EGAL-TEAM Kft. | 2017.10.21
Facebook E-mail
/

A régmúlt idők ködéből felbukkant szuperegészséges „gabonaféle” lassan meghódítja mind a tudatos táplálkozás híveit, mind pedig azokat, akik ízes alternatívát keresnek a megszokott köretek helyett.

Rendszertanilag nem gabonaféléről van szó, valójában a paraj és a cékla családjába sorolható a növény. Egész pontosan a quinoa úgynevezett. álgabona. Jelentős keményítőtartalmú magját a gabonafélékhez hasonlóan használják fel.
Már 8-9 ezer évvel ezelőtt előszeretettel fogyasztotta az ember, az inkák pedig szent ételnek tartották, és a „Gabona anyja” néven emlegették. Az inka harcosok a quinoamagnak köszönhetően nagyon kitartóak voltak, és az átlagnál jóval gyorsabban gyógyultak fel a harcban szerzett sérüléseikből. A tavaszi vetések alkalmával az istenként tisztelt inka császár egy aranyhegyű lapáttal kezdte meg a quinoa vetését. Ezt a szertartást egészen Francisco Pizarro érkezéséig, 1532-ig minden évben megtartották. Ám a konkvisztádoroknak köszönhetően nem csak az inkák birodalma vált semmivé, hanem a quinoa is eltűnt. Az élelmes bennszülöttek a quinoát még magasabb, a spanyolok által már nem ellenőrzött területekre vitték, és itt termesztették tovább. Annyira jól sikerült a dolog titokban tartása, hogy az 1970-es évekig szinte senki nem tudott a növény létezéséről, amikor egy bolíviai születésű filozófus javasolta a tanítványainak és követőinek, hogy ezzel a növénnyel táplálkozzanak.
Két tanítványt, Don McKinley-t és Stephen Gorad-t annyira lenyűgözte az újonnan felfedezett gabona, hogy megalakították a Quinoa Corporation-t, aminek az volt a célkitűzése, hogy visszaállítsa a quinoa régi népszerűségét, és ráébressze az embereket a növény fontosságára. A quinoa népszerűsége azóta egyre nő, s mind nagyobb és nagyobb termőterületeken termesztik. Kanadában, az Egyesült Államokban, Bolíviában, Chilében és Peruban vannak a legnagyobb quinoa-ültetvények.

Kinézetre lágyszárú, lisztes, egynyári növény, mely 1,8-2 méter magasra is megnő és a köleshez hasonló szemes terménye van. Leginkább a hazánkban is termő piros és fehér libatopfélékre hasonlít, viszont a virágbogara kurtább, levele és magva sárgás-fehér. Levelei spenótra emlékeztetnek, magjait a szár csúcsán hozza. Ezek apró, elefántcsont-színű, a köleshez hasonló méretű gyöngyszemecskék.

Miért érdemes quinoát enni?

1.A quinoa az egyik legtöbb ásványi anyagot és tápanyagot tartalmazó, legtáplálóbb gabona, nem hiába tartották az inkák a „Magok Anyjának”. Rengeteg fontos vitamint tartalmaz: B-vitaminokat (B1, B2, B3), C-, E-vitamint és ß–karotint. (Ez utóbbi három fontos antioxidáns, tehát jelentősen hozzájárul a káros szabad gyökök hatástalanításához, ezért sportolók számára különösen ajánlható, valamint a daganatmegelőző étrendnek is hasznos összetevője is lehet.) Az ásványi anyagok közül különösen gazdag magnéziumban, kalciumban, vasban, káliumban, illetve foszforban és cinket is tartalmaz. Ezzel a magas ásványi anyag tartalmával jó pár gabonafélét túlszárnyal (búza, árpa, zab, rizs).

2.Lassan lebomló szénhidrátforrás, sok rosttal, alacsony glikémiás indexszel. Ez is fontos szempont a fogyni vágyóknak. Cukorbetegek, székrekedéssel küzdők, fogyókúrázók, kismamák, idősek számára is javasolható. Méregtelenítő kúrák nagyszerű alkotóeleme lehet, ha belevágsz a májméregtelenítő kúrába ne felejts el beszerezni egy adagot!

3.Minden esszenciális aminosavat tartalmaz. Igen figyelemreméltó a lizin, cisztin és metionin tartalma. Fehérjetartalma 13,3-15,2%. Összehasonlításul a rizs fehérjetartalma 7,4 %, a búzáé pedig 11,7 %. Vegetáriánusoknak, vegánoknak különösen ajánlott, bátran helyettesíthetőek vele az állati fehérjék.

4.Gluténmentes, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

5.Lúgosító hatással is bír, e tekintetben a vadrizshez, az amaránthoz és a csíráztatott magvakhoz hasonló.

6.Zsírtartalma a gabonaféléknél nagyobb, főként telítetlen zsírsavakból tevődik össze.

7.Kitűnő riboflavin (B2) forrás. A riboflavin segít csökkenteni a migrénes fejfájások gyakoriságát azáltal, hogy javítja az energia metabolizmusát az agyban és az izmokban A riboflavin neurológiai szempontból is fontos tápanyag. A migrénes betegeknek 100 mg riboflavin bevétele javasolt megelőző intézkedésként: érdekes módon így kb. 50%-kal csökken az érzékenység.

8.¼ bögre száraz quinoa csupán 172 kalóriát tartalmaz

Hogyan használd fel a quinoát?

Dél-Amerikában a magját vízben vagy tejben megfőzik és pépesen fogyasztják. Szokták lisztté őrölni is, azután megpörkölik, és gabonaként használják fel. Termőterületén a levelét is fogyasztják, ám hazánkban csupán magja kapható.

A boltokban háromféle quinoával találkozhatunk, a magok lehetnek elefántcsont színűek, pirosak vagy feketék. A szín és az íz között némi összefüggés tapasztalható. A legenyhébb ízű a fehér mag, a piros és a fekete kissé ropogósabb szerkezetű, és cseppet erőteljesebb aromájú.

Köleshez hasonló magjainak kellemesen semleges íze van, ezért akár édes, akár sós fogásokat is készíthetünk belőle. A semleges ízhez semleges állag párosul, melynek köszönhetően igen sokoldalú élelmiszer.
Készíthetjük magában köretnek, kásának, főételnek, levesbetétnek vagy desszertnek. Tehetjük müzlikbe, könnyű, friss salátákba, és belekeverhetjük töltelékekbe is. Még akár egy vegetáriánus krokett alapanyaga is lehet. Bármely fogásban helyettesítheti a rizst vagy a kölest. Elkészítése egyszerű, hisz igen gyorsan megfő, főzési ideje nem több, mint 10-15 perc. A felületét kesernyés ízű szaponinok borítják, ezért érdemes jó alaposan megmosni, mielőtt felhasználnánk. (A szaponin funkciója, hogy távol tartja a rovarokat és a madarakat a növénytől, így a növényvédelmet a quinoa maga megoldja.) Az apró magvak egyébként nagyon felszaporodnak főzéskor, kétszeresükre, háromszorosukra dagadnak!

Ha főzés előtt átpirítjuk, kellemes diós ízzel gazdagodik az ételünk.
A quinoa magját ki is lehet pattogtatni, kapható is kipattogtatott formájában is. Lisztjéből önállóan, vagy búzaliszttel keverve kenyeret, süteményt, palacsintát sütnek, illetve létezik már quinoa ital is.
Mint minden mást, ezt az élelmiszert is mértékkel használjuk – tehát ne fogyasszuk minden nap. Bár a quinoa nem tartozik az allergén növények közé, jó ha tudjuk, hogy oxalátokat tartalmaz. Aki tehát oxalát-mentes diétát alkalmaz, az kerülje a növény használatát.

Receptajánló:
Mentás görög quinoa saláta
Hozzávalók:
• félbögrényi quinoa
• 2-3 uborka
• 2-3 paradicsom
• 1 kisebb fej hagyma
• mentalevél ízlés szerint
• olívaolaj
• citromlé
• só

Elkészítés:
A quinoát kétszeres mennyiségű sós vízben kb. 15 perc alatt megfőzzük. Ha maradt leve, leszűrjük.
Közben a paradicsomot és az uborkát apró kockákra vágjuk. A hagymát és a mentát felaprítjuk.
A langyosra hűlt quinoához keverjük az előkészített hozzávalókat. Olívaolajjal, citromlével, ha szükséges, sóval ízesítjük. Hagyhatjuk egy keveset állni, hogy összeérjenek az ízek.

Quinoával és fetával töltött paprika recept
Hozzávalók / 4 adag
• 160 g quinoa
• 3 ek olívaolaj
• 5 db újhagyma
• 1 db jalapeño
• 3 gerezd fokhagyma
• 1 teáskanál őrölt római kömény
• 2 db főtt, leszemezett csöves kukorica (vagy 250 g konzerv kukorica)
• 250 g spenót
• 2 ek víz
• 1 csokor koriander
• 200 g feta sajt
• 2 nagy db lila hagyma
• 120 ml fehérbor (száraz)
• 2 közepes db piros kaliforniai paprika
•2 db sárga kaliforniai paprika
• só ízlés szerint
• bors ízlés szerint

Elkészítés:
1.Felrakunk forrni fél liter vizet, fél teás kanál sót adunk hozzá. A quinoát szitában folyó víz alatt alaposan megmossuk, és belerakjuk a vízbe. Ha felforrt, kis lángra vesszük, és lefedve 15 percig főzzük.
2.Az olaj felét nagy méretű serpenyőbe öntjük, az összevágott újhagymát és a kimagozott, összevágott jalapenót beletesszük, és közepes lángon 2-3 percig sütjük. Ezek után mehet bele a szétnyomott fokhagyma, római kömény, spenót és a víz. Amikor a spenót már eléggé megfonnyadt, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a koriandert, quinoát, fetát és a kukoricát. Az egészet finoman összekeverjük, sózzuk, borsozzuk.
3.Serpenyőben felteszünk egy evőkanál olajat, ebben megsütjük a karikákra vágott lilahagymát, kb 3-4 perc. Amikor kész, hozzáadjuk a fehérbort, megsózzuk, borsozzuk. Elterítjük a tepsiben (közepes méretű, az enyém 30*23 cm), amiben a paprikákat fogjuk sütni.
4.A paprikákat hosszában kettévágjuk, de nem vágjuk ki a csumáját, csak a magokat dobjuk ki, beletesszük a tepsibe, és megtöltjük a töltelékkel.
5.Megöntözzük a maradék olajjal, és 200 fokos sütőbe tesszük. 25-30 percig sütjük, a végén grillezhetjük, hogy egy kicsit megsüljön a teteje. Forrón, langyosan, de hidegen is finom.