriát okoz. Régen narancsvirággal szórták be a nászágyakat is. Egy liter narancsvirág olajhoz egy tonna narancsvirágot préselnek.
NARANCSOS SÜTŐTÖKKRÉMLEVES
Hozzávalók: 1 kg sütőtök, 1 hagyma, 3 kanál olaj, 1 kanál méz, 1,5 dl narancslé, 2 db nagyobb krumpli, ételízesítő, só, bors,1 csipet őrölt szerecsendió, 1 mokkáskanál gyömbérpor (vagy friss, reszelve), 2 dl tejszín, pirított tökmag, napraforgómag
Elkészítés: A sütőtököt feldaraboljuk, sütőben puhára sütjük. Amíg puhul, olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, rádobjuk a megtisztított, kockára vágott krumplit, kevergetjük. Rácsorgatunk 1 kanál mézet, picit karamellizáljuk, utána felöntjük kb. 1,5 l vízzel. Beleszórjuk a fűszereket, és puhára főzzük a krumplit.
A megsült sütőtököt megpucoljuk, beletesszük a levesbe a narancslével együtt. Botmixerrel pürésítjük, és behabarjuk a tejszínnel. Ha még kell, utána fűszerezünk, pirított magokkal meghintve tálaljuk!
NARANCSKRÉM
Hozzávalók: 1 db narancs, 1 csomag vaníliás cukor, 2 nagy pohár tejföl, cukor ízlés szerint, 1 csomag babapiskóta
Elkészítés: A tejfölöket tálba öntjük, hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot. Belereszeljük a narancs héját, beleaprítjuk a megpucolt narancsot. Összeturmixoljuk, majd belekeverünk 1 csomag összetört babapiskótát. 1 éjszakára hűtőben pihentetjük.