EGAL-TEAM Kft. | 2017.09.20
Facebook E-mail
/

Az EB ideje alatt valószínűleg egyetlen focirajongó sem akar 90 percig elmozdulni a tv elől, ezért célszerű berendezkedünk a kézzel evésre, ami finger food néven bevonult a gasztronómiába. Ennek egyik legnagyobb haszonélvezője éppen a tévé előtt szurkoló focirajongó: egy pillanatra sem kell levennie a tekintetét a képernyőről, elég csak a kezével matatni a kisasztalon, hogy beleakadjon valami finom falat, ami semmiképpen sem ropi vagy chips.
Ezzel el is érkeztünk írásunk lényegéhez, vagyis azokhoz a falatkákhoz, melyek leginkább alkalmasak az érzelmek fokozta étvágy csillapítására.
Ezeknek a végtelen változatosság mellett a másik óriási előnye, hogy akár kezdő háziasszonyok, vagy konyhában járatlan háziemberek is elkészíthetik, anélkül, hogy kudarcot vallanának. Hiszen kinek okozhat problémát kiflit karikákra, kenyeret kockákra vágni és darabka kolbászt, sajtot rátűzni? A leveles tésztába csavart finomságok, némely kenceficék már nehezíthetik a pályát, de kalandra fel! Irány a konyha, engedjük szabadjára fantáziánkat és lássunk neki a falatkák elkészítésének, hogy zavartalanul élvezhessük az Európa Bajnoki döntő izgalmait. Tapasztalatainkat az olimpia idején is kamatoztathatjuk.
Gyors finomságok leveles tésztából
Leveles tésztát futball-szezonon kívül is mindig érdemes a hűtőben tartani. Sok félét lehet kapni, ne sajnáljuk a márkák közül kitapasztalni azt, ami könnyen kezelhető, kiolvasztás nélkül is hajtogatható.
Tejfölös-fokhagymás-sajtos csiga leveles tésztából
Reszeljünk le 7-8 dkg ementáli sajtot ( lehet füstölt sajt is), adjunk hozzá 2,5 dl tejfölt, és 6 gerezd összezúzott fokhagymát. Kenjük meg vele a kihajtogatott leveles tésztát, csavarjuk fel, és tegyük mélyhűtőbe 20-25 percre. Vegyük ki, szeleteljük fel kb. 8-10 mm szélesre, rakjuk sütőpapírral kibélelt sütőlapra, és 180 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt süssük arany barnára.
Sajtos-virslis kiflik leveles tésztából
A virsliket vágjuk félbe, majd hosszában is metsszük be, a nyílásba pedig helyezzünk egy-egy szelet camembert sajtot. A sajtos virslit tekerjük be leveles tésztába / méretesre felszabva /, a két végét zárjuk le, hogy ki ne folyjon a sajt. A tetejét kenjük meg felvert tojással és rakjuk sütőpapírral bélelt sütőlapra, majd tegyük 15-17 percre 180 fokra előmelegített sütőbe. (A hozzávalók mennyisége a drukkerek száma szerint alakul.)
Paradicsomos-mozzarellás falatok
Hozzávalók: 5 koktélparadicsom félbe vágva, 10 mini mozzarella golyó, 10 bazsalikomlevél, pirított kiflikarika / vagy nagyobb kenyérkockák /
A kiflit ujjnyi darabokra szeleteljük fel, pirítsuk meg. Közben vágjuk ketté a koktélparadicsomokat. A kifli karikákra helyezzünk lapos felével lefelé egy-egy fél koktélparadicsomot, rá egy-egy friss bazsalikomlevelet, majd egy mini mozzarellát és tűzzük össze fogpiszkálóval. Vékonyan meglocsolhatjuk olívaolajjal és meghinthetjük frissen őrölt fekete borssal.
Húsimádok a kedvenc kolbászukat, felvágottjukat is becsempészhetik a rétegek közé.
Feta sajtos, fokhagymás, kapros kenőke
Hozzávalók:15 dkg feta sajt,1 dl tejszín,4 gerezd zúzott fokhagyma,1 csokor kapor
A sajtot törjük össze, keverjük krémesre a tejszínnel, majd adjuk hozzá a fokhagymát és az apróra vágott kaprot. Hagyjuk érni 2-3 órát. Pirítóssal nagyon finom. De tunkolhatjuk hasábokra vágott sárgarépával, kígyóuborkával, zellerszárral.
Gazpacho
Ezt nem annyira esszük, mint isszuk, viszont oda készíthetjük kis üvegpoharakban is a harapnivalók mellé. Kihűlni nem fog, inkább arra ügyeljünk, hogy ne melegedjen fel szobahőmérsékletre (jégkocka!).
Hozzávalók: 2 szelet lehéjazott kenyér,1 csésze víz, 1 kg paradicsom, 1kisebb kígyóuborka, 2 gerezd fokhagyma, 1-1 piros és zöld kaliforniai paprika, ½ hagyma, 4 evőkanál olíva olaj, só, ½ evőkanál sherry ecet / elhagyható/
Ez a mennyiség 6 főre is bőven elegendő, ha nem fogy el a döntő alatt hosszabbításokkal sem, akkor be a hűtőbe vele. A kenyeret szétmorzsoljuk, beáztatjuk csésze hideg vízbe. Minden zöldséget felkockázunk, a fokhagymát, hagymát is megpucoljuk, apróra daraboljuk. A főzés pedig annyiból áll, hogy turmixba pakoljuk az összes darabos hozzávalót a beáztatott, kinyomkodott kenyérrel, rácsorgatjuk az olíva olajat, sózzuk ízlés szerint, és összemixeljük, passz. Alaposan behűtjük. Ha flancolni akarunk, porciózáskor meglocsoljuk pici sherry ecettel. Rendesen készíthetünk mellé pirított kenyérkockákat, még külön – kimaradt – zöldségkockákat, de ha csak kísérőnek tesszük a többi falatka mellé, akkor semmi szükség rá.