Meló Magazin
- Urban jungle
- Karfioltól az uborkáig: kovászoljon mindenki!
- Élelmiszerek, amik akkor sem romlanának meg, ha véget érne a világ
- Zöldeket beszélünk!
- Lopott idő!
- Tiltott ételek és más toxikus anyagok - Mire ügyeljenek a kutyatartók?
- Éljen május elseje!
-
Ehető virágok
- Zellerszár
- Sárgatúró
- Húsvét Európában
- Tippek a tavaszi fáradtság ellen!
- A tavasz első vitaminbombái
- Miben rejlik a pengeéles memória titka?
- Édesburgonya – több, mint köret
- Tél végi vitaminbomba, a retek
- Táplálkozzunk „színesen”!
- Miért szeretjük annyira a kávét?
- Te szereted a csokoládét?
- Egészségtelen ételek és italok, amiket nem ajánlatos fogyasztani, ha jót akarunk magunknak!
- A citromos víz jótékony hatásai. Tényleg csodát tesz a szervezettel?
- 6 zöldség és gyümölcs, amiket ne hanyagolj januárban!
- Léböjttel indítanád az új évet? Tedd azt!
- Kis karácsony, nagy karácsony…
- Olasz karácsonyi kuglóf
- Tea: a hideg téli napok frissítő itala
- Mi a nyers virágpor és mire jó?
- Könnyfakasztó apró magok, mustár másképp
- Minden nap egy alma és nincs szükség doktorra!”
- “Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik.”
- A sátán ajándéka
- Gasztrológia-Terítéken a 12 csillagjegy
- Ikonikus filmes ételek
- MIKOR VAN ITT A SZÜRET IDEJE?
- AZ ŐSZ NAGY KEDVENCE, 7 OK, HOGY MIÉRT EGYÜNK NAGYON SOK CÉKLÁT?
- A csodálatos tökmag
- Tényleg jobb a bio vagy csak drágább?
- A körte igazi szupergyümölcs
- Itt a suli: Főzzünk okosító hozzávalókból ételeket
- Borban az igazság!
- Ezt együk, hogy megőrizzük a nyári barnaságot!
- Hűsítő nyári italok
- Magyar ételek, amiktől borzonganak a külföldiek
- LEKVÁRFŐZÉS, AVAGY AZ ÜVEGHEGYEKEN TÚL
- Fruktóz- közellenség?
- Sárgabarack: az életelixír
- Zöld istállóban, fekete lovak, piros szénát esznek!
- A Függetlenség Napja, amerikai kávéval
- A téli vitaminpótlás nagyágyúi
- Fiatalít, méregtelenít és felpörgeti az anyagcserét: ezért egyél több zellert!
- Próbáljuk megelőzni az influenzát tudatos táplálkozással és mozgással!
- A legfurcsább zöldségek és gyümölcsök, melyeket érdemes beépítenünk az étrendünkbe
-
Vess véget a pazarlásnak! Használd a fagyasztót!
- Készülj fel a hidegre! Erősítsd immunrendszeredet!
- Hungarikum lett a dobostorta – egy kétbalkezes inasnak köszönheti létezését
- Kezdd a napodat virágpor evéssel! De most komolyan!
- Alapanyagok, amiket érdemes a „mentes” konyhákból kölcsönözni
- Vajon tényleg jó nekünk a „mindenmentes” étkezés?
- Vannak élelmiszerek, amik nem is olyan egészségesek, mint gondoltuk! Mit és miért fogyasszunk vagy ne fogyasszunk?
- Ételek a fiatalság megőrzéséért! Hogyan maradjunk egészségesek, fiatalok és életerősek?
-
Októberben újra Együnk Egymásért!
- 10 étel, amit az irodában ülve is büntetlenül eszegethetsz
- Melyik rizs egészséges igazán?
- Vadgasztronómiai fesztivál- Pákozd
- CUKORMENTES LEKVÁR PEKTINNEL
- A 2019-es ország tortája verseny döntősei és a győztesek
- MELÓLEXIKON
- Caramoon
- Jeges nyalánkságok egy kicsit bizarr alapanyagokból! - Hurrá itt a fagylalt szezon!
- Tiltott ételek és más toxikus anyagok 2. - Mire ügyeljenek a macskatartók?
- Avokádó
- Vitamin Well
- Busójárás
- Szentendrei karnevál
- HÜTTE- 10 élmény, amit mindenképp ki kell próbálnod
- 5 nyomós érv az olajos magvak mellett!
- Mondd meg, hogy eszed a levest! Megmondom hol élsz!d
- A legdivatosabb étkezési trendek 2019-re 2.
- A legdivatosabb étkezési trendek 2019-re
- Örök újévi klasszikus
- A marcipán
- Disznóvariációk
- 50 éve jött Magyarországra a Coca-Cola
- Mindent a mézről
- Kicsi gesztenye
- Kávéológia
- Októberben kürtőskalács fesztivál
- Újra JótEvő Menü!
- Gyerekkorunk kedvenc édességei
- Melyik az igazi?
- Mire ügyeljünk, ha legszívesebben egész nap fagyit ennénk?
- All inclusive ellátás-mindenkinek megéri?
- A koffein, mint legális tuning
- Nyár az esküvő évszaka-Mit tegyünk szervezőként és mit vendégként
- Mit eszik egy vegán?
- A finom lapulevél: rebarbara
- Mint a borsó meg a héja
- Hűsítő nyári kiegészítő- kovászos uborka
- Kirándulók, túrázók eledelei a dietetikus szemével
- Ezt edd és idd, hogy bírd a tempót! Tuti tippek fesztiválozáshoz és meccsnézéshez!
- A Red Bull sztori titka. Avagy egy okos osztrák diadala
- A zab kevésbé ismert hatásai
- Most akkor kell a napi nyolc pohár víz vagy sem?
- Anyák napja
- Törököt fogtam, nem ereszt - a török konyha
- Összecsapnak a zöldek: sóska kontra spenót
- Palacsintaaaa!!!
- Túl sok sonka és főtt tojás maradt húsvét után? Sebaj!
- Éltető kincsünk a víz
- Miről álmodozott Petőfi éhesen?
- Újra és újra medvehagyma
- Legjobban utált ételek
- Tények és tévhitek a vajhalról
- Ne vásárolj a szerelmednek, inkább főzz neki: Valentin napi receptek
- Egy jó leves ereje
- Ha farsang, akkor fánk
- Elfeledett és mostoha zöldségek
- Hütte életérzés
- Házi praktikák megfázás ellen
- Bizarr diéták
- Szilveszteri koktélok
- Szenteste- Halászlé
- Luca Napja
- Milyen egészséges édességet rakj a Mikulás-csizmákba?
- Adventi szokások hajdan és ma
- Az első randi, avagy hogyan „főzzük meg” leendő partnerünket
- Mindenszentek a tányéron
- Oktoberfest
- Quinoa, avagy miért ne ragadjunk le a búzánál?
- Újra együnk egymásért!
- 2017 őszének alapanyaga: a pekándió
- Nyári emlékek
- Kezdődik a suli: ötletek tízóraira, uzsonnára
- Szeretett hungarikumunk: Mák és mákos guba
- Tuti zöldségkrémek
- Ország tortája 2017
- Fagylaltok éjszakája
- Ételbulvár
- Hírességek kedvencei
- A legújabb reggeli őrület: a smoothie bowl forró nyári reggelekre
- Együnk halat!
- Mit eszik az USA?
- Maradj formában nyaraláskor is!
- Reggelizz, mint egy király!
- A cseresznye nagyszerű hatásai
- „Mutasd az ételed és megmondom ki vagy!” VS: „Az vagy amit megeszel!”
- Rántott hús krumplival, lehet másképp is?
- Tudod, hogy nem epret eszel?
- A MOLEKULÁRIS GASZTRONÓMIA avagy ÉTELKÉSZÍTÉS BIOKÉMIAI ÉS FIZIKAI-KÉMIAI ALAPELVEK SZERINT
- Spárga – fitt és egészséges
- Amit a sófogyasztásról tudnod kell
- A fokhagyma hatásai
- A húsfogyasztás jelentősége táplálkozásunkban
- A hatékony zsírégetés
- Superfood – szuperételek az egészségért
- Fűszerek gyógyító hatása
- A gyógyító cikória
- Tejhelyettesítők
- Hol lakik a vitamin? Avagy tavasz hajnalán is van hová nyúlni egy kis vitaminért
- Tudtad, hogy az édes íz függőséget okoz?
- Az olajozott működésért!
- Tudod mi a baj a liszttel?
- Szerzetesek és a gasztronómia
- Ha Vince, tele a pince
- Péntek 13
- Hideg esték, forró italok
- Vízkereszt
- A Szilveszter története, eredete
- A karácsonyi menü varázsa
- A bejgli csodás története és jelene
- Itt a Mikulás!
- Téli vitaminforrások
- Csodafűszer: a gyömbér
- A szívgyógyszer és bőrápoló: mandula
- Keserű, de egészséges
- A sokmagvú egészségőr
- Ha Halloween, akkor tök
- Piros kis csodabogyó
- A FŰSZERNÖVÉNY, AMELY MEGOSZTJA AZ EMBEREKET: KORIANDER
- Az egészség kulcsai
- A fruktóz és az egészség
- Glutén, a rejtett gyilkos
- A jótékony zeller
- Mit csomagoljunk?
- Tej: élet, erő, egészség?
- Zakuszka, az ősz íze
- Az Őrség Zöld Aranya!
- Ne dobd el a héját!
- Dunsztosüvegben a nyár
- A kovászos uborka ezer csodája
- Gombaszezon - Mire figyeljünk?
- Kajszibarack az életerő
- Sajt a grillen!
- Fagylaltozó otthon
- Egyél cseresznyét minél többet!
- Harapnivalók két félidőre
- A tavaszi grillezés sztárja a sertéstarja
- Bodzaszörp bodzavirágból
- Ecet és olaj, hogy tökéletes legyen a salátád
- Rebarbara, az angolok kedvence
- Szabadban sütni jó!
- Totu a paleo túró
- A tökéletes spárga
- Kora tavaszi zöldségünk a retek
- Kecskesajt
- Nem ördöngősség a házi fűszervaj
- Spenót, paraj, a zöld levél
- Húsvét a tavasz ünnepe
- Tavasszal érkezik a medvehagyma
- Húsmentesen
- Hütteszezon és a tökéletes gőzgombóc
- Csodás tea
- A paleolit étkezés
- A chia mag tulajdonságai
- Tápióka vagy manióka
- Reggelizz!
- Pórés finomságok
- A téli egészség kulcsa:narancs
- Kocsonya a téli hungarikum
- Újévi babonás ételek
- Melegítő fűszerek, ételek, italok
- Karácsonyra készülünk
- Csodálatos csokoládék
- Kókuszzsír, az egészséges zsír
- A szent liba receptje
- Új sztár: sós karamell
- Cékla a tányéron
- Szelídgesztenye
- Őszi finomságok
- Ha ősz akkor itt a birsalma
- A mák az öröm virága
- A körte a vackor nemes utódja
- Chutney a fűszeres lekvár
- A téli zöldségkrém
- Minden, ami szilva
- Lángos, lapcsánka, tócsni
- Az új kenyér ünnepe
- Cukkini, az univerzális alapanyag a konyhában
- Édesburgonya vagyis Batáta
- Mindig van jobb fagyi
- Nyár az üvegben- szárított paradicsom
- A görögdinnye és a görögdinnyemag hatása
- Egy megérett a meggy
- Köszméte, pöszméte, piszke
- Az éltető víz
- A kemencében sült ételek varázsa
- A borsó meg a héja
- Gyümölccsel az egészséges táplálkozás jegyében!
- A román konyha ízei
- Crespelle és az olasz konyha
- A belga konyha
- Utazás a lengyel gasztronómia világában
- Szűz, extra szűz, vagy ez nem is számít?
- Zöldfűszerek az ablakban
- Tökéletes tavaszi piknik
- Cukormentes étkezés
- Medvehagyma- az ehető vadnövény
- A spenót a legkorábbi friss zöldség
- Csíranövények termesztése házilag
- Gluténmentes étkezés
- Zöld turmix, a vitaminbomba
- Természetes tartósítási eljárások
- A különleges rebarbara
- Farsangi fánk
- Miért jó a teljes kiőrlésű gabona?
- Sajtfondü
- Disznóvágás, disznótoros
- Gránátalma a szupergyümölcs
- Ünnepek után: könnyű ételek
- Milyen ételhez milyen bor illik?
- Karácsonyi halászlé
- Fókuszban a csokimikulás
- Forraltboros kalandozás
- A szójabab ezer arca
- Libanapok Mártonkor
- Őszi gyógyító csodabogyónk-csipkebogyó
- Cékla az ezerarcú jótevő!
- A melengető sütőtök
- A káposzta, minden kerti vetemények királynéja!
- Amit a kávéról tudni érdemes
- Egzotikus diófélék
- Alma az örök!
- Szüret az ősz legizgalmasabb programja
- Tedd el- rakd el:még megteheted!
- Gombavadászat
- Füge, az édenkert gyümölcse
- A majonézen és az ezerszigeten túl..
- BBQ szósz kontra aioli, avagy szószok, mártások kerti sütögetéshez
- Főtt kukorica a nyári „strandcsemege”!
- Augusztusban ismét TESZTER-ek jelentkezését várjuk!
- Ha nyár, akkor itt a megunhatatlan lecsó!
- Itt a barackszezon és a házi lekvár ideje!
- MelóMagazin Ezt ki kell próbálnod!
- TIPPELJ a foci VB meccseire és nyerj Melódin utalványt, vagy a főnyeremény ajándékcsomagot!
- Mentsd el telefonodra a naponta frissülő étlapot!
- Megújult a szendvicskínálatunk!
- Miért érdemes regisztrálni honlapunkon
- Szent Márton napi libalakoma
Ország tortája 2017
Az ország tortája, Magyarország „születésnapi tortája”, amelyet minden évben, a magyar államiság megszületésének szimbolikus napján, az augusztus 20-i ünnepségek alatt mutatnak be Budapesten, valamint az ország több száz cukrászdájában. A Magyarország Tortája gasztronómiai verseny győztes tortáinak bemutatása és kóstolása rendszeresen a Magyar Ízek Utcája elnevezésű eseményen történik.
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Magyar Köztársaság kormányának felkérésére a 2007. augusztus 20-i ünnepségre alkotta meg először az ország tortáját, a különleges, madártejes tortát, azóta a Miniszterelnöki Hivatal és az Ipartestület minden évben közösen írja ki a pályázatot, amely során az ország különböző pontjain található cukrászatok nevezhetnek saját tortáikkal, a megtisztelő cím elnyerésére.
A kiválasztást mindig négy fordulóban egy neves szakmai zsűri végzi. Az első körben az anonim nevezett tortákból választanak ki tíz tortát, a második körben a tízből a döntősöket jelölik meg, majd a döntős tortákat újrakóstolva a készítőikkel konzultálva javaslatokat tesznek a cukrászmestereknek a kiválasztott torták tökéletesítésére.
2012 óta minden évben a cukorbetegség terjedése ellen küzdő nonprofit szervezet, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete együtt írja ki, a Magyarország Cukormentes Tortája cím elnyeréséért a pályázatát. Az induló versenyzőknek fehér liszt, hozzáadott cukor, mesterséges adalékanyag és tartósítószer nélkül kell elkészíteniük tortájukat. "De a cél nem csupán a cukormentes receptek és technológiák bevezetése a magyar cukrászatokba, hanem a figyelem felhívása az egészséges életmód fontosságára". A 2015. évi kategória győztes "Barackos buboréktorta" cukormentességét komoly laboratóriumi vizsgálat hitelesítette, amely megállapította, hogy egy szelet "Barackos buboréktorta" a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének, az alapanyagokból kiindult számításai alapján, 11,8 g szénhidrátot és 278 kcal-t tartalmaz.
A megmérettetésre új, kreatív ötleteket, főleg magyaros ízvilágú, az ünneppel vagy Magyarországgal összefüggésbe hozható tortákat, recepteket várt a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete és az Egy Csepp Figyelem Alapítvány. Olyan termékekkel lehetett nevezni, melyek csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazhatnak.
Mogyorós, gesztenyés és gyümölcsös ízkombinációjú tortakreációk jutottak be a tavasszal Budapesten megrendezett első zsűrizésen, a versenyek döntősei közé.
Idén 29 torta közül került ki az 5-5 döntős:
A budapesti Hisztéria Cukrászda Szent Erzsébet elnevezésű, roppanós diós piskótájú, áfonyás sajttortája.
A tortáról röviden: A diós dacquise piskótát torta karikába helyezzük. Az áfonyás tejcsokoládé mousse-t elkenjük és a közepére rakjuk a kifagyasztott áfonyazselé betétet. Rá mascarponés sajt mousse kerül. Dermesztés után az áfonyás glazinget elkenjük a torta tetején. Szeletenként 1 db meringával díszítjük.
A budapesti Nándori Cukrászda joghurtos ribizlibetéttel kombinált Zalai Gesztenyés Fátyolfelhő nevű tortája
A tortáról röviden: Diós, csokicseppes piskóta ribizliöntettel megkenve, csokoládés kukoricapehellyel megszórt joghurtos ribizli betét, rugalmas étcsokoládé (csoki zselé), gesztenyés tejszínkrém, fényes csokoládé öntettel bevonva. A tortát ribizli öntetes csoki hüvellyel díszítjük.
A budapesti Horváth Cukrászda Balatoni Habos Mogyorónevű kreációja feketeribiszkével és tejcsokoládés karamellel
A tortáról röviden: Mogyorós habtészta, mogyorós streuzel betét, fekete ribiszke zselé, tejcsokoládés karamell réteg, mogyoró hab, mogyoróolajos tejcsokis mogyorós áthúzóval bevonva. Díszítésnek arany lüszterbe forgatott mogyoró szemet használunk.
A Frer Cukrászda Fertődi Fekete fantázianevű, barnarizs-liszttel és céklás-diós tésztával készült, feketeribizli-krémes tortája
A tortáról röviden: Barna rizslisztes céklás-diós felvert, feketeribizlis betét, levendulás csokoládé mousse, feketeribizli krém, fekete glasszázzsal borítva. Csokis keksszel panírozzuk a torta alsó részét, díszítésként csokoládé pasztillátrakunk a tortára és a tetejét is megszórjuk csokis keksszel.
A dunaföldvári Tóth Cukrászda Ingyom-Bingyom nevet viselő, málnás ropogós réteggel kombinált, citromos és aszalt gyümölcsös piskótával és pillecukorrétegekkel készült édessége.
A tortáról röviden: Málnás ropogóson citromos, aszalt gyümölcsös felvert, beriolette pillecukor, bodzás beriolette-s márványos felvert ganache rétegződik, melyet fehércsokis zöld glacage borít.
Különleges ízkombinációk és a piros gyümölcsök voltak a legnépszerűbbek a Magyarország Cukormentes Tortája versenyre nevezett torták első zsűrizésén, a budapesti Zila Kávéházban.
A cukrászok szokatlan alapanyagokat is bevetettek: akadt a többi között szarvasgombás, céklás és paradicsomos finomság is. A zsűri tagjai, köztük Erős Antónia, Mautner Zsófi és Vadon Jani, a döntősök kiválasztásakor leginkább a hagyományos ízek és a kreatív megoldások együttes meglétét értékelték
A Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntőjébe került:
A pomázi Édes-Gyömbér Cukrászda Túrós kolibri nevű, narancszselét és túrót kombináló süteménye
A Horváth Cukrászda Homok aranya nevű homoktövises tortája.
A Zazzi Cukrászda Pöttyös Panni elnevezésű céklás-gyümölcsös kreációja
A Frer Cukrászda Málnás zöldségtortája
Az Édességlabor Kócos Kajszi nevű barackos süteménye
A tortákat a korábbi évek gyakorlata szerint összetett szempontrendszer alapján, anonim módon értékelte a zsűri.
A cukormentes torták hozzávalóit a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által ellenőrzött alapanyaglistáról választhatták a cukrászok. A győztes torta elemzését egy független élelmiszer vizsgáló laboratórium végzi majd.
A cukrászok a hagyományos ízeket használták, a málna, mák, megy, cseresznye és a túró volt a fő alkotóelem.
Kíváncsian várjuk a hétvégét, hogy a jelöltek közül melyiket kóstolhatjuk meg augusztus 20.-ától az ország cukrászdáiban.
A receptajánlóban előző évek győztes Országtortáinak receptjeiből válogattunk, amiket a Melódin Cukrászat is készít, így éttermeinkben is megkóstolható.
Receptajánló
Szabolcsi almás máktorta
Hozzávalók
Tészta:
53 dkg tojásfehérje
33 dkg kristálycukor
20 dkg darált, hőkezelt mák (Ireks-Stamag, Mantler)
7 dkg édes morzsa
13 dkg hámozott, reszelt alma (Jonatán vagy Idared)
fél citrom reszelt héja.
Krém:
0,6 liter tej
13 dkg cukor
7 dkg kukoricakeményítő
3 db tojássárgája
1 db kisméretű vaníliarúd
25 dkg tejszínhab (35 %-os, állati)
Almatöltelék:
50 dkg reszelt, hámozott alma (Jonatán vagy Idared)
5 dkg vaj
5 dkg cukor
0,5. dkg őrölt fahéj
1 db citrom
Az almát meghámozzuk, lereszeljük, a cukorral, 1 citrom levével, fahéjjal vajon megpároljuk, majd kihűtjük.
Elkészítés:
Tészta:
A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk. A mákot, a morzsát és a citrom héját a reszelt almával összekeverjük, majd óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérjéhez. Olajozott, lisztezett sütőlemezekre 6 db doboslap vastagságú tortalapot kenünk. 200 fokos sütőben 12-14 percig sütjük. Sütés után melegen alávágunk. Közvetlenül a betöltés előtt szúrjuk ki, a laza szerkezet miatt zsugorodhat a lap. Így akár 1-2 nappal előre is kisüthetjük a masszát.
Krém:
Kevés tejjel simára keverjük a keményítőt és a tojássárgáját. A többi tejet, a cukrot és a kikapart vaníliarúd tartalmát felforraljuk, majd a folyamatos keverés közben hozzáadott keményítős tojássárga-keverékkel besűrítjük. Kicsit szilárdabb krémet kapunk az általában használtaknál, mert nem akartunk egyéb kötőanyagot (pl. zselatin, lékötő stb.) felhasználni a torta elkészítéséhez. A kihűlt krémhez óvatosan hozzákeverjük a felvert tejszínt. (A jobb és tartósabb állag eléréséhez lehetőleg 35 százalékos zsírtartalmú tejszínt ajánlunk.)
Betöltés:
A betöltéshez hat lap közé felváltva rétegezzük a krém- és almatölteléket. Három réteg egyenként 20-22 dkg tejszínnel lazított krém, 2 réteg egyenként 30-32 dkg almatöltelék.
Az alma egyszerűbb elegyengetését könnyíti, ha az almával töltött 2-2 lapot előre az asztalon összetöltjük (talán egyszerűbb kézzel elsimítani). Ezután az alsó lapot megkenjük krémmel és ráhelyezzük a már almával töltött 2-3. lapot. Erre kenjük a második krémréteget és rátesszük az almával töltött 4-5. lapot. Ezek tetejére ismét a krémtöltelék kerül és ráhelyezzük az utolsó lapot is.
Kicsit dermesztjük, majd a maradék krémből a tetejét és az oldalát lekenjük.
Díszítés:
A torta oldalán az alsó 2,5-3 centimétert darált mákkal panírozzuk. Tetején a közepét kb. 7 cm-es kiszúró segítségével mákkal megszórjuk. A díszítéshez használt almát meghámozzuk, negyedelve kevés cukorral és citromlével megdinszteljük.
Miután kihűlt, vékony szeletekre vágjuk és belső élét darált mákba mártjuk.
Somlói revolúció
Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:
A dió grillázshoz:
20 dkg dió
2-3 evőkanál kristálycukor
A grillázsos tésztához:
6 db tojásfehérje (145 g)
4 db tojássárgája (60 g)
5 dkg porcukor
2 dkg liszt
8 dkg dió grillázs (ledarálva)
3 dkg dió (apróra vágva)
Az étcsokoládés mousse-hoz:
17 dkg étcsokoládé (70%-os)
3 tojássárgája (kb. 50 g)
5 cl rum (vagy 1 evőkanál rumaroma)
1 evőkanál porcukor
1 csomag vaníliás cukor
5 g zselatin (por)
3,5 dl habtejszín (30%-os)
A narancszseléhez:
2 dl frissen facsart narancslé (vagy 100%-os narancslé)
1 narancs reszelt héja
5 dkg porcukor
10 g zselatin (por)
A fehércsokoládés mousse-hoz:
17 dkg fehér csokoládé
3 db tojássárgája (50-55 g)
1 evőkanál porcukor
2 teáskanál vanília-aroma
3,5 dl habtejszín (30 %-os)
5 g zselatin (por)
A csokoládé ganache-hoz:
10 dkg étcsokoládé (70 %-os)
1 dl habtejszín
Elkészítés:
Kb. 20 dkg durvára vágott dióhoz keverjünk 2-3 evőkanál kristálycukrot, majd állandó kevergetés mellett karamellizáljuk aranybarnára. Ezután öntsük ki egy olajjal vékonyan lekent fém tálcára, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Amikor teljesen kihűlt, diódarálón daráljuk le a grillázst.
A grillázs tésztához a ledarált dió grillázst keverjük össze a liszttel. A diót éles késsel, vágjuk kisebb darabokra. A tojássárgáját keverjük habosra a porcukorral, majd állandó keverés mellett adjuk hozzá a dió grillázsos-lisztes keveréket. A tojásfehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá, majd keverőkanállal apránként keverjük hozzá a masszához. A tortaformát kenjük és lisztezzük ki, majd öntsük bele a masszát, simítsuk el, szórjuk meg az apróra vágott dióval. Helyezzük előmelegített gőzös sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 30 perc alatt készre.
A sütőből kivéve hagyjuk a tésztát a formában pár percig, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen. Ezután béleljük ki a tortaformát sütőpapírral, majd helyezzük vissza a teljesen kihűlt tortalapot.
Az étcsokoládét tördeljük egy fém tálba, és gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd hűtsük langyosra. A tojássárgáját keverjük ki alaposan a porcukorral, a vaníliás cukorral és a rummal (vagy rumaromával), majd keverjük hozzá a langyosra hűlt csokoládét. 1 deciliter tejszínt melegítsük fel forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a zselatint, és alaposan keverjük össze. Ezután állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a tojásos-csokoládés keveréket, és szintén keverjük alaposan össze, majd hagyjuk kihűlni.
A maradék habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként, kézi habverővel keverjük hozzá a csokoládékrémhez.
A tortaformában lévő tésztára öntsük rá az elkészült csokoládékrémet, majd egyenletesen simítsuk el a tetejét. Ezután helyezzük be a hűtőbe legalább 2 órára, hogy a csokoládékrém teljesen megdermedjen.
A narancszseléhez a frissen facsart narancslevet keverjük össze a porcukorral, a reszelt narancshéjjal, és főzzük 2-3 percig. Ezután szűrjük át egy szűrőn, majd tegyük vissza a tűzre, és melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről. Adjuk hozzá a zselatint, majd addig keverjük, míg a zselatin teljesen feloldódik. Végül kevergetve hűtsük ki.
Vegyük ki a tortát a hűtőből, majd öntsük a csokoládékrém tetejére a narancslét. Ezután tegyük vissza a hűtőbe, hogy a narancszselé teljesen megdermedjen.
A fehér csokoládét tördeljük bele egy fém tálba, és gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd hűtsük langyosra. A tojássárgáját keverjük ki alaposan a porcukorral és a vanília-aromával, majd keverjük hozzá a langyosra hűtött fehér csokoládét. 1 deciliter tejszínt melegítsük fel forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a zselatint, és alaposan keverjük össze. Állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a tojásos-csokoládés keveréket, és szintén keverjük alaposan össze, majd hagyjuk kihűlni.
A maradék habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként, kézi habverővel keverjük hozzá a csokoládékrémhez.
Vegyük ki a tortát a hűtőből, és a megdermedt narancszselé tetejére öntsük rá a csokoládékrémet, majd egyenletesen simítsuk el a tetejét. Tegyük vissza a hűtőbe legalább 2 órára, hogy a csokoládékrém teljesen megdermedjen.
A csokoládé ganache-hoz a csokoládét tördeljük bele egy fém tálba, majd gőzfürdő fölött olvasszuk fel. Vegyük le, és állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a tejszínt, keverjük simára, sűrűbb csokoládékrémet fogunk kapni.
Vegyük ki a hűtőből a tortát, és kanalazzuk a tetejére a csokoládét, majd egy spatula segítségével simítsuk el egyenletesen. Tegyük vissza a hűtőbe kb. fél órára, hogy a csokoládé teljesen megdermedjen a torta tetején.
Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, csatoljuk le a tortaformát. Helyezzük tortatálra, majd ízlés szerint szórjuk körbe a maradék darált dió grillázzsal. Tetejét díszítsük fehér csokoládé korongokra helyezett dióval.
- Urban jungle
- Karfioltól az uborkáig: kovászoljon mindenki!
- Élelmiszerek, amik akkor sem romlanának meg, ha véget érne a világ
- Zöldeket beszélünk!
- Lopott idő!
- Tiltott ételek és más toxikus anyagok - Mire ügyeljenek a kutyatartók?
- Éljen május elseje!
-
Ehető virágok
- Zellerszár
- Sárgatúró
- Húsvét Európában
- Tippek a tavaszi fáradtság ellen!
- A tavasz első vitaminbombái
- Miben rejlik a pengeéles memória titka?
- Édesburgonya – több, mint köret
- Tél végi vitaminbomba, a retek
- Táplálkozzunk „színesen”!
- Miért szeretjük annyira a kávét?
- Te szereted a csokoládét?
- Egészségtelen ételek és italok, amiket nem ajánlatos fogyasztani, ha jót akarunk magunknak!
- A citromos víz jótékony hatásai. Tényleg csodát tesz a szervezettel?
- 6 zöldség és gyümölcs, amiket ne hanyagolj januárban!
- Léböjttel indítanád az új évet? Tedd azt!
- Kis karácsony, nagy karácsony…
- Olasz karácsonyi kuglóf
- Tea: a hideg téli napok frissítő itala
- Mi a nyers virágpor és mire jó?
- Könnyfakasztó apró magok, mustár másképp
- Minden nap egy alma és nincs szükség doktorra!”
- “Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik.”
- A sátán ajándéka
- Gasztrológia-Terítéken a 12 csillagjegy
- Ikonikus filmes ételek
- MIKOR VAN ITT A SZÜRET IDEJE?
- AZ ŐSZ NAGY KEDVENCE, 7 OK, HOGY MIÉRT EGYÜNK NAGYON SOK CÉKLÁT?
- A csodálatos tökmag
- Tényleg jobb a bio vagy csak drágább?
- A körte igazi szupergyümölcs
- Itt a suli: Főzzünk okosító hozzávalókból ételeket
- Borban az igazság!
- Ezt együk, hogy megőrizzük a nyári barnaságot!
- Hűsítő nyári italok
- Magyar ételek, amiktől borzonganak a külföldiek
- LEKVÁRFŐZÉS, AVAGY AZ ÜVEGHEGYEKEN TÚL
- Fruktóz- közellenség?
- Sárgabarack: az életelixír
- Zöld istállóban, fekete lovak, piros szénát esznek!
- A Függetlenség Napja, amerikai kávéval
- A téli vitaminpótlás nagyágyúi
- Fiatalít, méregtelenít és felpörgeti az anyagcserét: ezért egyél több zellert!
- Próbáljuk megelőzni az influenzát tudatos táplálkozással és mozgással!
- A legfurcsább zöldségek és gyümölcsök, melyeket érdemes beépítenünk az étrendünkbe
-
Vess véget a pazarlásnak! Használd a fagyasztót!
- Készülj fel a hidegre! Erősítsd immunrendszeredet!
- Hungarikum lett a dobostorta – egy kétbalkezes inasnak köszönheti létezését
- Kezdd a napodat virágpor evéssel! De most komolyan!
- Alapanyagok, amiket érdemes a „mentes” konyhákból kölcsönözni
- Vajon tényleg jó nekünk a „mindenmentes” étkezés?
- Vannak élelmiszerek, amik nem is olyan egészségesek, mint gondoltuk! Mit és miért fogyasszunk vagy ne fogyasszunk?
- Ételek a fiatalság megőrzéséért! Hogyan maradjunk egészségesek, fiatalok és életerősek?
-
Októberben újra Együnk Egymásért!
- 10 étel, amit az irodában ülve is büntetlenül eszegethetsz
- Melyik rizs egészséges igazán?
- Vadgasztronómiai fesztivál- Pákozd
- CUKORMENTES LEKVÁR PEKTINNEL
- A 2019-es ország tortája verseny döntősei és a győztesek
- MELÓLEXIKON
- Caramoon
- Jeges nyalánkságok egy kicsit bizarr alapanyagokból! - Hurrá itt a fagylalt szezon!
- Tiltott ételek és más toxikus anyagok 2. - Mire ügyeljenek a macskatartók?
- Avokádó
- Vitamin Well
- Busójárás
- Szentendrei karnevál
- HÜTTE- 10 élmény, amit mindenképp ki kell próbálnod
- 5 nyomós érv az olajos magvak mellett!
- Mondd meg, hogy eszed a levest! Megmondom hol élsz!d
- A legdivatosabb étkezési trendek 2019-re 2.
- A legdivatosabb étkezési trendek 2019-re
- Örök újévi klasszikus
- A marcipán
- Disznóvariációk
- 50 éve jött Magyarországra a Coca-Cola
- Mindent a mézről
- Kicsi gesztenye
- Kávéológia
- Októberben kürtőskalács fesztivál
- Újra JótEvő Menü!
- Gyerekkorunk kedvenc édességei
- Melyik az igazi?
- Mire ügyeljünk, ha legszívesebben egész nap fagyit ennénk?
- All inclusive ellátás-mindenkinek megéri?
- A koffein, mint legális tuning
- Nyár az esküvő évszaka-Mit tegyünk szervezőként és mit vendégként
- Mit eszik egy vegán?
- A finom lapulevél: rebarbara
- Mint a borsó meg a héja
- Hűsítő nyári kiegészítő- kovászos uborka
- Kirándulók, túrázók eledelei a dietetikus szemével
- Ezt edd és idd, hogy bírd a tempót! Tuti tippek fesztiválozáshoz és meccsnézéshez!
- A Red Bull sztori titka. Avagy egy okos osztrák diadala
- A zab kevésbé ismert hatásai
- Most akkor kell a napi nyolc pohár víz vagy sem?
- Anyák napja
- Törököt fogtam, nem ereszt - a török konyha
- Összecsapnak a zöldek: sóska kontra spenót
- Palacsintaaaa!!!
- Túl sok sonka és főtt tojás maradt húsvét után? Sebaj!
- Éltető kincsünk a víz
- Miről álmodozott Petőfi éhesen?
- Újra és újra medvehagyma
- Legjobban utált ételek
- Tények és tévhitek a vajhalról
- Ne vásárolj a szerelmednek, inkább főzz neki: Valentin napi receptek
- Egy jó leves ereje
- Ha farsang, akkor fánk
- Elfeledett és mostoha zöldségek
- Hütte életérzés
- Házi praktikák megfázás ellen
- Bizarr diéták
- Szilveszteri koktélok
- Szenteste- Halászlé
- Luca Napja
- Milyen egészséges édességet rakj a Mikulás-csizmákba?
- Adventi szokások hajdan és ma
- Az első randi, avagy hogyan „főzzük meg” leendő partnerünket
- Mindenszentek a tányéron
- Oktoberfest
- Quinoa, avagy miért ne ragadjunk le a búzánál?
- Újra együnk egymásért!
- 2017 őszének alapanyaga: a pekándió
- Nyári emlékek
- Kezdődik a suli: ötletek tízóraira, uzsonnára
- Szeretett hungarikumunk: Mák és mákos guba
- Tuti zöldségkrémek
- Ország tortája 2017
- Fagylaltok éjszakája
- Ételbulvár
- Hírességek kedvencei
- A legújabb reggeli őrület: a smoothie bowl forró nyári reggelekre
- Együnk halat!
- Mit eszik az USA?
- Maradj formában nyaraláskor is!
- Reggelizz, mint egy király!
- A cseresznye nagyszerű hatásai
- „Mutasd az ételed és megmondom ki vagy!” VS: „Az vagy amit megeszel!”
- Rántott hús krumplival, lehet másképp is?
- Tudod, hogy nem epret eszel?
- A MOLEKULÁRIS GASZTRONÓMIA avagy ÉTELKÉSZÍTÉS BIOKÉMIAI ÉS FIZIKAI-KÉMIAI ALAPELVEK SZERINT
- Spárga – fitt és egészséges
- Amit a sófogyasztásról tudnod kell
- A fokhagyma hatásai
- A húsfogyasztás jelentősége táplálkozásunkban
- A hatékony zsírégetés
- Superfood – szuperételek az egészségért
- Fűszerek gyógyító hatása
- A gyógyító cikória
- Tejhelyettesítők
- Hol lakik a vitamin? Avagy tavasz hajnalán is van hová nyúlni egy kis vitaminért
- Tudtad, hogy az édes íz függőséget okoz?
- Az olajozott működésért!
- Tudod mi a baj a liszttel?
- Szerzetesek és a gasztronómia
- Ha Vince, tele a pince
- Péntek 13
- Hideg esték, forró italok
- Vízkereszt
- A Szilveszter története, eredete
- A karácsonyi menü varázsa
- A bejgli csodás története és jelene
- Itt a Mikulás!
- Téli vitaminforrások
- Csodafűszer: a gyömbér
- A szívgyógyszer és bőrápoló: mandula
- Keserű, de egészséges
- A sokmagvú egészségőr
- Ha Halloween, akkor tök
- Piros kis csodabogyó
- A FŰSZERNÖVÉNY, AMELY MEGOSZTJA AZ EMBEREKET: KORIANDER
- Az egészség kulcsai
- A fruktóz és az egészség
- Glutén, a rejtett gyilkos
- A jótékony zeller
- Mit csomagoljunk?
- Tej: élet, erő, egészség?
- Zakuszka, az ősz íze
- Az Őrség Zöld Aranya!
- Ne dobd el a héját!
- Dunsztosüvegben a nyár
- A kovászos uborka ezer csodája
- Gombaszezon - Mire figyeljünk?
- Kajszibarack az életerő
- Sajt a grillen!
- Fagylaltozó otthon
- Egyél cseresznyét minél többet!
- Harapnivalók két félidőre
- A tavaszi grillezés sztárja a sertéstarja
- Bodzaszörp bodzavirágból
- Ecet és olaj, hogy tökéletes legyen a salátád
- Rebarbara, az angolok kedvence
- Szabadban sütni jó!
- Totu a paleo túró
- A tökéletes spárga
- Kora tavaszi zöldségünk a retek
- Kecskesajt
- Nem ördöngősség a házi fűszervaj
- Spenót, paraj, a zöld levél
- Húsvét a tavasz ünnepe
- Tavasszal érkezik a medvehagyma
- Húsmentesen
- Hütteszezon és a tökéletes gőzgombóc
- Csodás tea
- A paleolit étkezés
- A chia mag tulajdonságai
- Tápióka vagy manióka
- Reggelizz!
- Pórés finomságok
- A téli egészség kulcsa:narancs
- Kocsonya a téli hungarikum
- Újévi babonás ételek
- Melegítő fűszerek, ételek, italok
- Karácsonyra készülünk
- Csodálatos csokoládék
- Kókuszzsír, az egészséges zsír
- A szent liba receptje
- Új sztár: sós karamell
- Cékla a tányéron
- Szelídgesztenye
- Őszi finomságok
- Ha ősz akkor itt a birsalma
- A mák az öröm virága
- A körte a vackor nemes utódja
- Chutney a fűszeres lekvár
- A téli zöldségkrém
- Minden, ami szilva
- Lángos, lapcsánka, tócsni
- Az új kenyér ünnepe
- Cukkini, az univerzális alapanyag a konyhában
- Édesburgonya vagyis Batáta
- Mindig van jobb fagyi
- Nyár az üvegben- szárított paradicsom
- A görögdinnye és a görögdinnyemag hatása
- Egy megérett a meggy
- Köszméte, pöszméte, piszke
- Az éltető víz
- A kemencében sült ételek varázsa
- A borsó meg a héja
- Gyümölccsel az egészséges táplálkozás jegyében!
- A román konyha ízei
- Crespelle és az olasz konyha
- A belga konyha
- Utazás a lengyel gasztronómia világában
- Szűz, extra szűz, vagy ez nem is számít?
- Zöldfűszerek az ablakban
- Tökéletes tavaszi piknik
- Cukormentes étkezés
- Medvehagyma- az ehető vadnövény
- A spenót a legkorábbi friss zöldség
- Csíranövények termesztése házilag
- Gluténmentes étkezés
- Zöld turmix, a vitaminbomba
- Természetes tartósítási eljárások
- A különleges rebarbara
- Farsangi fánk
- Miért jó a teljes kiőrlésű gabona?
- Sajtfondü
- Disznóvágás, disznótoros
- Gránátalma a szupergyümölcs
- Ünnepek után: könnyű ételek
- Milyen ételhez milyen bor illik?
- Karácsonyi halászlé
- Fókuszban a csokimikulás
- Forraltboros kalandozás
- A szójabab ezer arca
- Libanapok Mártonkor
- Őszi gyógyító csodabogyónk-csipkebogyó
- Cékla az ezerarcú jótevő!
- A melengető sütőtök
- A káposzta, minden kerti vetemények királynéja!
- Amit a kávéról tudni érdemes
- Egzotikus diófélék
- Alma az örök!
- Szüret az ősz legizgalmasabb programja
- Tedd el- rakd el:még megteheted!
- Gombavadászat
- Füge, az édenkert gyümölcse
- A majonézen és az ezerszigeten túl..
- BBQ szósz kontra aioli, avagy szószok, mártások kerti sütögetéshez
- Főtt kukorica a nyári „strandcsemege”!
- Augusztusban ismét TESZTER-ek jelentkezését várjuk!
- Ha nyár, akkor itt a megunhatatlan lecsó!
- Itt a barackszezon és a házi lekvár ideje!
- MelóMagazin Ezt ki kell próbálnod!
- TIPPELJ a foci VB meccseire és nyerj Melódin utalványt, vagy a főnyeremény ajándékcsomagot!
- Mentsd el telefonodra a naponta frissülő étlapot!
- Megújult a szendvicskínálatunk!
- Miért érdemes regisztrálni honlapunkon
- Szent Márton napi libalakoma