EGAL-TEAM Kft. | 2018.02.23
Facebook E-mail
/

Itt a rebarbaraszezon és nyár elejéig a piacokon tornyosulnak a nagy vörös-zöld szárak. Egyre nagyobb divat a rebarbara, süteményekbe, párolva, köretként vagy desszert főszereplőjének. Az angolok "pitenövényként" is becézik, hiszen a rhubarb pie a szigetország egyik legismertebb édessége. A savanykás, fanyar gyümölcsöt, amelynek íze leginkább az egreshez hasonlít, sokan zöldségként említik és igazuk is van, mert botanikailag a sóska, illetve mángoldfélék családjába tartozik. De vigyázat, a levele mérgező.
A rebarbara szárát sokan lehámozzák, bár Gordon Ramsay szerint nincs szükség erre, hiszen többnyire zsenge és elég, ha lassú lángon pároljuk. Próbáljuk ki mindkettő formában, de pároláskor a héja is éppúgy megpuhul. A rebarbarát mintegy 4500 éve ismerik gyógyhatásáról, de csak a 18. század óta használatos a konyhában.
Régebben elsősorban a gyökerét használták, gyógynövényként, Angliában pedig - XVI. századi feljegyzések szerint - a leveleit is fogyasztották spenótként. Manapság hosszú, rózsaszínes, húsos levélnyeleit használjuk fel. A középkorban igencsak drága dolognak számított: Kína és a Himalája vidékéről, Szibéria déli részéről származik, így Európába messzi vidékekről szállították. Állítólag Marco Polo is termeltette Kínában. Neve a "rheum barbarum", azaz "idegen gyökér" latin megnevezésből eredhet.
A rebarbara nedves, hűvös helyen érzi jól magát, így a gyümölcsben szegényebb északi vidékeken is termeszthető, ahol nagy becsben tartják. Ugyanis bár nem igazán néz ki gyümölcsnek, a lapuszerű nagy levelek nyele sok almasavat tartalmaz, gyümölcsös karakterűvé téve a belőle készült ételt, lekvárt vagy befőttet.
A legjobban eperrel párosítható, a rebarbara-eper mousse vagy rebarbara eperfagyival a tavasz egyik legfinomabb desszertje. Ha Gordon Ramsayre hallgatunk, akkor kis lángon cukorral és pár evőkanál vízzel pároljuk úgy, hogy ne legyen nyúlós, hanem a szárakat még egészben tudjuk felhasználni.
Sajnos nem kevés cukrot igényel, de a sok vitamin és az izgalmas íz mindenért kárpótol.
Rebarbarakrém, friss eperrel, piskóta ágyon
10 dkg babapiskóta, 2 nagyobb rebarbara, 6 dkg cukor, 1/2 dl víz, 2 tojás sárgája
2 ek étkezési keményítő, 2 dl tej, 2 dl tejszín
A rebarbarát zöldséghámozóval és egy késsel alaposan megpucolom, majd ujjnyi vastag darabokra szeletelem. A darabokat egy kisebb lábasba teszem, cukorral meghintem és kevés vizet adok hozzá. Fakanállal átforgatom, majd közepes lángon, fedő alatt párolom. Amíg párolódik a rebarbara, addig elkészítem a krém alapját. Ehhez egy vastag fenekű forralóba öntöm a tejet, a tejszínt és hozzáadom a tojások sárgáját, valamint a keményítőt. Egy habverővel alaposan elkeverem, majd közepesnél kisebb lángon kevergetve melegítem, anélkül, hogy hagynám felforrni. Amikor már érezhetően sűrűsödik, akkor félrehúzom. Ekkorra már nagy valószínűséggel péppé párolódott a rebarbara, amit egy botmixerrel szálmentesre simítok, majd az egészet a tojásos krémhez adom. Alaposan átkeverem. A babapiskótát apróbb darabokra töröm, nagyjából negyed kiló epret megmosok, kicsumázok és negyedbe vágom a szemeket. A tálalásra kiszemelt edények aljába babapiskótát teszek, erre kanalazom a krémet, amit a végén egy maroknyi eperszelettel koronázok. Hűtve kínálom.