EGAL-TEAM Kft. | 2017.09.25
Facebook E-mail
/

A világ vezetői, a holywoodi hírességek, a bulvárlapok celebjei néha olyan távoli és misztikus figuráknak tűnnek, így könnyen elfeledjük, bizony ők is csak egyszerű emberek. Ők is voltak már szomorúak, voltak már szerelmesek, nekik is vannak kedvenc dolgaik és elfoglaltságaik, mint mindenki másnak. Például kedvenc ételeik.

Nézzük előbb a politikusokat.

Donald Trump meglepő módon az éppen reneszánszát élő street food irányzatot vallja magáénak, nem tud ellenállni egy jó hamburgernek. Ha szaftos marhasültet lát, annak sem tud ellenállni, de az utazáshoz gyakran csomagol magának fasírtos szendvicset, vagy ropogós halrudacskákat. Kevesen tudják, hogy a nemrég beiktatott elnök jövendőbeli felesége oldalán egy 1995-ös reklámban is feltűnik, ahol az egyik legnagyobb amerikai pizzéria hálózat töltött szélű pizzája mellett tesznek hitet.
Vlagyimir Putyin mindenevő. Állítása szerint az egyszerű étkeket preferálja. Szereti a zöldségeket, különösen a paradicsomot és az uborkát, reggelire pedig kását eszik, túrót és mézet. Hiába van hideg Oroszországban, Vlagyimir Putyin él hal a fagylaltért.

Angela Merkel is a kevésbé egészségtudatos ételeket favorizálja. Kedvencei a kolbász, a savanyú káposzta, a magyar lecsó(!), a saslik, a kebab és a burgonyaleves, de nem veti meg a pisztrángot és a szilvás süteményt sem. Ez persze a kedvencek listája, nem tudhatjuk, hogy a mindennapokhoz miből nyeri az energiát.
Az USA nemrég leköszönt elnöke, Barack Obama ízlése sem sokban különbözik az átlag amerikai polgárétól, legalábbis kommunikációs tanácsadói szerint. Sokan gondolják, hogy Obama kedvence a pizza, ugyanis gyakran tűnik fel egy-egy fotón, amint szemmel látható élvezettel fogyasztja. Ezt látszik erősíteni, hogy a kabinethez közel állók beszámoltak már olyan esetről is, amikor Obama a Fehér Házba rendelte futárral kedvenc olasz fogását. A rideg valóság azonban az, hogy az exelnök kedvenc étele a chili (több képen chili-evés közben is feltűnik). Állítólag nem csak a fogyasztásában guru, készíteni is nagyon szereti. Feleségével, Michelle-lel van is egy kedvenc mexikói éttermük Chicagóban, ahol rendszerint tortilla levessel kezdik a vacsorát.

Az angol hercegi pár szeret maga főzni a hétköznapokban. Kolbászt készítenek, lekvárt főznek be és elkészítik a vacsorát is. Katalin hercegnő egyik kedvence a ragacsos, karamellás süti, amit már maga is ezerszer elkészített.

A végére néhányan távirati stílusban:
Hillary Clinton annyira szereti a csípős szószt, hogy a táskájában is hord magával.
Erzsébet királynő híres csokoládé imádatáról, amit persze angol teával kísér.
Ferenc pápa kedvence a pizza, szerencse, hogy Olaszországban él.
Kim Dzsong Un még 2014-ben egy interjúban árulta el, svájci sajt függő.

Most pedig nézzünk szét a filmipar berkeiben.

A világhírű olasz színésznő, Sophia Loren imád családjának főzni, pont, mint egy igazi olasz mamma. Számos szakácskönyve jelent már meg világszerte. Így bátran bízhatjuk rá magunkat, ha a tökéletes paradicsomszószról van szó.

Annak ellenére, hogy az Oscar-díjas színésznő Meryl Streep igencsak hitelesen alakította Julia Childot, az amerikaiak főzőnagyasszonyát, a való életben próbálja megúszni a főzéssel kapcsolatos otthoni teendőket. Azért neki is van pár bevált receptje, ilyen ez az illatozó lekváros linzer is.

Tom Cruise nagyon szeret enni, az olasz konyha rabja. Kedvence a spagetti carbonara és a fagyi. Szerencsére a mediterrán receptek bővelkednek zöldségfélékben is, így a hollywoodi világsztárnak nem kell aggódnia a kilók miatt. Egyik nagy favoritja, ez a zöldfűszeres, avokádós saláta.

Nemrégiben a nagyközönség számára is felfedte titkát az énekes-sztár Justin Timberlake: imád sütiket sütni. Először csak leendő feleségével múlatták az időt a konyhában romantikázva, majd, hogy várandós párja kedvében járjon, egymagában is főzésre adta a fejét Justin. Legendásak a kekszei, melyek egytől egyig a nagyi receptjei és útmutatásai alapján készülnek.

Annak ellenére, hogy az E.T valamikori gyereksztárja Drew Barrymore, mára már gondoskodó családanya, és nagyon odafigyel, hogy mit ad csemetéinek, ez a tipikus, egészségesnek éppenséggel nem mondható, amerikai desszert az egyik nagy kedvence. Na azért van benne pár olyan egészségtudatos csavar is, mint a cirokliszt, barna rizsliszt és a cukrozatlan mandulatej.

A francia színész Gerard Depardieu közismerten nagy gourmet, immáron a francia konyha nagykövete a világon, hiszen szakácskönyvében megjelent receptjeivel, sokak számára tette elérhetővé nemzete ételeit. A rókagombás tonhal pontosan ilyen kifinomult franciás fogás.

Teri Hatcher már egészen tinédzser kora óta otthonosan mozog a konyhában, de mint egy jó pap, ő is holtig tanul. Nemrég még egy főzőiskolába is beiratkozott, hogy újabb recepteket és konyhatechnikai fogásokat sajátítson el. Lehet, hogy a tökéletes almás pite receptjét is itt sikerült ellesnie?

A Julie & Julia sztárja, Amy Adams fejest ugrott a főzés tudományába azzal, hogy elvállalta egy gasztroblogger szerepének megformálását, amikről kiderült, hogy nem is olyan egyszerű feladat. Az alapvető háziasszonyi ismeretekkel rendelkező Amy konyhai hozzáállását is alapjaiban rengette meg a film. A filmbeli kedvenc bruschettáját, mi is szívesen elkészítenénk egy könnyű nyári estén.

Az amerikai filmcsillag, Woody Allen múzsája, imád a konyhában szorgoskodni. Scarlett Johansson szerint nincs is jobb terápiás levezetése egy stresszes napnak, mint a főzés: egyedül a konyhában, kellemes zenére, egy pohár bor mellett megalkotni az aznapi vacsorát. Felbecsülhetetlen. A család nagy kedvence, mikor a színésznő a frittata elkészítésére kap ihletet.

A Született feleségek c. amerikai sorozat Gabriellje, Eva Longoria a valóságban igencsak házias, szeret főzni és gondoskodni családtagjairól. A családi recepteket és külföldi útjai során szerzett kulináris tapasztalatokat összegyűjtve szakácskönyv megírására is vetemedett. Ebben egyik nagy kedvencét, a pikáns tortillaleves receptjét is megtaláljuk.

Az Ízek, imák, szerelmek c. film sztárja Julia Roberts a való életben is nagyon szeret enni. Szereti az otthon elkészített ételeket, melyekhez az alapanyagokat saját kis kertjéből szerzi be. Gyermekeit is a slow food szellemében neveli, akik lelkes gondozói a malibui konyhakertnek. Julia egyik filmbeli kedvenc olasz fogása a Bucatini all’amatriciana.

Az Oscar díjas színész Matthew Mcconaughey nem csak a filmvásznon, hanem a konyhában is remekül alakít. Sok időt tölt ott, főleg mióta két gyermek édesapja és fontosak számára is az otthon elköltött közös étkezések. Nemrég a kedvenc sörös csirke receptjét osztotta meg rajongóival.

Gigi Hadid egy újságnak mesélt arról, hogy tojást, pirítóst reggelizik baconszalonnával, no és persze az elmaradhatatlan kávéval. Gigi a tiszta étkezésre esküszik, de elmondta, a hamburgerről nem tudna lemondani, így igyekszik a gyorsételeket és az egészséges étkezést kombinálni. Ezeken kívül a lány imádja a sushit és a jégkrémeket, és jól tudja, New York mely pontjain lehet ezekből a legjobbakat kapni.

A magyarok üdvöskéje Palvin Barbi alakja alapján biztos nem hinnénk el, hogy
rendszeresen főz és szeret a konyhában mozogni. Specialitásai a magyar ételek.

Végül nézzük a sportolókat.

David Beckham, nem csak a futballpályán, hanem a konyhában is jeleskedik. Az AC Milan-nál töltött évek alatt egy profi szakácsképző iskolát is elvégzett, így házi készítésű tésztákkal kényezteti gyermekeit. A sáfrányos rizottó receptjét oly sokan lájkolták az egyik közösségi portálon, hogy Beckham végül kénytelen volt megosztani a receptet rajongóival is.

Mohamed Aida, tőrvívónk szerencsés abból a szempontból: a tengeri herkentyűkért rajong, melyek igen gazdagok fehérjében. A rák például alacsony zsírtartalmú, és fehérjéje könnyen beépül az izomzatba. Általánosságban elmondható, hogy a tengeri állatoknak magas a jódtartalma, mely a pajzsmirigyre, így közvetve az anyagcserére van jótékony hatással. Aida a versenyek előtt mégsem eheti kedvenc ételét, hiszen ezeket a falatokat úgy szereti igazán, ha párja készíti el.

Deák-Bárdos Mihály, kötöttfogású birkózónk a szárnyas ételek rabja, kedvence a csirke és a pulyka. Birkózónk másik kedvenc étele nagyon magyar, a halászlé.

Forma 1 pilóták a következőt válaszolták a „Mi a kedvenc kajájuk?” kérdésre:


Daniel Ricciardo: „tengeri ételek”
Nico Rosberg: „Olasz kaja, pizza, tészta
Fernando Alonso: "Paella"
Esteban Gutierrez: "Mexikói és olasz"
Romain Grosjean: "Én minden ételt szeretek a világon, ez a nagy probléma."
Felipe Massa: "Én mindent imádok! Mindenféle ételt szeretek: a japánt, talán inkább a nem annyira csípőset... Imádom az olaszt! A legtöbb ételt szeretem!"
Max Verstappen: "Tészta"
Kevin Magnussen: "Indiai étel"
Jenson Button: "Hal és zöldségek"
Magnus Ericcson: "Japán kaja"
Valtteri Bottas: "Csípős csirke, zöldségek.”
Lewis Hamilton:” karibi konyha”

Receptajánló
Házi hamburger
Hozzávalók:
A bucihoz (10 db):
• 75 dkg liszt
• 1 tk só
• 70 g cukor
• 40 g friss élesztő
• 1 tojás
• 50 g puha vaj
• 450 g natúr joghurt
• 1 tojás a kenéshez
• 2 ek szezámmag a sütéshez

A savanyított hagymához:
• 3 dl víz
• 1,5 dl fehérborecet
• 1 tk szemes bors
• 2 babérlevél
• 1 tk cukor
• 1/2 tk só
• 2 lilahagyma

A fűszeres majonézhez:
• 2 tojássárgája
• 1 tk mustár
• pár csepp citromlé
• 1/2 tk só
• kb. 5 dl semleges ízű étolaj
• 3 ek jéghideg víz
• 1/2 tk só
• 1 tk citromlé
• 4-5 db fűszeres paradicsomszószban eltett chipotle paprika (Chipotle Adobo szószban)

A húspogácsához (5-6 db):
• 1 kg darált marhahús
• 20 dkg marhavese faggyú vagy szalonna

Az összeállításhoz:
• 6-8 szelet bacon
• jégsaláta
• vékonyra szeletelt paradicsom


Elkészítés:
A buci hozzávalóit keverőtálba tesszük és sima tésztát dagasztunk belőle. Amikor fényes a felülete és elválik az edény falától, megszórjuk kevés liszttel és huzatmentes helyen 1 óra alatt duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk, kicsit átgyúrjuk és 10 részre osztjuk. Kis gömböket formázunk mindegyikből, az alját becsípjük és végül kicsit benyomjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, megkenjük egy kissé felvert tojással és megszórjuk szezámmaggal. 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt pirosra sütjük.
A savanyított hagymához egy kis lábosba tesszük a vizet, ecetet, borsot, babérlevelet, cukrot és a sót. Felforraljuk. A hagymát karikára vágjuk és egy tálba tesszük. Rászűrjük a forrásban levő ecetes folyadékot és hagyjuk benne kihűlni a hagymát.
A majonézhez egy tálba tesszük a tojássárgáját, a mustárt, a citromlevet és a sót. Habverővel elkezdjük habosítani, amikor elkezd a tojás krémesedni, eleinte cseppenként adagoljuk hozzá az olajat. Folyamatosan keverjük és egyre bátrabban, de még mindig vékony sugárban öntjük hozzá az olajat. Hozzákeverünk egy evőkanál jéghideg vizet, majd folytatjuk a keverést és az olaj adagolását. Még kétszer adunk hozzá 1-1 evőkanál vizet és addig keverjük, amíg a tojás felveszi az összes olajat, nagyon krémes, sűrű és fehér lesz. Ezt a majonézt ízesítjük sóval, citromlével és durvára vágott chipotle paprikával.
A darált húst összedolgozzuk a faggyúval és húspogácsákat formázunk belőle, fejenként 15-20 dekával számoljunk.

Fűszervajban sült királyrák kaporszószos salátával
Hozzávalók / 3 adag
Fűszervaj:
• 10 dkg puha vaj
• 2 gerezd zúzott fokhagyma
• 1 kávéskanál só
• 2 ek citromlé
• 2 csipet cayenne bors

A rák- és a kaporszósz:
• 20 dkg királyrák
• 6 ek kókuszkrém
• 3 ek fehérbor
• 1 teáskanál szárított kapor
• 1 ek olívaolaj
• 2 ek citromlé
• bors ízlés szerint
• só ízlés szerint


Elkészítés:
Fűszervaj:
A hozzávalókat jó alaposan elkeverjük, majd hűtőbe tesszük, hogy visszadermedjen.

A rák- és a kaporszósz:
Egy teflonos serpenyőben pár csepp olívaolajat forrósítunk, rádobjuk a rákokat, és mindkét felüket 2-2 percig pirítjuk, majd rákanalazzuk a fűszeres vajat, és készre pároljuk. Tisztított daraboknál ez nagyjából 5-6 percet vesz igénybe, fontos, hogy forgassuk őket, le ne égjenek. Meghintjük a borssal, és ráfacsarjuk a citrom levét. Ha ezzel megvagyunk, a rákfalatokat kiszedjük, és félretesszük.
A serpenyőben maradt fűszervaj alatt nem zárjuk el a lángot, csak kicsit lejjebb vesszük, hozzáöntjük a kókuszkrémet és a bort, majd elkeverjük. Ha szükséges, egy kis vízzel hígítjuk. Gazdagon megszórjuk a szárított kaporral, egyet forralunk rajta, és tetszés szerint sózzuk, ha kell.
Friss salátával kínáljuk: a jégsalátát, paradicsomot, paprikát, zellerlevelet kockára vágjuk, sózzuk, meglocsoljuk olívaolajjal és citromlével.