EGAL-TEAM Kft. | 2017.11.22
Facebook E-mail
/

Mint tudjuk fűszereinket nem csak ízesítésre használhatjuk, hanem gyógyításra is. Merüljünk el egy kicsit a régi „füvesasszonyok” , vajákosok, világába, bátran legyünk „Biri nénék”!

Már az őserdei gyűjtögető ember is fűszerezett, sokszor éppen azzal a gyökérrel, gumóval, levéllel, virággal, amivel gyógyított is. A fűszereket, gyógynövényeket Indiában szentként tisztelik, az ajurvédikus orvosságok nagy része is növényi eredetű. A mértékkel használt fűszerek javítják étvágyunkat, serkentik az emésztést, aromás illatokkal, ízekkel gazdagítják ételeinket.
Köztudott, hogy a fűszernövények többsége egyben gyógynövény is, ezért a kétféle hasznosítás szerinti elkülönítésük a gyakorlatban szinte lehetetlen. Ezek a növények ételeink fűszerezésére és betegségek gyógyítására egyaránt alkalmasak és alkalmazhatók. Közös tulajdonságuk, hogy a bennük felhalmozódott, biológiailag aktív és különböző hatást kiváltó különleges anyagokat, a hatóanyagokat hasznosítjuk.

A fűszerek használatához ismernünk kell a fűszerek hatóanyagait és azok hatását is, hogy étvágyfokozó, gyomor és bélnedvelválasztó hatásuk mellett gyógyító, betegséget megelőző tulajdonságait is kiaknázhassuk.

A fűszerek íz fokozó hatásaival jó közérzetet eredményeznek, ha azokat megfelelően használjuk, valamint házi patikánk fontos, természet kínálta "gyógyszerei".
A fűszerek hatóanyagai a növényi anyagcsere-folyamatok során képződnek és a növény különböző részeiben halmozódnak fel, ezeket nevezzük hatóanyagoknak, ilyenek az illóolajok, keserű anyagok, gyanták, alkaloidok, glikozidok vitaminok, növényi festékanyagok stb.
• Illóolajok: adják a fűszernövények jellemző illatát, ízét, aromáját. Főleg ezeknek köszönhető ételeink, italaink ínycsiklandó illata, kellemes íze. Emésztést segítő szerepe, valamint mikroorganizmusokat pusztító hatásuk figyelemreméltó. A növényi részekből előállított illóolajokból készülnek az illatszerek, fog- és szájápolási cikkeink aromát adó alapanyagai is.
• Keserű anyagok közös sajátsága a keserű íz. Fokozzák a nyál és a gyomornedv elválasztását, a gyomor és a bélmozgásokat, mozgásba hozzák a bélfalban levő nyiroksejteket, amelyeknek fontos szerepük van a fehérjék felszívódásában. A keserű anyagokat már a legrégebbi idők óta használják étvágygerjesztő, emésztést serkentő hatásuk miatt étvágytalanság, renyhe bélműködés, máj- és epezavarok esetében. Keserű tartalmú fűszereink: üröm, zsálya stb.
• A gyanták, balzsamok egyes fák kérgéből folynak ki. Az illóolajokhoz hasonló sajátságú cseppfolyós balzsamok és a szilárd jellegű gyanták, sok fűszerben megtalálhatók és nemcsak gyógyhatásuk van, hanem a fűszerek illatához és jellemző ízéhez is hozzájárulnak.
• A szervezetben az ásványi anyagok és más anyagok felszívódását segítik a glikozidok. A légutakban fellépő izgalmakat is enyhítik és szabályozzák a szívműködést is. Glikozidokat tartalmaznak például a mustár, a retek, a hagyma, a torma stb.
• Vitaminok a szervezet zavartalan működéséhez nélkülözhetetlenek, hiányuk betegséget okoz. A szervezet nem tudja előállítani, ezért főleg táplálékkal kell őket a szervezetbe juttatni. Vitamint tartalmazó fűszernövények például: paprika, zeller, petrezselyem, vöröshagyma stb.
• Az alkaloidok vízben nem oldódó, központi idegrendszerre ható erős vegyületek. Bódító, fájdalomcsillapító, izgató és élénkítő stb. hatásúak.
• A növényi festékanyagok az íz- és zamatanyagokon kívül több fűszer festéktartalma is hozzájárul az ételek küllemének és ezen keresztül étvágygerjesztő hatásának fokozásához. Ismertebb csoportjaik: karotinoidok, klorofill, flavonok.


BAZSALIKOM
A görög basileus szóból származik, királyt jelent, ami a füvek közötti helyére utal. A bazsalikomot abban az olajban használták, amivel a görög királyokat felkenték.
Gyógyhatása: Gyomorerősítő, étvágygerjesztő, felfúvódást szüntet, szélhajtó, gyomorfertőzés, vesegyulladás ellen hatásos, köhögéscsillapító, idegnyugtató, vizelethajtó. Teaként is fogyasztható. Külsőleg toroköblítő.


BORS
A feketebors a növény éretlenül szedett,, szárított termése. A fehérbors az érett termés, héj nélkül.
Étvágygerjesztõ, de a májat, epét, vesét, végbelet megtámadhatja. Inkább borsikafüvet használjunk helyette.
Baktériumölő, így tartósításra is alkalmas. Vizelethajtó, felfúvódást szüntet. Jó székrekedés, émelygés, szédülés és ízületi gyulladás ellen. Torokfájás, hurut ellen 1/8-ad kávéskanál borsot mézzel összekeverünk, és megesszük.

CITROMFŰ
Már a görögök és a rómaiak is használták ezt a kellemes, üdítő citromillatot árasztó mediterrán növényt. Arábiában azt mondják: “A citromfűből készült tea a szívet boldoggá és vidámmá teszi.” Úgy tartották, a citromfű valósággal új életre kelti az embert. Depresszió elleni terápiákban is használják teáját.
Gyógyhatása: Teája enyhe depresszió elleni hatásánál fogva oldja a feszültséget, nyugtató hatású. Álmatlanság idején és fejfájásra is jó gyógyír. Gyomor- és bélbántalmak esetén emésztési zavaroknál segít. Magas vérnyomás esetén rendszeresen fogyasszuk teáját. Jó hatású lázas meghűlésre, krónikus légcsőhurutra is.


ÉDESKÖMÉNY
Az ókori népek is ismerték és termesztették. Zölden kellemes ánizsra emlékeztető, édeskés illata és íze van.
Gyógyhatása: Elsősorban a magját használjuk. nyálkaoldó hatásának köszönhetően jó hasznát vehetjük légcsőhurut és köhögés ellen. Különösen a gyermekgyógyászatban ismert görcsoldó gyógyteaként. Étvágyjavító, emésztésserkentő, vízhajtó, tejszaporító hatású, epére is jó.


FAHÉJ
Emésztésserkentő, étvágyjavító, gyomorerősítő, idegerősítő. Belső vérzésnél is adták. Jó krónikus hasmenésre, görcsökre, szívtáji és hasi fájdalmaknál, nehézlégzésnél. A fahéjtinktúra méhvérzés elállítására jó, ha negyedóránként veszünk be belőle.Tejben főzve, mézzel édesítve emésztési zavarok, bélgázok képződése és hasmenés ellen használ.

FAHÉJOLAJ - általános serkentő hatású, rothadásgátló, baktériumölő, szívidegesség, szívritmuszavar ellen jó, erotikus késztetést serkent, ezért az impotencián segít. Havivérzést beállítja. Külsőleg rovarcsípés ellen bedörzsölő. Illatosító lámpában elpárologtatva gondűző, közérzetjavító.


KAKUKKFŰ
Neve görögül bátorságot jelent, a növény a bátorság szimbóluma volt. Erősítő, frissítő hatása miatt ételeket, italokat fűszereztek vele, emellett jól ismerték antiszeptikus, tartósító hatását is, az ókori Egyiptomban balzsamozásnál használták.
Gyógyhatása: Teának megfőzve köptető, légutak fertőtlenítője, légcsőhurut ellen igyuk. Görcs-oldó, bronhust tágító hatása miatt szamárköhögésben és tüdőasztmában jó eredményeket lehet vele elérni. Étvágygerjesztő, ártalmatlan fűszer, diétában is alkalmazható. Olaszos mártások, pizzák fûszere. Fürdővízben frissítő.
KAKUKKFÛOLAJ - idegerősítő, sápadt vérszegénynek adjuk, alacsony vérnyomáson segít, keringési zavarokon, fehérvérsejt képzést szabályozza, általános működésszabályozó, gyomor- és bélfertőzésen javít.
Külsőleg sebek, furunkulusok borogatója, szájüregi gyulladás esetén öblítő, gargalizáló, izületi gyulladásnál, reumánál, hajhullásnál ecsetelő, illetve borogató.


KAPOR
Már az ókorban fogyasztották, fejfájást, gyomorpanaszokat gyógyítottak vele.
Gyógyhatása: Tejképző, mirigyserkentő hatása van. Használható emésztési zavaroknál, felfúvódás ellen. Sószegény diétában gazdag ásványisó tartalma miatt ajánlott. Vízhajtó és bél-féregűző hatása is van.


FEHÉR MUSTÁRMAG
A mustármag általános hatása, hogy a szervezet anyagcsere forgalmát természetes úton szabályozza.
Hatásosan alkalmazható a következõ problémák esetén: székrekedés, aranyér, felfúvódás, máj- és epebetegségek, gyomorbetegségek, anyagcserezavarok, köszvény, reuma, isiász, valamint a szervezet önmérgezés következtében létrejött vérkép- és bőrelváltozások, pattanások, ekcéma.
A mustármag hatóanyagai igen nagy szerepet játszanak a szervezet zsírtartalmának leépítésében, a szénhidrát anyagcseréjében. Fokozódik az epe működése, cukorbetegeknél csökken a vércukorszint. Szakvélemény szerint a kúra a körmök törékenységét is megszünteti. A szervezetben kialakult káros lerakódások a bélrendszeren keresztül kiválasztásra kerülnek, így mindazon betegségek, melyek okai az emésztőszervekben, a vér összetételében, káros lerakódásokban keresendők, a mustármag kúra során kiküszöbölhetők.
A mustárkúra ideje max. 6-8 hét. Naponta 3x, étkezés előtt egy csapott kávéskanál mustármagot szétrágás nélkül kell lenyelni, és vizet inni rá.
Reumára helyi fürdőt készíthetünk, 100-200 gram összetört, vagy őrölt mustármagot vászonzacskóba kötünk. A kádba lógatjuk és a fürdővizet ráeresztjük.
Jó a mustármag a légzés és a keringés vitális központjaira. Tüdőgyulladásnál a mellkasra mustártapaszt készíthetünk. 3 evőkanál összetört magot 5 deci langyos vízzel elkeverünk, 5 percig fenntartjuk a mellkas köré tekert borogatást.
Reumatapasz: porrátörjük a mustármagot, ecettel elkeverve 15-30 percig tartjuk a fájó testrészen. 3-5 naponta ismételhető, ha szükséges.
Asztali mustárt készíthetünk házilag. Megtört, olajtól mentes mustármag, ecet, bors, szegfűszeg, tárkony és hagyma keverékéből ízlés szerint.


ROZMARING
Neve: a “tenger harmata”. A mediterrán tájak jellegzetes növénye. A monda szerint Mária rozmaringbokron szárította a köpenyét, így változtak a fehér virágok kékké. A rozmaring a hûség virága, menyasszonyok koszorújába fonták. Újév napján szokás volt rozmaring csokrot ajándékozni, hogy egymást a bajtól megóvják.
Gyógyhatása: Teája szélhajtó, étvágygerjesztő, idegerősítő, epehajtó, görcscsillapító, hatásos a kellemetlen menstruációs és klimaxos érzések megszüntetésére, szívnyugtató. Fürdővízbe téve felfrissít.
ROZMARINGOLAJ - mellékvese szabályozó, vizelethajtó, izzasztó. Használjuk szívidegességre, szívritmuszavarra, , általános gyengeségre, emésztőrendszer erősítésére, májcirrózisra, epe-hólyaggyulladásnál, epekő ellen.
Külsőleg reumakenőcsbe, (Inno Rheuma krémben is rozmaringolaj van), korpásodásra, szeszes oldatával bedörzsölés, borogatás, izomfájdalmak esetén bármilyen testápolóba 1 csepp olajat elkeverve a fájdalmas testrészt vékonyan bekenjük vele.


SZEGFŰSZEG
A fa ki nem nyíló rózsaszínű bimbóit fiatalon leszedik, napon megszárítják.
A fűszer jó az emésztőrendszerre, görcsoldó, antiszeptikus, fogfájást csillapító hatású.
SZEGFÛSZEGOLAJ - antiszeptikus, görcsoldó, szülést segítő, erotikus késztetést serkentő hatású. Külsőleg fogfájás ellen adhatjuk, a lyukas fogba 1 csepp szegfűszegolajat cseppentünk. Jó sebfertőtlenítő, hatásos gombásodás ellen, és élősködők elűzésére. Illatlámpában frissítõ, közérzetjavító, gondűző.
SZEGFÛBORS - a fa termése. Kismamák hányingerét szünteti, magzatnyugtató, gyomorsavtúltengésnél használjuk. Csuklás esetén 1 szemet rágcsáljunk el.


MAJORÁNNA
Neve görög eredetű, jelentése “öröm a hegyekből.” Az ókorban a boldogság szimbóluma volt.
Gyógyhatása: Étvágygerjesztő, szélhajtó, gyomorerősítő, nyugtató hatású. Magas vérnyomásúak óvatosan használják. A májműködést serkenti, a bélműködést szabályozza.
MAJORÁNNAOLAJ - minden fertőző betegségnél, rossz emésztésnél, gyomor- és bélgörcsöknél, nyugtalanságnál, álmatlanságnál, gondterheltségnél, migrénes fejgörcs ellen.
Fürdőnek alkalmazzuk általános gyengeségnél, inhalálhatunk nátha esetén, gargarizálhatunk szájüregi fertőzésnél.
Mirigydaganatra tegyünk üvegbe majoránnát, töltsük tele olívaolajjal, érleljük 10 napig. Az olajjal kenegessük a daganatot, naponta többször. Felpuhul.


KÖMÉNY
Magja étvágygerjesztő, gyomorerősítő, szélhajtó. Teának, levesnek főzhetjük.
KÖMÉNYOLAJ - szapora szívdobogás, gyomoridegesség, gyomorgörcs, felfúvódás, menstruációs görcsök ellen belsőleg segít. Külsőleg bőrparaziták ellen használ, jó antiszeptikus száj- és fogápoló.


BABÉR
Az ókori görögök azt tartották róla, hogy képes megőrizni, fenntartani, sőt megerősíteni az egészséget, fokozni a boldogságot.
Levesbe téve megelőzi a belekben a gázképződést és az emésztési zavarokat. Külsőleg vászonba takarva pakolásként a mellkasra téve enyhíti a hörghurutot és a köhögést.
BABÉRLEVÉL-OLAJ - alkalmazható reumás és izületi fájdalmakra, megdagadt izületekre, rándulásra. A babérlevélolajat úgy vonhatjuk ki, hogy kissé felmelegített olívaolajba tesszük a babérleveleket.


TÁRKONY
Neve a görög drakon szóból származik, sárkányt jelent.Talán sokfelé ágazó, csavarodó, kacskaringós gyökerére utal. A “sárkánynövényt” mérges harapások, légzészavarok gyógyítására és altatónak használták.
Gyógyhatása: Teája vesetisztító, epehajtó és étvágyfokozó hatású. Vércukorcsökkentő, ezért cukorbetegeknek gyakran adjhatjuk.


KURKUMA
Indiában a kurkumából készült szószt sebek kezelésére alkalmazzák azért, hogy gyorsítsa a gyógyulást. A növényből készült tea enyhíti a megfázás tüneteit és a légzési problémákat. Erős antioxidáns és gyulladásgátló hatásokkal rendelkezik. Fájdalomcsillapítóként is szokták alkalmazni különböző sérüléseknél, de fogászati kezelések alatt is használják. A szívbetegségre, cukorbetegségre és Alzheimer-kórra gyakorolt pozitív hatásait még vizsgálják.


PETREZSELYEM
A Missouri Egyetem kutatói megállapították, hogy ez a növény gátolja a mellráksejtek növekedését . A tanulmányban azoknak az állatoknak, amelyeknek apigenin nevű vegyületet adagoltak – a petrezselyem és a zeller egyik alkotóeleme –, növekedett az ellenállásuk a fejlődő rákos daganatokkal szemben. A szakértők azt javasolják, hogy mindennap szórjunk egy csipet frissen vágott petrezselymet az ételünkbe.


FOKHAGYMA
Az ókorban és a középkorban is használták gyógyászati célokra. Kiváló aromája és íze mellett gyulladáscsökkentő hatással bír, jó immunerősítő. Bizonyítottan alkalmazható érrendszeri panaszokra, megakadályozza az érelmeszesedést. Vérnyomáscsökkentő növény, amely segíti az emésztést is. Magas az A-, B-, C-, E-vitamin-tartalma is, leginkább nyersen érdemes fogyasztani. Vigyázzunk, intenzív aromája a bőrön is érezhető!



CSILIPAPRIKA
Bár a csili elfogyasztása növeli a hőérzetet, és egészen szélsőségesen erős is lehet, ironikus, hogy hatása épp ellentétes, segít aktiválni a szervezet hűtési mechanizmusait. A kutatások kimutatták, hogy a csiliben található kapszaicin vegyület fokozza a szervezet anyagcseréjét és elősegíti a zsírégetést. A legújabb tanulmányok azt is bizonyították, hogy ez a vegyület az enyhébb ízű, hibrid csilipaprikában is megtalálható, vagyis nem csak a legcsípősebb fűszernek lehetnek jótékony hatásai. A kapszaicin csökkenti a gyomorfekély kialakulásának kockázatát és segíti a szív egészséges működését is.


PAPRIKA
Nem csak a csilipaprika tesz jót a szervezetnek, az édes paprika is segíti az emésztést, és kiváló antioxidáns. A fűszerpaprika már a 17. században is jelen volt a magyar gasztronómiában, szinte nincs is olyan magyar étel, amelybe ne lenne egy csipet fűszerpaprika és legalább egy kis fej hagyma. Kiváló ízesítő és jó hatással van az anyagcserére is.

SÁFRÁNY
Már a perzsák is tradicionális orvosságként kezelték, hangulatjavítóként tekintettek rá. Általában gyógyteaként fogyasztották, vagy ezzel készítették elő a rizst a főzéshez. Enyhíti a premenstruációs tünetek erősségét és a depressziót is. Egy tanulmány szerint a sáfránykapszulát kapott nők 75 százaléka számolt be arról, hogy a tüneteik – mint például a hangulatingadozás – erőssége legalább a felére csökkent.

Receptajánló:
Édeskömény-retek saláta
Hozzávalók / 2 adag
• 1 nagy db édeskömény
• 8 db retek
• 0.5 citromból nyert citromlé
• 4 ek olívaolaj
• só ízlés szerint
• bors ízlés szerint

Elkészítés:
A retket és az édesköményt megtisztítjuk, mossuk, vékony szeletekre vágjuk.
Egy nagyobb edényben elkeverjük a citromlevet az olajjal. Sóval, borssal ízesítjük.
Hozzáadjuk a retket és az édesköményt, jól összekeverjük, ha szükséges, sóval, borssal ízesítjük.
Kb. 20 percet hagyjuk állni, hogy az ízek összeérjenek, majd tálaljuk.


Chicken tikka masala
Hozzávalók / 4 adag
• 1 nagy fej vöröshagyma
• 1 cm friss gyömbér
• 1 db friss chili
• 3 gerezd fokhagyma
• 3 ek napraforgó olaj
• 1 ek barna cukor
• 2 teáskanál garam masala
• 4 db paradicsom
• 1 ek sűrített paradicsom
• 60 dkg csirkemell filé
• 10 db szárított curry levél
• 6 ek joghurt (vagy kb. egy kis pohár)
• friss koriander ízlés szerint
• kurkuma ízlés szerint (elhagyható, ha a curry már tartalmazza)
• por chili ízlés szerint (elhagyható, attól függ ki milyen csípősen szereti)
• só ízlés szerint
• bors ízlés szerint

Elkészítés:
A hagymát, gyömbért, csilit, fokhagymát felaprítjuk, 2 evőkanál olajon pár percig pirítjuk.
Hozzáadjuk a barna cukrot és a garam masala-t, és ha kell, a chiliport, kurkumát. 1-2 percig együtt sütjük.
Ezután jönnek bele a paradicsomok felaprítva és a sűrítmény (akár a megadott mennyiség többszöröse is, aki sok szósszal szereti).
Egy evőkanál olajon megpirítjuk a felkockázott csirkét, sózzuk borsozzuk, és hozzáadjuk a szószhoz. Hozzáadjuk a curry leveleket is, és 10 perc alatt összerotyogtatjuk.
Végül belekavarjuk a joghurtot és ízlés szerint koriandert.