EGAL-TEAM Kft. | 2018.02.23
Facebook E-mail
/

A csokoládé alapanyaga a kakaóbab. A bolygónk nagy kakaóbab ültetvényei Mexikóban, Közép- és Dél-Amerikában, Afrikában, Indiában találhatóak. A „kakaóöv” a trópusokon található, az egyenlítőtől északra és délre is 15-15 fokig tart. Az afrikai ültetvények a XIX. században keletkeztek, amikor az amerikai termőterületek már nem bírták ellátni a csokoládéra éhes világot. Mára az össztermés 70%-át a fekete kontinens adja.
A kakaóbabból két úgynevezett köztitermék, a kakaómassza és a kakaóvaj, illetve két végtermék, a kakaópor és csokoládé keletkezik.
A kakaófa termését felvágják, a babokat kiszedegetik, majd banánlevelekre fektetik, lefedik, és egy hétig hagyják 45-50 fokon fermentálódni. A fermentálódás alatt kezd kialakulni az aroma, és fellazul a bab héja. Ezután vagy napon, vagy meleg levegővel fújva szárítják a magokat, hogy a víztartalmukat csökkentsék.
A csírátlanított kakaóbabokat ezután 120-140 fokon megpörkölik, ami újabb árnyalatokat ad az aromához, ekkor jön létre a csokoládébarna szín is. A megpörkölt bab az őrlés után folyékonnyá válik. A kakaómasszából vagy kisajtolják a kakaóvajat és kakaóport állítanak elő belőle, vagy cukrot és tejport adnak hozzá, meg egy kevés vaníliát. Ezután a kakaómasszát még hengerek között finomítják, s a tökéletes arányok, a legkifinomultabb íz élmény érdekében még ilyenkor adnak hozzá kakaóvajat, illetve ízesítik különböző fűszerekkel.
A CSOKOLÁDÉ FAJTÁI
A három nagy testvér a fehércsokoládé, a tejcsokoládé és az étcsokoládé. Az étcsokoládéról az utóbbi években bebizonyosodott, hogy kifejezetten egészséges, magas antioxidáns-tartalma miatt. Állítólag még a fogakat is védi, sőt még a szív- és érrendszer karbantartására is alkalmas.
A fehércsokoládéban - amit először 1955-ben állítottak elő - sok-sok (nagyjából 35-40%) kakaóvaj található, viszont kakaópor nincs benne.
A tejcsokoládé - amely talán a legelterjedtebb - nagyjából 25%-35% közötti kakaótartalommal bír.
55-75 % között található az a mezsgye, ami a földi halandók számára a leginkább kedvelhető étcsokoládét eredményezi. Ebben az állapotában még több kocka fogyasztása is lehetséges. Nem keserű, a termőterületre jellemző aromák jól kiérezhetőek belőle.
Bonbon, praliné, trüffel - mi is köztük a különbség? Apró és édes falatok, de némi különbség akad közöttük. A bonbon töltött csokoládégolyó, a praliné cukormasszából álló apró édesség, a trüffel pedig csokoládéalapú ízesített desszert.
A francia eredetű bonbont eredeti receptje szerint úgy készítették, hogy a vízzel olvasztott cukrot sűrűre forralták, majd csokoládéból, kávéból, narancsból vagy más gyümölcsből készített kivonattal, ritkábban illóolajokkal keverték, és mandulaolajjal bekent bádoglemezre öntötték. A masszát kockákra darabolták mandulaolajos késsel, majd esetenként egyenként megforgatták csokoládéban. Ma a bonbon általában egyesével be van csomagolva.
A praliné feltalálása Plessis-Praslin tábornok szakácsához kötődik, aki az egyik monda szerint 1671-ben az odaégetett mandulás desszertre ráöntette az olvasztott csokoládét, hátha még használható lesz úgy.
A trüffel német szó jelentése szarvasgomba, de a csokoládébonbonokra is elterjedt a kifejezés. A kicsi, rücskös édességek alakja egyrészt hasonlít is a drága étekre, másrészt állítólag szorosabb köze is van egymáshoz a kettőnek: régen a szarvasgombát konyakban vagy portóiban tartósították, majd miután a gombát kivették belőle, a megmaradt alkohollal kis desszertcsokoládékat töltöttek.
NEM ÖRDÖNGŐSSÉG!
Ha van otthon jó minőségű csokink, vajunk, jófajta alkoholunk, akkor kedvünkre improvizálhatunk a különféle íz világú trüffelekkel. A csokit mindenki szereti, és rengeteg féle fűszer jól illik hozzá, ugyanígy játszhatunk az alkoholokkal. Hempergethetjük kakaóba, kókuszreszelékbe, darált vagy apróra tört mogyoróba, mandulába, pisztáciába, dióba, akár csoki reszelékbe is. De tölthetjük is aszalt vagy kandírozott gyümölccsel, roppanós mandulával vagy mogyoróval.
MARCIPÁNOS BONBON
Hozzávalók: 50 dkg nyers marcipán, 10 dkg porcukor, 2 cl cseresznyepálinka, étcsokoládé, mandulaforgács
Elkészítés: A porcukorhoz add hozzá a darabokra vágott marcipánt és az alkoholt. Deszkán gyúrd egységes masszává. Formázz a masszából cseresznye nagyságú labdácskákat, hagyd fél órát száradni, majd egyesével mártsd felolvasztott étcsokiba, és újra hagyd száradni. Száradás elején mandulaforgácsba is meghempergetheted, s ha már jól megszikkadt, csomagold.
TEJCSOKIS-MANDULÁS TRÜFFEL
Hozzávalók: 9 dkg vaj, 1,5 dl tejszín, 30 dkg jó minőségű tejcsokoládé, 2 tojás sárgája, 10 dkg pirított tört mandula, kakaópor
Elkészítés: A vajat a tejszínnel forrald fel, közben a csokoládét vízgőz felett olvaszd meg. A kettőt keverd össze, majd add hozzá a tojások sárgáját. Az egészet jól dolgozd össze, és vízgőz felett addig keverd, míg fényes lesz. Ekkor keverd hozzá a pirított manduladarabokat, majd vagy kis hűlés után formálj belőle golyókat, vagy egy dermesztőtálat sütőpapírral kibélelve öntsd bele a masszát, s úgy tedd a hűtőbe, hogy aztán kockákra vághasd.