EGAL-TEAM Kft. | 2017.09.25
Facebook E-mail
/

A tea fogyasztása egyszerre javítja a hangulatunkat és serkenti az agyműködésünket. A rendszeres teafogyasztás erősíti az immunrendszert, a benne található antioxidáns hatású polifenolok pedig segítenek a sejteket károsító szabad gyökök megkötésében.
FEKETE TEA: Frissít és tisztít
Alacsony hőfokon teljes oxidációval készült tea, mely során a leszüretelt tealeveleket fonnyasztják, sodorják, oxidálják, mely során kialakulnak a szín, aroma- és cserzőanyagok, végül szárítják, osztályozzák és csomagolják. A fekete teának igazából az élvezeti értéke a számottevő. Nagyon sokfajta létezik. Élénkítő hatása valamivel kisebb, mint a zöld teának, mert kevesebb koffein található benne. A benne található koffein és teobromin izgatja a központi idegrendszert, ezáltal fokozza a szellemi aktivitást, és csökkenti a fáradtságérzetet. További előnye, hogy tisztítja a bőrt, és hatékony pattanásmegelőző szer.
Elkészítése: 100 C°-os vízzel forrázzuk le a tealeveleket és áztassuk 3-5 percig.
ZÖLD TEA: Ránctalanít, és védi a sejteket
Ugyanabból az alapcserjéből készül, mint a fekete tea, de a készítése során kimarad az az erjesztési, fonnyasztási folyamat, ami a fekete teákra jellemző. Ez az oka annak, hogy megtartja a zöld színét és az íze sem annyira karakteres, mint a fekete teáké. A különböző teatermesztő területekről eltérő ízű, illatú és színű zöld teák kerülnek forgalomba. A zöld tea jelentős egészségmegőrző hatással bír: antioxidánsokat tartalmaz; EGCG-tartalma miatt rákmegelőző hatású, méregtelenít, megelőzi a fogszuvasodást, lassítja a csontokban a mészlerakódást, valamint erősíti és regenerálja a szívizomzatot.
A zöld tea az egyik legjobb és legismertebb zsírégető tea. Egyéb létfontosságú egészségmegőrző hatása mellett nagyban serkenti a régóta jelen lévő zsírok lebontását.
Elkészítése: 65-70 C°-os vízzel öntjük le a leveleket és a teára jellemző íz eléréséhez 2-3 perc után leszűrjük.
ROOIBOS: Fitten és fiatalon tart
A Rooibos tea az egyik legkeresettebb és legértékesebb teakülönlegesség világszerte. Dél-Afrika Cape tartományában honos "vörösbokor" hajtásaiból készül. Koffeint nem tartalmaz, ezért kitűnő folyadékpótló gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt. A natúr tea kissé édeskés, gyömölcsös zamatának köszönhetően édesítés nélkül is élvezhető, de ízlés szerint ízesíthető is. Ásványi anyagokban (kalcium, mangán, fluor, cink, magnézium, réz) gazdag, cserzőanyag-tartalma alacsony, antioxidáns tulajdonságánál fogva lassítja az élettani öregedést. Különösen javasolt ingerlékenység, fejfájás, alvászavar, álmatlanság, depresszió esetén. Jellegzetes, frissítő íze a fekete teáénál édesebb.
Elkészítési módja megegyezik a fekete teával.
GYÜMÖLCSTEA
A gyümölcstea elnevezés az összefogó neve azon italoknak, melyeket a tealevelekhez hasonlóan más növényi levelek, főként gyümölcsdarabok, néha virágszirmok forrázásával és áztatásával állítanak elő. Az igazi gyümölcsteában semmilyen teacserjéből készült alap nem található, így ezek a teák nem tartalmaznak koffeint és csersavat. Gyakran használnak fel a készítésük során almát, csipkebogyót, narancshéjat, hibiszkuszt, ananászt, meggyet, barackot, illetve ízesítik különböző természetes aromákkal. Melegen és hidegen is ajánlott fogyasztani.
Elkészítése: 100 C°-os vízzel forrázzuk le a gyümölcsdarabokat (illetve filtert), az áztatási idő pedig 10-15 perc legyen, hogy minél jobban előjöjjenek a gyümölcsök ízei.
GYÓGYTEA: Új életre kelt
Szomjoltó italként, de fürdőadalékként is első osztályú alapanyagok. Egyes fajták (például a cickafark, a nyírfalevél és a maté) forrázatai szabályozzák az emésztést, így fogyasztószerként is eredményesek. A gyógyteák gyógynövényekből készülnek betegségek megelőzésére vagy az egészség helyreállítására. Ezeknek a teacserjéhez semmi közük, csupán az elkészítés hasonlósága miatt hívjuk teának. Az elkészítés módja szerint háromféle ital készülhet, attól függően, hogy milyen növényi részekből áll. Ez lehet forrázat, főzet, vagy kivonat.