EGAL-TEAM Kft. | 2018.03.20
Facebook E-mail
/

A magyarok esznek és etetnek. Egy vendégség sem maradhat trakta nélkül, anyák és nagyanyák tömik a gyerekeiket változatlanul, a magyarok szerint egy férfi szívéhez is a gyomrán keresztül vezet az út, miért éppen a halottak maradnának ki? Halott hozzátartozóinkra és barátainkra emlékezünk a héten, november 1-én Mindenszentek napja, november 2-án pedig Halottak napja van.
Ezért most összegyűjtöttünk néhány, a halállal és élelmiszerrel kapcsolatos hagyományt és szokást. Miért készítenek ki vacsorát az elhunytnak, miért adakoznak temetés után máshol, és miért bulizik egész Mexikó halottak napján?

Magyarországon a középkortól évszázadokon át a települések templomai mellé temették a halottakat, ezért a temetéssel kapcsolatos evés és etetés is jórészt a templomokban vagy sírkertekben történt. A temetési szertartás alatt - amely a templomban zajlott - vagy után, a templom ajtajában vagy a sírnál osztották ki a halott üdvösségéért való imádság fejében a koldusok, betegek és öregek között a gyászoló család ajándékát, főleg kenyeret, kalácsot, bort, gyertyát.
"Egyes helyeken a halottas házban ült tort a meghívott szegények, koldusok, félkegyelműek ünnepélyes megvendégelése előzte meg. Olykor a halott végrendeletében is meghagyta az alamizsnaosztás idejét és mértékét." Ezt a gyászoló család azért is teljesítette, mert félt, hogy a halott lelke majd visszajár - derül ki a Magyar Néprajzi Lexikonból.
A hagyomány különböző változatai néhol még ma is élnek. Van, ahol a hívek az alamizsnát (kenyér, kalács, bor, zsír, szalonna, köles, bab) a templomban felállított gyászkoporsó mellé rakják, majd az összegyűjtött élelmet a koldusok és rászorulók között szétosztják. Az ételeket a katolikus délszlávok egy része hozzátartozójuk sírjára teszi. Göcsejben a család otthonában éjszakára terítenek az elhunyt hozzátartozók számára, aztán vagy megeszik, vagy odaadják a szegényeknek. Szeged környékén már mindenszentek ünnepén fehér üres kalácsot (kóduskalács) szoktak sütni, és mézzel vonták be a tetejét. A koldusnak szánt kalács, alamizsna a halott megvendégelésének módosult, keresztény változata. Van, ahol sütnek-főznek, buliznak, a halottakat megtévesztendő. (Nehogy azt higgye a halott, hogy baj van a hátrahagyottakkal, és visszatérjen.) Rengeteg népszokás van tehát, amelyet a hagyományőrzők - általában keresztények - tartanak és sok közülük bőségesen tartalmaz ételt. Mindenkit etetni akartak, félve attól, hogyha nem ezt teszik, a halott visszajár majd. És a legtöbb esetben a félelem vezérelte őket. Talán ezért is gyászos nekünk ez az ünnep.


Guatemalában november 1-jén élénk színekbe öltözött emberekkel telik meg a temető: színes díszekkel dekorálják a sírokat, majd közösen elkészítik az ég és föld között kaput nyitó hatalmas szélsárkányszerűséget Miután elkészültek, a temetőben együtt elfogyasztják a fiambrét, ami egy tojásból, kolbászból, felvágottakból, kukoricából, kelbimbóból és más zöldségekből készült egytálétel. Fiambrét az évnek csak ezen a napján esznek, és az udvariasság megkívánja, hogy az arra járó idegeneket is megkínálják vele.

Az Andok egyes részein halottak napján Guagua de pant esznek colada moradaval: ebből az első egy csecsemő formájú édes, töltött sütemény, a második pedig a hozzá kínált sötétbordó lekvár, melyet felénk ismeretlen gyümölcsökből, és piros bogyósokból készítenek. Ezeket a házilag készült fánkokat általában a sír mellett fogyasztják el a családtagok.

Haitin a mágikus vallás hívei ezen a napon összegyűlnek, és többen közülük Gedének, a vudu halottak istenének öltöznek, vagy éppen felajánlásokat tesznek neki. Gyertyákat, ételt és habanerós rumot tesznek ki, és az egész napos dobolás közben vannak, akik véráldozatot mutatnak be, és megint mások az átszellemültség közepette genitáliákat is bedörgölik a csípős rummal. Gede egyben a termékenység istene is, így időnként előfordul, hogy élet és halál az ünnepség közepén bősz kopulálásban találkozik.
Halloween a legismertebb mind közül, azt talán mégis kevesen tudják, hogy a töklámpásos-csokivadászos ünnep valójában a kelta újév kezdete, egyben az a nap, amikor a lelkek a holtak birodalmába vándorolnak. Maga a beöltözés és a kivájt tök már egy plusz csavarral került a történetbe.

A kínaiak úgy tartják, hogy évente egy hónapon át megnyílik a pokol kapuja, és ilyenkor a nem kellő tisztességgel eltemetett vagy tévelygő szellemek feljönnek közéjük. A Szellemünnep havában hatalmas fesztivált tartanak, rengeteg ételáldozattal, mert úgy gondolják, hogy a jól tartott szellem barátságos szellem. Vannak családok -főleg, ahol nemrég hunyt el rokon- akik külön meg is terítenek ez időszakban az asztaluknál, és az üres helyre is felszolgálják a fogásokat, de ilyenkor az utcán is mindenütt kikészített ételekbe lehet botlani.

Bulizás színes cukorkoponyákkal, Mexikóban a halottak napja egy színes ünnep, ahol a halottaknak ajándékokat visznek; a kisgyerekek sírjához játékokat, a felnőttekéhez mezcalt, tequilát tesznek, és nem ritka, hogy a sír mellett piknikeznek, mulatnak a rokonok és barátok, jókedvűen megemlékezve az elhunytról. Az ünnep ismert jelképe a színes cukorkoponya, amit a sírok dekorálására és egymás megajándékozására egyaránt használnak.

Tirolban ezen a napon süteményt hagynak az asztalon a halottaknak, és melegen tartják nekik a szobát. Emellett a vidéki fiatalok fehér ingbe bújva és álarcban járnak házról-házra, verseket vagy dalokat adnak elő, amiért cserébe Krapfent, azaz olajban sült fánkot kapnak. Innen a szokás elnevezése: Krapfenschnappen.

Receptajánló
Gyömbéres-korianderes sütőtökkrémleves
Hozzávalók
• 2 evőkanál olívaolaj
• 1 hagyma (aprítva)
• 1 gerezd fokhagyma (aprítva)
• 1/2 evőkanál gyömbér (aprítva)
• 1 piros chili (magozva, erezve, aprítva - opcionális)
• 1 evőkanál koriander (frissen mozsárban aprítva a legjobb)
• 1 babérlevél
• 1 kg sütőtök
• 6 dl zöldségleves
• só
• bors

A tálaláshoz:
• tejszín vagy krémes joghurt (opcionális)
• pirított kenyérkocka (kruton, opcionális)
• frissen koriander felaprítva

Elkészítés:
A sütőtököt meghámozzuk, megtisztítjuk, 2-3 cm-es darabokra daraboljuk.
Forró olajon megdinszteljük a hagymát és a fokhagymát, 3-4 perc után mehet bele a gyömbér, a chili, a babérlevél, a koriander és a sütőtök, további 3 percig pirítjuk.
Felöntjük a levessel, forrás után a habot leszedjük, 25 perci lassú tűzön főzzük.
Ha puha a tök, hagyjuk kicsit hűlni, majd turmixoljuk - akár a lábosban botmixerrel.
Ha a leves nem volt eléggé fűszeres, utólag még sózzuk, borsozzuk, és tálalható forrón krutonnal és aprított korianderrel megszórva, esetleg kis tejszínnel vagy joghurttal.


Krapfen
Hozzávalók:
Tésztához:
• 250 ml tej
• 25 g élesztő
• 50 g vaj
• 4 tojássárgája
• 50 g porcukor
• 50 ml rum
• 500 g liszt
• 50 g cukor
• 2 banán
• 1 ród vanília kikapart magja [vagy 1 csomag (Bourbon) vanillincukor]
• 30 ml tejszín

Vaníliasodóhoz:
• 500 ml tej
• 50 g cukor
• 3 tojássárgája
• 1 ród vanília kikapart magja (vagy 1 csomag vanillin)
• 2 ek. keményítő

Elkészítése:
A tésztához a tejet langyosítsuk meg, majd a cukrot és az élesztőt keverjük el benne. (Nem kell felfuttatni.)
Ezután az összes többi hozzávalóval dagasszuk lágy tésztává. Egy óra pihenő következik, majd újra át kell gyúrni. Utána nyújtsuk ki ujjnyi vastagra és pogácsaszaggatóval (sima pohárral) szaggassuk ki és hagyjuk megint pihenni fél órát. Ha szeretnénk, kis golyókat alakíthatunk ki belőlük, így könnyebb lesz talán tölteni.
Forrósítsunk fel olajat, annyi mennyiséget, amely félig ellepi, és szépen pakoljunk bele pár fánkot, hogy kényelmesen elférjenek egymás mellett.

A karamellizált banánhoz a cukrot olvasszuk fel, majd a vékonyra szeletelt banánkarikákat a vaníliával keverjük össze és tegyük bele az olvasztott cukorba, majd főzzük pépessé. Óvatosan kell dolgozni, nehogy megégjen a cukor! Miután kihűlt, a tejszínnel keverjük simára és töltsük meg a fánkok belsejét.
Kis lyukakat nyomunk a fánkokba a kisujjunkkal, habzsákba töltjük a pürét és óvatosan belenyomjuk a fánkba, amíg engedi. Tegyük le úgy egymás mellé, hogy ne folyjanak ki és sikerüljön megdermedniük.

A vaníliaszószhoz a hozzávalókat alaposan keverjük össze, majd lassú tűzön, folyamatos keverés mellett főzzük sűrű öntetté. Vagy a másik megoldás, hogy egy kevés tejben és cukorban feloldjuk a vaníliapuding port, felmelegítjük a maradék tejet és belekeverjük a pudingot. Addig kevergetjük, amíg sűrűsödni nem kezd, de ez nem lesz olyan sűrű, mint az átlagos puding, mivel több tejet használtunk!