EGAL-TEAM Kft. | 2018.02.18
Facebook E-mail
/

Az eredetileg örmény étel, a zakuszka, moldovai közvetítéssel került Erdélybe, és vált meghatározó ételévé az ott élőknek. A nyár végi zöldségekből készített krémnek rengeteg változata ismert és felhasználása is igen sokrétű.
A zakuszkát általában padlizsánból, pritaminpaprikából, hagymából készítik, de sok esetben babbal, tökkel, cukkinivel, esetleg répával vagy épp gombával gazdagítva teszik el télire.
A leggyakrabban készített változat a padlizsánnal kevert paprikakrém. Ilyenkor a padlizsánt lesütik - amennyiben lehetséges - faszénen, majd a megpuhult, megsütött padlizsánhúst fakéssel vagy rozsdamentes késsel kikaparják a héjából és lecsöpögtetik. A legtöbb zakuszka recept már ezzel a kikapart, lecsöpögtetett padlizsánhússal számol. A modern konyhai eszközöknek köszönhetően a padlizsán felhasználása jóval egyszerűbbé vált, így a zakuszkához is könnyedén ledarálhatjuk a padlizsánt, ha rozsdamentes acélból készült darálóval rendelkezünk.
A zakuszka eltevés titka az előkészítés. Mivel a munka több fázisból tevődik össze, ezért könnyedén két napra oszthatjuk a zakuszka elkészítését. A hozzávalók közül az alapot képező paprikát is érdemes előre megsütni, majd lesózva állni hagyni. A sült és sózott pritamin- vagy kápia paprika héja könnyen lehúzható. Természetesen készíthető a zakuszka héjas paprikából is, de a paprika héja a hosszas főzési idő ellenére sem fog olyan mértékben elfőni, hogy sokak gyomrának ne okozzon kellemetlen pillanatokat. Az elkészítés módozatai mellett az alapanyag mibenléte is sokféle lehet. Van, aki csak pritaminpaprikából vagy kápiából készíti a zakuszkát, de az is bevett szokás, hogy a pirospaprikák mellett lecsónak való paprika is kerül a krémbe.
A jó minőségű alapanyagokból készített zakuszka akkor van kész, amikor a felhasznált olaj megjelenik a krém tetején. Ilyenkor a kész krémet tiszta befőttesüvegekbe kell szedni, majd a lezárt befőttes üvegeket száraz dunsztba tenni. A felnyitott üvegeket azonban minden esetben a hűtőben kell tárolni, s célszerű néhány napon belül elfogyasztani a benne lévő krémet, meg felbontás után hamar tönkremegy.
A zakuszkát legtöbb esetben pástétomként használják, és kenyérre kenve fogyasztják, de szószként húsok mellé, illetve szószok, raguk és egyéb ételek ízesítőjeként is tökéletesen megállja a helyét. A paprikakrém tökéletes reggelire, ebédre vagy vacsorára, gyakorta kínálják kenyérre kenve, teával.