EGAL-TEAM Kft. | 2017.11.22
Facebook E-mail
/

Az olíva olajnak rengeteg fajtája létezik, és mindegyiknek megvan a maga jellegzetes íze. A legfinomabb a kézi szedésű, hidegen sajtolt, extra szűz elnevezésű olívaolaj, amit az első sajtolás során nyernek. Ezt nem tanácsos hőnek kitenni, mert hamar elveszíti értékes, antioxidáns hatású vitaminjait. A további vagy a melegen való préselés során kinyert olaj már kevésbé jó minőségű. Kerüld a sansa, pomace és orujo néven kapható termékeket, hiszen ezek csupán töredékét tartalmazzák az olívaolaj értékes anyagainak!
A mogyoró olaj finom és tápanyagdús, az íze hasonlít az amerikai mogyoróéhoz. Az E-vitaminban gazdag finomítatlan fajtáját szószokhoz, marinádokhoz, valamint fokhagymás és zöld fűszeres salátaöntetekhez ajánlják.
A dió olaj legnagyobb előnye, hogy rendkívül gazdag szívvédő hatású omega-3 zsírsavakban. Azoknál a salátáknál használja, amelyeknél érvényesíteni szeretné a dió édeskés, krémes ízét. Mivel tárolás közben hamar megromlik, ezért kis mennyiséget tanácsos vásárolni belőle.
Az ecet szerepe nem csak az ételek ízesítésében és tartósításában jelentős, már az ókorban felismerték az ecetek egészségre gyakorolt kedvező hatásait, melyek többségét az utóbbi évtizedekben egyre több, különböző témában és területen végzett kutatási eredmény támaszt alá. Az ecet vércukorszintre gyakorolt hatása talán a leginkább kutatott terület, mind több tanulmányban vizsgálják az ecet lehetséges jótékony szerepét 2-es típusú diabéteszben. Heti legalább 5-6 vagy annál több alkalommal fogyasztott olaj- és ecet alapú saláta dresszing csökkenteti bizonyos szívbetegség rizikóját.
Az eceteket önmagukban is fogyaszthatjuk, azonban felhasználásuk főként salátaöntetek, más néven dresszingek, valamint vinaigrette formájában történik. A dresszingek olyan kísérő ételek, melyeket a végtelenségig lehet variálni, gazdag ízvilágukkal átformálják salátáinkat. Az öntetek egyik csoportja az ecet-olaj dresszing, mely ecet, növényi olajok (például olíva-, tökmag-, dió-, szezám-, szőlőmagolaj) és zöldfűszerek keverékéből áll. A vinaigrette, más szóval francia öntet a francia konyha alapöntete, alapszabálya, hogy 3 egység olajhoz 1 egység ecetet (bor- vagy balzsamecetet) kell adni, az egyéb hozzávalók függvényében pedig bármeddig variálható.
Alap vinaigrette salátaöntet
A vinaigrette szósz/mártás a salátaöntetek alapja. Ezt bármilyen salátához használhatjuk, szinte illik mindenhez. Alapja az olaj és az ecet 3:1 arányú keveréke amihez emulgeáló anyagként általában mustárt is adnak. Az alap vinaigrette-et sokféleképpen ízesíthetjük aztán, függően a felhasználni kívánt salátától.
Hozzávalók:
2 ek. ecet (fehér v. vörös borecet, sherryecet, málnaecet, almaecet...)
6 ek. olívaolaj (vagy szőlőmagolaj, mogyoróolaj)
2 tk. dijoni mustár
1 tk. méz
só, bors
A hozzávalókat keverőtálban habverő segítségével homogén szósszá keverjük, vagy egy csavaros fedelű befőttes üvegbe öntve összerázzuk. Majd szószos, csőrős flakonba öntve használjuk. Hűtőben tartva, egy hónapig is eláll, felhasználás előtt szobahőmérsékletűre engedjük és alaposan felrázzuk.
Bacon-vinaigrette: Alap-vinaigrette „Canola” olajjal vagy kukoricaolajjal és almabor-ecettel készítve. Ajánlott: erős, karakteres ízű salátákhoz, pl. endívia, rukkola
1 evőkanál száraz, sós bacon-morzsa
Csapott evőkanál finomra vágott (lila vagy fehér) hagyma
1 csipet őrölt zellermag (ill. olyan natúr konyhai zöldfűszer-keverék, amiben dominál a zeller)
Teáskanálnyi fűszeres, barna magos mustár
1-3 teáskanál barnacukor
Citromos vinaigrette: ajánlott friss, ropogós spenótsalátához
3 evőkanál extra szűz olívaolaj (opcionálisan: citromos olívaolaj)
3 evőkanál frissen facsart citromlé
Csapott teáskanál szárított oregáno
Csapott teáskanál reszelt fokhagyma