EGAL-TEAM Kft. | 2018.02.20
Facebook E-mail
/

Jönnek az korán sötétedős, hideg esték, már nem nagyon lehet szabadtéri randit szervezni. Ilyenkor jó ötlet a vacsora, most kell belehúzni, hogy a karácsonyt már párban töltsük.

Romantika jeligére még mindig a gyertyafényes vacsora jelenti legtöbbeknek az első igazi randevút. S nagyon nem mindegy, mi kerül az asztalra.
A csábítás trükkjei időállónak bizonyulnak: gyertyafény, kiváló bor, pezsgő, finom ételek, aztán bármi megtörténhet, feltéve, ha nem ettünk fokhagymát vagy hagymát – derült ki egy ételrendelő és egy társkereső oldal közös felméréséből, melyben a magyarok randizási szokásait vizsgálták. A közel 5000 fő részvételével, folytatott online kutatás érdekes eredményeket hozott. Vagyis inkább sokkal konzervatívabbat, mint amilyet gondolnánk.

Szóval, a tökéletes romantikus vacsora "hozzávalói" nem sokat változtak. A megkérdezettek nemtől függetlenül gyertyafénnyel (az összes válaszadó 23 százaléka), virágcsokorral (29 százalék) és finom étellel, itallal készülnének a jeles eseményre.
A férfiak közel 60 százaléka fehérbort vagy pezsgőt választana kísérőül a kellemes hölgytársasághoz, a női válaszadók viszont az elegáns pezsgő mellé alkoholmentes italokat is biztosítanák, hogy az este folyamán jobban megismerhessék randipartnerüket. Az ételek és éttermek kiválasztásakor találhatunk abszolút favoritot, hiszen közel 50 százalék tette le a voksot a magyaros konyha (!) mellett, 25 százalék mediterrán ételeket kóstolna leendő partnerével, míg 13 százalék az egyre népszerűbb street food világba vágyik egy közös ízkalandra (gyertyafénnyel...).

S hölgyek, most tessék figyelni: a férfi válaszadók szerint a „legszexisebb” étel, amit egy nő rendelhet az első közös találkán az egy méretes steak és hozzá saláta. A hölgyek azonban a "férfiasság kulcsát" a minél csípősebb ételekben, illetve a kézműves hamburgerekben látják!
Viszont az is fontos lehet, hogyan viselkedünk az étteremben.
Lehet, hogy úgy érzed, egy pincér azért van, hogy maximálisan kiszolgáljon titeket, odafigyeljen rátok, hiszen ezért kapja tőletek a borravalót, és munkahelyétől a fizetését. Lehet, hogy úgy érzed, ez feljogosít téged arra, hogy bunkó módon, lekezelően, megalázóan bánj vele. Ne tedd. Ha úgy érzed, hibázott, mást hozott ki, mint amit rendeltél, akkor normális hangnemben, udvarias módon is közölheted ezt vele, nem kell egyből leordítani a haját...

Ugyanígy, ha mondjuk túl sokáig tartott neki kihozni az italt, akkor ezt nem kell feltétlenül a szemére hányni (valahogy úgy, hogy "Na, 10 perc után végre sikerült kihoznia..."), inkább viccelődd el a dolgot.
Az emberek egyszerűen nem szeretik a bunkó módon viselkedőket, fogd hát vissza magad.
Nehéz megfogalmazni, milyen hihetetlen módon tudják utálni a férfiak, amikor egy étteremben kihozzák a finomabbnál finomabb kajákat (amiért valószínűleg ők fognak majd fizetni), a velük lévő hölgy pedig különböző okokra hivatkozva (nem akar elhízni, fogyózik, ilyenkor már nem szokott sokat enni stb.) csak egy nagyon keveset eszik, és az étel nagy részét otthagyja a tányéron.
Gondoljunk csak bele: a férfi kitesz magáért, elhoz egy étterembe, szeretné, hogy jól érezd magad, Te pedig úgy csinálsz, mintha valami kapitális ostobaságot követett volna el veled szemben azzal, hogy étterembe hozott...

Sokan azonban nem is étteremben képzelik el az első randevút, hanem inkább saját otthonukba invitálnák kiválasztottjukat, a közvetlenebb és sokkal személyesebb élmény érdekében. A hölgyek 70 százaléka szerint nem az a fontos, hogy kinél találkoznak, és a férfiaknak is csak 16 százaléka vélekedett úgy, hogy ha választani kell, akkor inkább a nőknek adná a vendéglátói elsőbbséget. Az éttermen kívüli találkozáskor a válaszadók 43 százaléka saját specialitással készülne. A hölgyek 30 százaléka spagettivel vagy pizzával fogadná választottját (hm, a hamburger itt kiesni látszik, pasta vonalon meg esetleg egy Arrabiata?), a férfiak 15 százaléka viszont inkább rendelné az ételt az esetleges kellemetlen hibák elkerülése érdekében.

A megkérdezett férfiak 76 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az első randin mindenképp a saját feladatának érzi, hogy a pénztárcájához nyúljon, a hölgyek azonban közel sem voltak erről ennyire meggyőződve, hála az emancipációnak. A felmérés szerint mindösszesen 60 százalékuk hagyná partnerére a vacsora költségeit, és közel 20 százalékuk vélte úgy, hogy a legjobb megoldás, ha mindkét fél saját maga fizeti fogyasztását.
A végére nézzünk néhány tiltólistás ételt.
Spagettit kizárólag csak akkor kérjünk az első randin, ha már annyira kölcsönös az összhang, hogy úgy szívnánk egymás szájából a tésztát, mint Susi és Tekergő a Walt Disney klasszikusában. Máskülönben eléggé kínossá válhat a hosszú tésztaszálak szürcsölése, ráadásul, ha nem figyelünk, az élénk piros paradicsomszósz is könnyen a ruhánkon landolhat.

Az ujjszopogatás baromi furcsa dolog lesz a veled szemben ülő delikvensnek, de tény, hogy szuper jó dolog cuppogva lakmározni a bordát és a szárnyakat. A csinos pofid is könnyen a szaft áldozatává válhat, nem beszélve arról, hogy ezt a két ételt jobb előkében vagy kötényben fogyasztani.
Bár egy saláta kikérése egészségtudatos jellemre utal, nem árt óvatosan bánni ezzel a fogással is! Ugye előtted van azért az a kép, ahogy a párolt spenót levelek, a madársaláta, a kapor, vagy éppen a rukkola ügyesen bemászik a fogaid közé – netán letelepednek a szemfogaidon?!

Bár az is tény, hogy a különböző rákfélék mennyeien finomak, de az is biztos, hogy képtelenség romantikusan fogyasztani őket. Az apró tengeri lények puszta kézzel történő tépése és marcangolása nem lesz jó ómen.
Tudjuk, hogy nehéz ellenállni egy isteni mexikói chilisbabnak vagy egy ennek a fetás-óriásbabos egytálételnek, de ha azok közé tartozol, akik nehezen kezelik a bab okozta puffadást, jobb, ha elfelejted őket főzni vagy rendelni. Hidd el, kellemetlen lenne mindkettőtöknek...
Még ha tényleg imádod is a fűszeres kosztot, a randin nem érdemes ezzel felvágnod. A fűszeres ételek könnyen okozhatnak feltűnő verejtékezést és kellemetlen helyeken megjelenő izzadtságcseppeket, arról nem is beszélve, hogy elég ciki lesz, ha könnyező szemekkel és könnyező szemek lógatod a nyelved egy pohár vízbe.
Több kutatás is bizonyította a fermentált ételek jótékony hasznát a szervezetünkre nézve, ám köztudott az is, hogy ezeknek az ételeknek általában furcsa illatuk is van. A békesség kedvéért, kerüld az első randin a savanyú káposztát, a kimchit, az erjesztett tofut, és az egyéb ecetes ételeket.
Ugyanazt ételt rendelni, amit partnerünk is kér, az első randin tökre UNALMAS! Ne ezzel akarj bevágódni, hogy mennyire passzol az ízlésetek, inkább válassz mást, és máris megvan egy frappáns beszédtéma az adott étel konyhájáról, nemzetéről és egyéb hozzá fűződő sztorijainkról!
Ha egy igazán jó étterembe mész randizni, előfordulhatnak az étlapon olyan ételek, amikről addig nem csak, hogy nem hallottál, de még a nevüket sem tudod kimondani. Ne tegyél úgy, mintha tudnád, hogy mit beszélsz; akkor már inkább egy jópofa viccel üsd el, hogy fogalmad sincs, hogy mi ez az étel (vagy hogy mondják), de nagyon szívesen megkóstolnád! A telefonos segítségkérés sem játszik.

Persze az ideális körülmények és a kellemes vacsora fontosabb, mint az, hogy ki és mennyit költ az este folyamán. A megfelelő előkészületek után nincs is más dolgunk, mint hogy próbáljuk magunkat adni, és hagyjuk, hogy a másik fél jobban megismerjen bennünket. Ja, és még valami, ami fontos lehet: a megkérdezettek stop táblát mutattak fel a hagymás és fokhagymás ételeknek. A hölgyek 82 százaléka, a férfiak 67 százaléka igyekszik elkerülni az első randis vacsorán. Hogy utána meddig? Az majd kiderül, ha sikerült a randi.