EGAL-TEAM Kft. | 2017.09.25
Facebook E-mail
/

A bevezetőben már említettük, hogy nagyon sokoldalúan felhasználható, kezdjük talán a vajaskenyérrel, folytassuk a fűszervajjal töltött bagettel, és térjünk rá a burgonyára, a halakra, a sült csirkére, a sült zöldségekre, és ne zárjuk le osztrigával, báránnyal, hanem engedjük szabadon a fantáziánkat. Mert isteni étel például a fűszervajjal töltött csirkemell baconbe csavarva és sütőben megsütve. Meg is érkezünk a kijevi csirkéhez, mely vajjal töltött, rántott csirkemell az eredeti recept szerint, manapság egyre többször fordul elő zöldfűszeres vajjal illetve fokhagymás vajjal töltve.
Milyen fűszereket használjunk?
Mindenféle jó: tárkony, bazsalikom, snidling, petrezselyem, kapor, oregánó, kakukkfű, medvehagyma, zsálya. Keverhetjük is a zöldfűszereket, de figyeljünk arra, hogy a nagyon intenzív ízűek elnyomhatják a kevésbé intenzíveket. Só, bors, citromlé szokott még kerülni mellé. Variálhatjuk is, tehetünk bele vörös- és fokhagymát, narancslevet, mézet. Bolondíthatjuk esetleg paradicsommal, dióval.
Nagyon fontos, hogy jó minőségű vajat használjunk. A vaj az egyik legősibb tejtermékünk, gyakorlatilag a tej zsírja. Tejszínből vagy tejfölből készítik köpüléssel. A köpülés során a zsír kicsapódik, és megmarad az író. Hazánkban tehéntejből készül, de Erdélyben a bivalytejből készült vaj is ismert. A vajat zsírtartalma alapján kategorizáljuk: a 80 %-os zsírtartalmú vaj a teavaj vagy márkázott vaj, a 70 %-os zsírtartalmú a szendvicsvaj. A vajkrémek 40 % körüli zsírtartalmúak. Tartósítható sózással, de a mélyhűtést is jól bírja. A vaj nagy hőmérsékleten megég, ezért sütésre kevésbé alkalmas.
Elkészítés:
A vajat minden esetben hagyjuk szobahőmérsékletűre olvadni. Egy tálban keverjük ki az apróra vágott fűszerekkel, sózzuk, borsozzuk. Mikor kezd szilárdulni, vizes kézzel formázzuk.
Csinos a hengerforma, de lehet készíteni apró golyókat és cipót is. Alufóliába, sütőpapírba vagy folpackba tekerve mehet a mélyhűtőbe.
FŰSZERVAJ ÖTLETEK:
Kapros – vöröshagymás:
Hozzávalók: 20 dkg vaj, 3 kiskanál apróra vágott kapor, 1 fej vöröshagyma
só, bors, 1 kiskanál citromlé, 1 kiskanál mustár
Elkészítése: A vajat habosra keverjük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a reszelt vöröshagymát, citromlevet, mustárt, majd a zöldfűszerekkel kikeverjük. Formázzuk, hűtjük.
Mustáros-zöldfűszeres vaj:
Hozzávalók: 20 dkg vaj, 1 evőkanál apróra vágott snidling, 1 evőkanál apróra vágott tárkony, 1 evőkanál magos mustár, 1 evőkanál citromlé, só, bors
Elkészítése: A vajat habosra keverjük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a citromlevet, a mustárt, majd a zöldfűszerekkel kikeverjük. Formázzuk, hűtjük.
Kijevi csirke
Hozzávalók:
4 db csirkemellfilé, só, bors
A fűszervajhoz:
2 gerezd fokhagyma, 1 kis citrom, 10 dkg vaj, 3 ek petrezselyem, 1 ek aprított snidling, 1 ek. aprított tárkony, 2 ek. ánizs ízű likőr(Ouzo,Pernod),só, frissen őrölt bors
A panírhoz: 2 tojás, liszt, kenyérmorzsa
Elkészítése:
A fűszervajhoz a fokhagymákat megpucoljuk, összezúzzuk, a citrom héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk. A vajhoz hozzákeverünk 1 ek. citromlevet, a citromhéjat majd a többi hozzávalót és sózzuk, borsozzuk. Az így elkészült fűszervajból 11 cm hosszú 6 cm vastag hurkákat formázunk és folpackba csomagolva 10 percre a mélyhűtőbe tesszük.