EGAL-TEAM Kft. | 2017.09.22
Facebook E-mail
/

A hütteségek közül az egyik nagy kedvenc a gőzgombóc, amely tulajdonképp nem más, mint egy édes töltelékkel készített, személyre szabott knédli. A gőzgombóc otthoni elkészítésének egyetlen sarokpontja van, a gőzölés. A tészta ugyanis – ahogy a nevéből is következik – se nem fő, se nem sül, hanem a vízgőznek köszönhetően párolódik.
A legjobb, ha van gőzpárolónk, de ha nincs, akkor egy nagyobb lábas, s egy azon fixen megálló szita is megteszi. A gőzgombóc készítésekor az édes, tojássárgájával és tejjel készített kelt tésztából zsemlényi darabokat vágunk, majd ezekből kisebb köröket nyújtunk. A kör közepére kerülhet a bő teáskanálnyi lekvár. A legjobb, ha valamilyen régebbi, már kissé szikkadt, nem folyós lekvárral dolgozunk.
Töltsd meg és gőzölj!
Jó választás lehet a sült szilvalekvár, de tavalyi sárgabarack vagy bármilyen más, nekünk kedves íz is megteszi. Ezek után – a buktához hasonlóan – alaposan összeillesztjük a tészta széleit, s a gombócokat a szitába helyezzük, olvasztott vajjal megkenjük, a gőz fölé helyezzük a szitát, lefedjük, s a gombócaink nagyjából 10-15 perc alatt meg is gőzölődnek.
Kínálj mellé vaníliasodót
A kész gombócokat már csak tálalni kell. Ehhez érdemes előmelegíteni a tányérokat, majd házi vaníliasodóval beburkolni a ráhelyezett gombócot és cukorral kevert darált mákkal megszórni. Ahogy a belbecs, úgy a külcsín sincs kőbe vésve, nyugodtan kedvünk szerint alakíthatunk a gombócon, a sodó helyett akár olvasztott csokoládéval vagy gyümölcsökből készített raguval is nyakon önthetjük. A mák helyett darált dió vagy más csonthéjas is kerülhet rá. Készíthetünk akár gundel gőzgombócot is: a sárgabaracklekvárral töltött gombóchoz narancsos csokoládéöntetet kínálhatunk, és darált dióval szórhatjuk meg a végeredményt.
GŐZGOMBÓC SZILVALEKVÁROS TÖLTELÉKKEL
Hozzávalók:
A kovászhoz: 3 dkg friss élesztő, 1 kávéskanál cukor, 2 kávéskanál liszt, 3 evőkanál tej
A tésztához: 7 dkg margarin, 7 dkg cukor, 2x1/8 l tej, 1 tojássárgája, 1 tojás
(1 citrom héja és leve), 1 csomag vaníliás cukor, 50 dkg liszt, csipet só
A töltelékhez: 30 dkg szilvalekvár, 1 evőkanál rum
A tetejére: 15 dkg mák és porcukor
Az öntethez: olvasztott vaj vagy vaníliasodó
ELKÉSZÍTÉS
A margarint megolvasztjuk, belekeverjük a cukrot és a tejet. Kikeverjük a tojássárgájával, tojással, citromhéjjal és a vaníliás cukorral. Egy tálban összekeverjük a lisztet és a sót, belekeverjük a kovászt, majd a tejes keveréket, dagasztjuk. (Én robotgép spiráljával tenném.) A második adag tejet is beledagasztjuk úgy, hogy elváljon az edény falától. 20 percig kelesztjük.
A tésztából kanállal galuskákat szaggatunk, amelyet egy tányéron szétlapítunk, és 1 kávéskanál lekvárt helyezünk a közepére. Összehajtjuk, és gombócot formálunk belőle. Lisztezett deszkán újrakelesztjük.
Közben kevés sóval vizet fölteszünk főni, erre szitát helyezünk olyan magasan, hogy ne lógjon a vízbe. Erre helyezzük a gombócokat, lefedve 12 percig gőzöljük.
Porcukros mákkal megszórjuk, vaníliasodóval vagy kis olvasztott vajjal tálaljuk.