EGAL-TEAM Kft. | 2017.09.22
Facebook E-mail
/

Édeskés ízű, a hagymánál, fokhagymánál kevésbé csípős hagymaféle, melynek egyes fajtái teljesen télállóak. A franciáknál alapzöldség, de nálunk is egyre népszerűbb.
Pórétörténelem
Valószínűleg a gyöngyhagymából nemesítették évezredekkel ezelőtt. Hazánkban a 16. századtól van jelen, spanyolhagymának és párhagymának is hívták. Fogyasztották már az asszírok, kínaiak, egyiptomiak is. Kheopsz fáraó póréhagymacsokrot ajándékozott a legbátrabb harcosoknak, Néró császárt pedig egyenesen póréfalónak nevezték, annyira szerette a póréhagymát. Walesnek azóta jelképe, mióta egy, a szászok elleni döntő csatában a harcosok egy-egy pórészálat tűztek a kalapjuk mellé, hogy így könnyen megismerjék egymást a csata hevében. Így tesznek manapság is, március 1-én Szent Dávid napján a wales-iek: póréhagymát (és nárciszt) tűznek a ruhájukra.
Egy kicsit az egészségességről, hogy miért is érdemes józan belátással fogyasztani. A póréhagymát nemcsak fűszer-, de gyógynövényként is számon tartják. Köhögés ellen -mint minden más hagymafajta is - és vízhajtóként is alkalmazza a népi gyógyászat. Kedvező hatással van az emésztésre. Tartalmaz A-, B1-, B2-, C- és K-vitamint, folsavat, valamint káliumot, kalciumot, magnéziumot, vasat és mangánt. Kénvegyülete révén pedig antibakteriális hatású. Szénhidrátszegény, így diétázóknak is kimondottan ajánlott.
Póré-praktikák
Rengeteg benne a vitamin és ásványi anyag, rost, emellé viszont alacsony energiatartalom társul. A legvastagabb póré is ugyanolyan zsenge, mint a vékony, ha a felső levelek jó sötétzöldek. A kínai szakácsok szerint párolt ételekhez használva finomabb ízt kapunk, ha a levél erekkel párhuzamosan vágjuk fel. Ha valaki nem szereti az erős hagyma ízt, annak egyenesen ez a legjobb választás. Ugyanis a póréhagyma nem annyira jellegzetes, markáns ízű, inkább kissé édeskésebb, mint a népes hagymacsalád többi tagja.
Salátákba az egyik legjobb választás, de főzésre, sütésre is bátran használhatjuk. Készülhet belőle leves, főzelék, mártás, grillezhetjük és ránthatjuk is. Kiváló tölteléke lehet a manapság népszerű quichie-knek, de készíthetünk belőle rétest is. Sültekhez párolt köretként is finom.
Mit főzzünk póréval?
Karikákra vágva mossuk meg jó alaposan szűrőben.
Nyersen fogyaszthatjuk salátákban, de salátadresszingben is megállja a helyét, főleg ha olajban vagy ecetben pácoljuk.
Megfőzhetjük vízben vagy zöldségalaplében egyforma mennyiségű burgonyával, majd turmixolhatjuk tejszínnel, hogy finom pórékrémleves legyen az ebéd. Más zöldségekkel együtt is finom. A franciák hideg hagymás burgonyalevese a híres Vichissoise (ejtsd: visiszoáz) is póréhagymából készül.
Póréhagyma főzelék
Hozzávalók: 3 szál póréhagyma vékony karikákra szeletelve, 8 dkg vaj, 2,5 dl tejszín, 1 dl tej, 1 evőkanál liszt, 1 dl forró víz, 1 kávéskanál curry, őrölt szerecsendió, só, bors
Elkészítés: A vajat felolvasztjuk és rádobjuk a karikára vágott póréhagymát. Sózzuk és puhára pároljuk. Hozzáadjuk a curryt, a szerecsendiót, majd jól átforgatjuk és a tejszínes habarással felöntjük. Állandó keverés mellett kis lángon addig főzzük, amíg besűrűsödik.
Habarás: A tejet és a tejszínt, a forró vizet összekeverjük, majd folyamatos keveréssel, hogy ne csomósodjon, simára keverjük benne a lisztet.
Csőben sült sonkás póréhagyma
Hozzávalók: 4 vastagabb póréhagyma, 8 szelet sonka, 10 dkg füstölt sajt, reszelve, 2,5 dl tejföl pohár tejföl, 1 egész tojás, 5 dkg vaj, só, frissen őrölt fekete bors, csipet frissen reszelt szerecsendió
Elkészítés: A póréhagymák külső leveleit leszedjük. A vékonyabbakat félbe, ha vastagabbak, akkor negyedbe vágjuk, és forrásban lévő vízbe dobjuk 5 percre. A hagymadarabokat lecsepegtetve csavarjuk egy-egy sonkaszeletbe. Egy tűzálló tálat kenjünk ki vajjal, a maradék vajat olvasszuk meg. Rakjuk egymás mellé a sonkába göngyölt hagymaszeleteket. A tejfölt keverjük össze a felvert tojással és a fűszerekkel. A sonkás hagymát locsoljuk meg az olvasztott vajjal, majd húzzuk be a tejfölös keverékkel. 180°C-os előmelegített sütőben süssük 15 percig, utána szórjuk meg a reszelt füstölt sajttal. Süssük tovább még 8-10 percig, illetve amíg a sajt rápirul a tetejére.