EGAL-TEAM Kft. | 2018.03.20
Facebook E-mail
/

Az újév a nagy fogadalmak és fogyókúrák időszaka. Sokan akár a végsőkig is képesek elmenni, hogy a kívánt testsúlyt elérjék. Ám egészségünk kárán semmiképpen sem érdemes ezzel kísérletezni, ahogyan az alábbi bizarr diétákkal sem.

Akár hideg a tél akár nem, a zsírcsapda rendesen működött az év végi ünnepek nagy falatozásaival, meg a hőmérséklettől független, szezonálisan elvárható fajsúlyosabb töltekezésekkel. Most nyakunkon a farsang, ez sem éppen súlyfaragó időszak. Gyorsan be kellene iktatni pár csodatévő napot, hogy egy számmal kisebb legyen a báli ruhánk.
Az ember régóta keresi a megoldást arra, miképpen lehetne könnyen, gyorsan vékonyabb. A könnyed fogyás Szent Grálja az energia megmaradás törvényébe zárva, továbbra is várat magára.
Na, ilyenkor jön az eszeveszett szörfözés a neten, és a se vége, se hossza a tuti tippeknek. Jönnek is csőstől az ajánlatok. Nesze nektek csodatévő káposztaleveses, hájfaló grapefruitos, csodabogyós, vércsoportos, zöld teás, negatív kalóriás, citromvizes, keserűsós egy, kettő, három és még pár napos, lehetőleg bombasztikus étrend kiegészítőkkel spékelt, dollár milliárdokban mérhető profitot célzó, újabb és újabb elképzelések mentén piacra dobott fogyókúrák.
Nincs sárgaköves út, akad helyette jó néhány furcsábbnál furcsább leágazás.

A következő diéták csupán cseppek a tengerben a sok ezernyi hóbortos, olykor egyáltalán nem veszélytelen dili közül. Hát, tessék csak.

Rágcsáló - fletcherizmus
A 19. század közepén született amerikai Horace Fletcher „A Nagy Rágcsáló” néven vonult be a történelembe. Követőinek azt javasolta, hogy fletcherizálják az ételeiket, ami azt jelenti, minimum harminckétszer, de leginkább százszor rágják meg a falatot, mielőtt lenyelnék. Buzgón rágcsáló követői egy táplálkozó hörcsögre hasonlítanak, és egész napra van elfoglaltságuk. „A természet megbünteti azokat, akik nem rágcsálnak.” - hirdette Fletcher. Tézisével napjaink dietetikusai is részben egyetértenek. Bizonyos Dr. Hendrik Smith vizsgálatai szerint azok, akik a falatokat harmincötször megrágták 12 %-kal kevesebbet ettek, mint azok, akik csak tízszer.

Jó, de van itt még valami.

Horace Fletcher a széklet iránt is különös érdeklődést tanúsított. A szülőket arra biztatta, hogy gyermekeiket is ebben a kíváncsiskodó szellemben neveljék, vagyis ne mulasszák el a napi székletvizsgálatot, és tegyenek is szert megfelelő ismeretekre, mit mond a szín, az állag stb. Alapvetően ebben is nagy igazsága van, és biztos, hogy a rágcsálós - kakavizítes módszer együttes alkalmazása megteszi a hatását… Fletcher 1919-ben hunyt el, amikor már egy újabb fogyókúra divat hódított. Ez volt az amerikai politikai gazdaságtan professzor Irving Fisher, és az orvos Eugene Lyman Fisk nevével fémjelzett, mai is divatos és közismert, kalóriaszámlálós diéta, aminek akkora irodalma van, hogy ebből egész éves sorozatot indíthatnánk.

Kukázó – freeganizmus
Az 1990-es évek közepén indult amerikai freeganizmus kifejezés ezúttal nem személyre utal. A freegan a free és a vegan szavak összekapcsolásával képzett szó. A freeganizmus, a fletcherizmus után egy évszázaddal, a kiteljesedő fogyasztói társadalom kritikájaként is felfogható, ezért aztán aki egyidejűleg szeretne fogyni és harcos társadalomkritikát is gyakorolni, annak ez lehet a legmegfelelőbb forma. A diéta követői azzal kívánják csökkenteni a társadalom termelte hulladék okozta környezeti terhelést, hogy leginkább csak kidobott, növényi eredetű élelmiszereket fogyasztanak, amit a „kukába merülés” rituáléja során tárnak fel. Ebben a diétában lényegében nincs semmi eredendően egészségtelen, mondják az orvosok, azonban ettől még igen durva marad.

Nagy tisztító - koktéllal
A hashajtók a fogyókúrázás kezdeteitől rendszeresen előfordulnak a fogyókúrázók háza táján. Ez alól a celebek, mint például a Grammy-díjas amerikai énekesnő, Béyoncé, sem számítanak kivételnek, sőt. A diéta követői többnyire reggel és este is benyelnek egy-egy adag hashajtót. Ha éhesek lesznek, citromlével, csípős cayenne borssal és juharsziruppal kavarnak-ráznak maguknak italt. Ez a koktél hivatott elnyomni az éhségérzetet. Szakértők szerint ez a fajta „tisztító” módszer meglehetősen szélsőséges és fokozottan igénybe veszi a szervezetet. 3-7 napnál hosszabb ideig semmiképpen nem javallott a kipróbálása, szemben azzal, hogy minimum 10 napot, de inkább azt is meghaladó időtartammal ajánlják a bulvárdietetikusok.

Shangri-La - íztelenül
A legendás tibeti Shangri-La nevére keresztelt diéta Seth Roberts pszichológia professzor találmánya, aki 2006-ban állt elő újfajta étvágycsökkentő módszerével, az íztelen kalóriákkal. A módszer a professzor korábbi patkány-pszichológiai kísérleteinek továbbgondolásával született. A diéta gyakorlati tanácsai szerint, naponta 100-400 kalória íztelen étel fogyasztása javasolt a normál (ízletes) étkezések közötti időben, egyszerre, vagy elosztva. Nemcsak arról van szó, hogy semmilyen ízesítőt, fűszert nem használunk a napi betevő íztelenhez, hanem hogy naponta legalább kétszer beemelünk 1-2 evőkanál extra light (nem egyenlő extra szűz) olíva olajat vagy sima cukros vizet is. Étkezés után és előtt legalább egy órával kell lenyelni a súlycsökkenéshez. A pszichológus Roberts szerint az agyunkat váratlan meglepetésként éri, hogy íztelen, vagy alig ízes ételt eszünk. „Miért eszünk ilyen ételt?” – kérdezi az agyunk, önmagától. „Csak nem azért, mert éhesek vagyunk?” – töpreng el az agyunk, velünk együtt. A többi már kitalálható: ha éhezünk, akkor energiát kell felszabadítani, ami végül fogyáshoz vezet(het).

Haladóknak - fényevés
A fényevés már-már vallás, vagy tán egészen az, bár kétségtelen, hogy a diéták többsége ugyancsak feltételez némi révületbe hajló hitet, buzgalmas elszánást. A fényevés híveinek messzi múltban gyökerező meggyőződése, hogy az élelmiszerekre, vízre semmi szükség, a napfény és a spiritualizmus bőségesen elegendő a jóllakáshoz. Az afro-amerikai Wiley Brooks ma is működő intézetet alapított erre a hitre. A magát harminc esztendeje fényevőnek hirdető Brooks pechjére, a sajtó kiszúrta, hogy kólát iszik és hamburgert eszik, ezért aztán legyünk csak óvatosak ezzel a diétával, ami már idehaza is szedi – halálos – áldozatait. Bár kétségtelen, hogy átmenetileg éppen ezzel lehet a legtöbbet fogyni, a siker időleges, és a tudomány mai állása szerint, a diétázó előbb, vagy utóbb, de egészen biztosan szomjan, vagy éhen hal. Éppen azelőtt, hogy elégedett lehetne a testsúlyával.

Divatos - celebes
Privát „kedvencünk” a mostanában felkapott bébiételes kúra, amit Lady Gaga és Madonna-követő celeb fanatikusok terjesztenek:1 hónapig csak kisüveges bébi püré. Az első héten a főétkezések helyett, majd két hétig naponta ötször, aztán egy hétig visszaadagolás. Kétségtelen, hogy egy-egy étkezésnél max. 100 kalóriát viszünk csak be. A könnyen emészthető, bébiknek készült pürék havi dózisban úgy 60-70 ezer forintot kóstálhatnak. S mert megoldják az anyagcsere gondokat, pelenka beszerzést is javallanánk, de ez plusz költség.

Dukan-diéta
Ezt már háromszor választották az év legrosszabb diétájának. A diéta négy szakaszban zajlik. Az első szakaszban csak fehérjét lehet enni, a másodikban jöhetnek a zöldségek, a harmadikban egy kevés gyümölcsöt és tésztát is lehet enni, majd az utolsó szakaszban vissza lehet állni a normál étkezésre, de hetente egy fehérje napot kell tartani. A diéta hosszúsága attól függ, ki mennyi kilót szeretne leadni, így saját magunknak határozzuk meg annak hosszát, így akár bármeddig is eltarthat. A kúra alatt szinte semmilyen szénhidrátot nem lehet fogyasztani, ami komoly energiahiányhoz vezethet, az élelmi rostokban szegény étrend pedig székrekedést okozhat, és rossz leheletet is. Hosszú távon csontritkulás és vesekárosodás is előfordulhat.

KEN diéta (Ketogenic Enteral Nutrition)
Az egyik legveszélyesebb kúra, amely során a diétázó tulajdonképpen semmit nem eszik. A páciensnek az orrába helyezett műanyag ampullán keresztül jut el a folyékony tápanyag a gyomrába. Egy elektronikus pumpa segítségével 24 óránként 2 liter folyékony tápanyagot juttatnak így a szervezetbe, 10 napon keresztül. A berendezés hordozható, bárhova magunkkal lehet vinni, és bármikor tudunk "enni". Ez a diéta komoly egészségügyi következményekkel, krónikus betegségek kialakulásával járhat együtt. Mellékhatásként fertőzések, szédülés, anafilaxiás sokk, vénagyulladás is előfordulhat.


4 csepp diéta (Party Girl IV Drip Diet)
Ez a diéta is igen bizarr. Magánklinikákon táplálkozásbeli rendellenességek és alultápláltság esetén alkalmazzák, hogy a páciens energiához jusson. A diéta során tulajdonképpen egy koktélt kell elfogyasztani, amely nagy dózisban tartalmaz vitaminokat (B- és C-vitamint), tápanyagokat, magnéziumot, kalciumot. A koktélt 4 alkalommal csöpögtetik bele a szervezetbe. Jelenleg kevés adat áll rendelkezésre arról, hogy ez a diéta valóban hatásos lenne, de még ha az is lenne, egy szilárd, de egészséges élelmiszer és víz helyett biztosan nem jobb megoldás a szervezetünknek.

Hat hét OMG diéta
A briteknél ez a diéta annyira népszerű, hogy azonos néven már egy könyv is megjelent róla. A diéta szerint reggel az első dolgunk a sportolás legyen, miután megittunk egy csésze feketekávét. Ezután 3 óráig ne együnk semmit, majd üljünk egy kád hideg vízbe, hogy elkezdődjön a zsír égetése. Naponta csak háromszor együnk, a bőséges reggeli nem szükséges, a kávé pedig azért fontos, mert felgyorsítja az anyagcserét. A diéta alatt tilos gyümölcsöt enni, a fehérjékre viszont annál nagyobb szükség van, aminek érdekében fogyasszunk kólát. Mai életmódunkba sajnos ez a diéta nehezen beilleszthető, a bőséges reggeli pedig mindenképpen javasolt.


Drunkorexia vagy Alcorexia étrend
A fiatalok körében kezd elterjedni ez a fajta diéta. Köztudott, hogy az alkohol sok kalóriát tartalmaz, így a diéta szerint, ha napközben csak keveset eszünk, akkor nem kell lemondanunk az esti buliban való alkoholfogyasztásról, hiszen így többnyire csak az alkoholban lévő kalória kerül a szervezetbe, és nem alakul ki túlsúly. Ez a diéta azonban komoly megvonással jár, és mindösszesen 10.500 kalória bevitelt engedélyez egy héten, ráadásul főként az alkoholból. Ehhez körülbelül 131 pohár vörösbort kell elfogyasztani, hogy tartani lehessen. Sajnos, ez a diéta nem tartalmaz túl sok tápanyagot és vitamint, ráadásul az alkoholmérgezés és a halálozás veszélye is komolyan fennáll.

Breatharian diéta
Ez Michelle Pfeiffer kedvenc diétája, amelyben az ételeket és italokat levegővel próbálják helyettesíteni. Egyébként nagyon hasonlít a fényevésre. A Brit Dietetikus Társaság senkinek sem ajánlja ezt az étrendet, mert már fentebb is említettük semmilyen tudományos bizonyíték nincs arra, hogy az emberek csak oxigénen és napfényen meg tudnának élni.

Biotyping diéta
Ennek a fogyókúrának a lényege az, hogy a diétázók testük hormonális egyensúlyának megváltoztatásával próbálják csökkenteni a testzsír szintjét. A Brit Dietetikus Társaság szakértői azonban úgy vélik, hogy az étrend főként étrendkiegészítőkön és áltudományos állításokon alapul.

Gluténmentes diéta
Gwyneth Paltrow kedvenc étrendjének lényege az, hogy teljes mértékben kizárja az étrendből a gabonafélékben fellelhető glutént. A szakértők szerint ez a lisztérzékeny betegek számára megfelelő, de nincs bizonyíték arra, hogy a kevesebb glutén fogyasztása fogyáshoz vezetne. Az étrend azért okoz testsúlycsökkenést, mert követői nem fogyasztanak gluténtartalmú süteményeket és kekszeket.

A különböző összetételű divatdiéták hosszú távú hatásáról nem áll rendelkezésre elegendő adat. Ezek a diéták több esetben nem biztosítanak megfelelő tápanyagellátottságot, ami idővel különböző betegségek kialakulásához vezethet. Nagyon veszélyes bedőlni a két bűvös szónak: könnyen és gyorsan fogyni. A tartós hatás eléréséhez úgy, hogy közben az egészségünket is megőrizzük, kiegyensúlyozott összetételű (szénhidrát, fehérje, zsír aránya) és megfelelő mennyiségű tápanyagbevitelre van szükség. Ahelyett, hogy a sztárokat vakon követjük, őszintén fogalmazzuk meg saját céljainkat, és az egyéni adottságainknak megfelelő életmód mellett tegyük le a voksunkat.

A Melódin éttermekben is választhatsz diétádhoz passzoló ételt.

A „fittvega” jelzésű ételeinkbe nem teszünk cukrot, tejterméket és búzalisztet és nem tartalmaznak húst. De nem csak elkészítésben térnek el a megszokottól, hanem sok új élelmiszert is kipróbálhatunk pl. hajdinát, kölest, zabot.
Az ezzel a jelzéssel ellátott ételeinket olyan vendégeinknek ajánljuk, akik súlymegtartásra törekszenek és nem félnek kipróbálni új ízeket.

Wellness és reform ételeink modern konyhatechnológiai eljárásokkal készülnek, mint például a konfitálás vagy a nem bő olajban kisütött bundázott húsok.

Paleo jelzésű ételeink állati eredetű zsiradékkal vagy kókuszzsírral készülnek, jellemző rájuk, hogy sok zöldséget és gyümölcsöt használunk elkészítésükhöz és keményítőt nem tartalmazó köretet javaslunk hozzá.

Bónuszként adhatunk még egy tanácsot ismeretlen dietetikus bölcselő hagyatékából: Ehetsz mindent, csak ne nyeld le!


Boldog és finom ételekben gazdag új évet kívánunk!