EGAL-TEAM Kft. | 2017.11.22
Facebook E-mail
/

A kajszi az egyik legnagyobb termőterülettel rendelkező gyümölcsünk, csak az alma, a szilva és a meggy előzi meg. A magyar kajszi külföldön is fogalom, a kiváló íz és minőség védjegye.
A leggyakoribb elnevezése a kajszibarack, de hívják sárgabaracknak, tengeribaracknak és majombaracknak is. Közeli rokona a szilva, az őszibarack és a mandula is. Latin neve a Prunus Armenica múltjára utal, hiszen Kínából Örményországon keresztül került hozzánk. A 16. században valószínűleg az oszmán flotta hozta hozzánk az első töveket, néhány év múlva már minden kertészeti könyv megemlíti. A kajszibarackot a múltban gyakran ültették szőlő mellé, mivel a szőlősgazdák tapasztalata szerint ha kifagyott is a szőlő, a kajszi kibírta, és kihúzta őket a bajból.
A kajszibarack gazdag kalciumban, káliumban, ez utóbbi miatt vízhajtó hatású, így méregtelenítésre is használhatjuk. Sok benne a foszfor és a nátrium. Hajunk és bőrünk is megszépül, ha sok kajszit eszünk, hiszen sok benne a kén is.
A kajszi magja
A sárgabarackmag az utóbbi években igen keresett cikk, mivel egyes kutatók szerint a benne megtalálható B17-vitamin hatásosan használható rákos megbetegedések ellen. A sárgabarack magjából készült olaj bababőrre is alkalmazható ápolószer, de a száraz, érzékeny bőrűek is nagyon kedvelik.
Mire használjuk?
Facsarhatunk belőle gyümölcslevet, lekvár, dzsem, befőtt is kiváló sárgabarackból. Készülhet belőle leves, de húsos ételeket is jól kiegészít. Báránysülthöz vagy libamájhoz adjunk egy finom sárgabarackmártást (recept lenn), és érdemes kipróbálni szakácsaink bulgurral készített sárgabarackos bárányát is. A tajine-ban készült ételekhez gyakran adnak aszalt sárgabarackot.
Süteményekben is megállja a helyét a barack, különösen finom pitébe és tejespitébe, a baracklekvár pedig sok desszert fontos összetevője. Télen sokunk csemegéje az aszalt sárgabarack magában. Van, aki a sárgabarackos gombócot is aszalt sárgabarackkal készíti.
Hideg sárgabarack leves
Hozzávalók: 1 citrom, 60 dkg érett sárgabarack, 1 dl fehérbor, 15 dkg cukor, 1 kisujjnyi fahéj, 2 dl tejföl, 1 csomag vaníliás pudingpor
Elkészítés: A citromot megmossuk, lehántunk róla 2 kisujjnyi héjat, a levét kinyomjuk és átszűrjük. A sárgabarackot megmossuk, 2 percre forró, majd hideg vízbe dobjuk. Meghámozzuk, kimagozzuk, azonnal megöntözzük a citromlé felével és a borral. A barackhoz adjuk a cukrot, a fahéjat, a citromhéjat, 1 csipet sót és 7,5 dl vizet, majd a forrástól számított 5 percig főzzük. Kidobjuk belőle a fűszereket és a citromhéjat, azután botmixerrel péppé turmixoljuk, felforraljuk. Elkeverjük a tejfölt és a pudingport 1,5 dl hideg vízben, a leveshez adjuk, éppen csak sűrűsödésig forraljuk, majd hideg vízfürdőbe állítva kihűtjük. Lefedjük, legalább 3 órára hidegre tesszük.
Sárgabarackmártás
Hozzávalók: 30 szem sárgabarack, 5 dkg cukor, 1 dl édeskés fehérbor (lehet helyettesíteni sima vízzel) + 1/2 dl bor, 2 evőkanál étkezési keményítő
Elkészítés: A barackokat megmossuk, leforrázunk, héjukat lehúzzuk, aztán kimagozzuk, és lábasba tesszük. Hozzáadjuk a cukrot, az 1 dl fehérbort, és mérsékelt tűzön 5 percig rotyogtatjuk. A maradék borban elkeverjük az étkezési keményítőt, a barackhoz adjuk, és éppen csak besűrítjük. Hagyjuk kihűlni, barackpálinkával megbolondíthatjuk még.