EGAL-TEAM Kft. | 2018.02.18
Facebook E-mail
/

A birs növénytanilag a rózsafélék családjához tartozó Cydonia nemzetség egyetlen fajtája. Tudományos neve Cydonia oblonga, ami egy észak-nyugat krétai kikötővárosra, a mai Chaniára utal. Az elnevezés a 14. századra nyúlik vissza, de a „küdóniai alma” ennél lényegesen korábbról ismert és termesztett gyümölcs az európai kultúrában!

A melegkedvelő cserjévé, sőt aztán idővel ágas-bogas fává cseperedő birs számos kaukázusi és kaukázusontúli országban őshonos, így többek között Afganisztánban, Örményországban, Grúziában, Azerbajdzsánban, Iránban. Erről a területről terjedt el aztán a Földközi-tenger keleti partvidéke menti országokban, majd vélhetően a Balkánon keresztül megérkezett Magyarországra is.
Jóllehet a birs növényrendszertanilag közeli rokonságban áll az almával és a körtével, mégis egyike azon kevés gyümölcsöknek, amelynek nyers fogyasztása nem ajánlott. Nem csupán azért, mert igencsak kemény, de íze is rendkívül fanyar magas csersavtartalmának köszönhetően. Nagyszerű aromái, zamatai puhára főtt vagy sült állapotban válnak élvezetessé.
A hazánkban szeptember-októberben szüretelhető, világszerte közel 200 fajtát számláló birsből alapvetően kettő terjedt el. A világ szinte minden birstermő vidékén megtalálható, hagyományos magyar fajtának számító ovális, kissé megnyúlt, Bereczky Máté tábornok által a 19. században nemesített Bereczky- (vagy számos helyen: Bereczkiként írt) birs, amelynek termése elérheti a 30-35 dkg-os példányokat is, valamint a változatos alakú és formájú konstantinápolyi birs, amelynek gyümölcse jó esetben 20-25 dkg-ot nyom.
Sokan úgy gondolják, hogy a birsalma és a birskörte két különböző gyümölcs, de erről szó sincs. Az almatermésű birs alakja lehet almára vagy körtére emlékeztető. A természet tréfája, hogy akár egyazon fa két különböző évben képes hol inkább almára, hol pedig körtére emlékeztető termést produkálni.
A birset gyakran még zöld állapotban szüretelik, de felhasználni csak akkor tanácsos, amikor viaszos héja sárga színűre változik, a gyümölcs pedig összetéveszthetetlen illatot áraszt. Száraz, hűvös helyen akár kora tavaszig is tárolható, érdemes mindig akkora mennyiséget fazékba vagy sütőbe küldeni, amennyit épp aktuálisan felhasználunk.
A birset a népi gyógyászat is igen nagyra értékeli. A legmagasabb pektintartalommal rendelkező gyümölcs emésztést segítő hatását évszázadok óta kiaknázzák, de enyhe görcsoldóként, fájdalomcsillapítóként is alkalmazták egykor a birsből készült főzetet.
Jóllehet a nyers gyümölcs C-vitaminban gazdagabb, mint az alma vagy a körte, 100 gr-jában 15 mg található, a hőkezelés során ez jelentősen csökken. Kisebb mennyiségben található benne A-, valamint többféle B-vitamin is, az ásványi anyagok közül pedig számottevőbb vas- és magnézium-tartalommal rendelkezik, de foszfor, kálium, kalcium is van benne. Igen gazdag jótékony rostokban, sőt további előnyös tulajdonsága, hogy kalóriatartalma igencsak alacsonynak tekinthető (60 Kcal/100 gr).
Birses ételek és praktikák
Ha nem vagyunk cukorfüggők, süssük 2 órát alufólia alatt félbevágva, kicsumázva vagy szeletelve, vizet aláöntve. Mézzel, fahéjjal, dióval, mazsolával ízesíthetjük, egy kis vajat is tehetünk rá. A megsült birsek tetejére hinthetünk még darált mandulát, diót, tökmagot, napraforgómagot, szezámmagot. Illik hozzá a friss tejszín, barnacukros, fahéjas tejföl vagy a vaníliafagyi.
Vigyázat, a birs kicsumázása embert próbáló feladat, óvatosan, nagyon éles késsel csináljuk, vagy csináltassuk férfiemberrel. Ha szeletelés közben a közepénél elakadunk, hagyjuk egyben a csumát és főzzük meg fahéjas lében, azt pedig igyuk meg.
Párolt zöldségek közé is keverhetjük héjastul megfőzött, apróra vágott birset. Sok helyen a bablevest és a töltött káposztát is birssel bolondítják meg.
Főzhetünk belőle kompótot szegfűszeggel, cukorral, citrommal vagy birsalmalevest ugyanígy - turmixolva. A birskocsonya és birslekvár is nagyon finom. A birsalmasajt nagyon sokáig eláll, süteményekbe is kiváló. A katalánok a birsalmasajtot manchego sajttal fogyasztják desszertként.
Ha már birsalma, akkor jöhet a belőle készített isteni birsalmasajt is! Ehhez a finomsághoz nem kell más, mint 1,5 kg birsalma, 90 dkg kristálycukor, 5 evőkanál citromlé és egy egész dió.
A birsalmákat mossuk meg, vágjuk negyedekbe és távolítsuk el a magházat. Ezután tegyük fel főni annyi vízbe, ami ellepi. A megpuhult almákat szűrjük le és bot mixerrel pépesítsük. Ezután adjuk hozzá a cukrot, valamint a citromlevet és tegyük vissza további 20 percre főni.
Béleljünk ki két darab 33 cm-es gyümölcskenyérformát folpackkal, simítsuk bele a kész masszát és dobáljuk bele a diókat. Általában egy éjszaka alatt megszilárdul, és már fogyaszthatjuk is.