EGAL-TEAM Kft. | 2017.09.25
Facebook E-mail
/

A superfood kifejezés nem újdonság. Már az 1915-ös kiadású Oxford Dictionary-ben is megtalálható, mint „egy tápanyagokban dús élelmiszer, amiről úgy tartják, hogy különösen kedvező hatást gyakorol az egészségre és a jó közérzetre”. Egy másik szótárban a kifejezésre a “egy szuper tápanyag dús élelmiszer, ami tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, élelmi rosttal, antioxidánsokkal és/vagy fitonutriensekkel” leírást adják.
Azaz mindkét esetben a különösen egészséges és tápláló étel szinonimája. A szó széleskörű használata azonban csak a ’90-es évek végén indult be, amikor a superfood kifejezéssel egy cikk jelent meg az amerikai Nature Nutrition magazinban.

Hogy mi magyarok miért hallhattunk ritkán szuperételekről? Mivel a superfood szó használata mögött nincs jogi szabályozás, számos cég korlátozás nélkül kezdte el használni, ami odáig fajult, hogy rengeteg termékre és alapanyagra jelentették ki, hogy „szuperétel”. Így a rengeteg visszaélés miatt meggyengült tartalmú divatos reklám kifejezéssé alacsonyítva, 2007-ben az EU betiltotta a szó használatát. Mire hozzánk elért volna a superfood-őrület, már tilos lett használni.
A clean eating képviselői szerint azonban valóban létezik pár szuperétel, amik koncentráltan tartalmazzák azokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, valamint egyéb hasznos vegyületeket, amelyek hozzásegíthetik szervezetünket a tökéletes egészséghez. Ezek azonban csupán olyan alapanyagok lehetnek, amelyek elismerten és kimagaslóan egészséges tápanyagtartalommal rendelkeznek. Rendszeres fogyasztásuk kimutatottan jól hat a közérzetre és a betegségek megelőzésére és kezelésére, de ez mellett sem lehet büntetlenül egészségtelenül táplálkozni. Fontos tudni, hogy a szuperételek sem csodaszerek, csupán a természet ajándékai az ember egészségvédelmére.

A főbb superfood-ok:
Gabonafélék:
– barnarizs, quinoa, köles, hajdina, zab, tönköly, bulgur (Magas a rost, fehérje, kálium, cink, szelén, magnézium tartalmuk.)
Zöldségek:
– cékla, édesburgonya, sütőtök (Magas az antioxidáns, béta karotin tartalmuk, erősítik az immunrendszert.)
– brokkoli, kelbimbó, spárga, karfiol, fodros kel, lilakáposzta (Remek E, B, K-vitamin, kalcium, kálium források, magas az antioxidáns tartalmuk, rákellenesek, serkentik a bélműködést.)
– bab, zöldbab, zöldborsó, csicseriborsó, vöröslencse, mungo bab (Magas a B-vitamin tartalmuk, segítik a bél működését, stabilizálják a vércukor – koleszterinszintet.)
Bogyók:
– kékáfonya, szeder, acaí-bogyó, meggy, ribizli, goji-bogyó, vörös szőlő, cseresznye, olíva (Gazdag antioxidánsokban, rákellenes, szívbetegségeket megelőznek, szépítik a bőrt.)
Magvak:
– chia-mag, lenmag, mák, tökmag, dió, mandula, pisztácia, kesudió, szezámmag, mogyoró, kakaóbab (Omega zsírsavakban gazdagok, tartalmaznak fehérjét, káliumot, szelént, rostokat tartalmaznak)
Gyümölcsök:
– alma, citrom, zöldcitrom, grépfrút, mandarin, gránátalma, kiwi (Magas a C-vitamin tartalmuk, hatásosak megfázás ellen, méregtelenítésre)
– avokádó (Nagyon magas kálium, E vitamin, antioxidáns, folsav, rost tartalma. Rákellenes, serkenti az idegrendszert)
Halak:
– vadlazac, makréla, szardínia (Gazdag Omega3 zsírsavakban)
Csírák :
– lucernacsíra, retekcsíra, búzacsíra, babcsíra, borsócsíra, brokkoli csíra, búzacsíra (Gazdag esszenciális aminosavakban, gyulladásellenesek, segítik az emésztést)
Fűszerek:
– Fahéj, kurkuma, fokhagyma, gyömbér, zöld tea
Algák (moszatok):
– kelp, wakame, kék-zöld alga (Magas az ásványi- és nyomelem tartalmuk (különösen jód és kálium) továbbá, B, C, E vitaminokban gazdag)
Nyers méz (Rengeteg vitamint és ásványi anyagok tartalmaz, gyógyítja a megfázást, növeli az antioxidánsok termelődését a vérben)

A gránátalma

A gránátalma egy érdekes gyümölcs. A legtöbben egyszer vásárolnak belőle, majd a főként magvakat tartalmazó almafélével nem tudnak mit kezdeni és többé nem is vásárolják meg. Pedig a gyümölcs egy igazi superfood, csak tudni kell bánni vele.
A gránátalma szubtrópusi, mediterrán vidékeken őshonos, terebélyes cserje, vagy kisebb termetű, sűrűn, alacsonyan elágazó, legfeljebb 2-5 méter magas fává fejlődő növény, de bokor formában is termeszthető. Nyáron virágzik, szép piros virága miatt mediterrán vidékeken gyakran díszcserjeként is alkalmazzák. Alma nagyságú gyümölcsének kemény héja van, alatta fehér puha hártyában rengeteg vörös mag található. A felvágott gránátalma szép látványt nyújt átlátszó, kristálytiszta húsán áttetsző magjaival. Ennek a sok-sok magnak köszönheti nevét.

A gránátalma erős antioxidáns. Szabad gyökök ellen védő alkotóelemek tartalma a többszöröse az erre szolgáló teákénak, vagy pl. a vörösbornak. Ezért is tartják számon a superfoodok között. Nagy mennyiségben tartalmaz polifenolokat, C-vitamint, flavonoidokat, de B5-vitamin és kálium tartalma is magas. Tudományos vizsgálatok eredményei arra utalnak, hogy a gránátalma fogyasztása az LDL (káros koleszterin) szintjét csökkentheti a vérben. Egyes feltételezések szerint flavonoidjainak köszönhetően csökkenti a daganatos betegséges kialakulásának esélyét is. Növényi ösztrogén tartalmának köszönhetően remekül alkalmazható gyulladáscsökkentésre és a hormonháztartás szabályozására.

Szokatlan, magvas növényként gyakran nem tudunk vele mit kezdeni, pedig a gránátalma sokféleképpen felhasználható. A legegyszerűbb módszer, ha a tetejét és talpát levágjuk, majd vastag héját bemetszük pár csíkban. Ezután egy tál vízbe helyezve a magvak könnyen kinyerhetőek. De készíthetünk grenadine juicet is belőle, ha félbevágjuk, majd egy citromfacsaróval a magvakkal együtt kifacsarjuk a levét. Az így kinyert lé számos koktél alapanyaga. A magvak jellegzetes édeskés-savanykás íze remekül passzol gyümölcssalátákhoz, különféle öntet nélküli salátákhoz, zabkásához, de sokak szerint sült húsokhoz is ideális, míg mások levesbe vagy gyümölcsébe keverve juttatják be a szervezetükbe az extra egészséges magvait. A lényeg, hogy fogyasszuk, ahogy jól esik, de mindenképp főzés nélkül, mert az értékes tápanyagokat, csak így kapjuk meg.

Elfeledett Superfoodjaink
Hazánk bővelkedik egészséges gyümölcsökben, zöldségekben és gyógynövényekben, azonban a legjobb superfoodokat ma már teljesen mellőzi táplálkozásunk. Pedig ezt a sok finomságot még ma is könnyedén beszerezhetjük, ha szezonjukban kimozdulunk a természetbe.

 
Fehér eper



Ázsiából származik, de a XX. századig nagy népszerűségnek örvendett hazánkban is az eperfa, melynek termése a fehér eper. Igénytelen növény lévén bárhol megterem és gyorsan növekszik, termése kifejezetten finom, édeskés. Kiváló ásványi anyag (K, Ca, Na, Mg, Fe, Zn), vitamin (B2, B3, C-vitamin), és antioxidáns forrás. Kvercetin, rutin, kempferol, apigenin, luteolin és izokvercetin is található bennük, melyek mind kiváló antioxidánsok. Igen magas fenol tartalma, ezért az egyik legmagasabb szabadgyök-fogó aktivitással rendelkező gyümölcsünk. A fenol egyébként jótékonyan hat a szívre, mely hatást a gyümölcs magas pektintartalma tovább erősít. A gyümölcs június-július környékén érik, ami azért is fontos, mert a fehér eper éretlenül hallucinogén hatású, ezért csak éretten szabad fogyasztani. Éretten egyébként mézédes, aszalvány formában pedig egyenesen királyi csemege.

Kökény



A kökény egész Magyarország területén terem. Jellegzetes hamvas kék termését és fehér tavaszi virágait szinte mindenki ismeri, aki szokott a természetben járni. A növény termése ősszel fogyasztható, de virágja már tavasztól hasznosítható. Például remek vízhajtó és méregtelenítő hatású tea készíthető belőle. A kökény gyümölcse erős immunerősítő, valamint vértisztító hatással bír. Enyhe hatással van a zsíranyagcserére, ezáltal szerepet játszhat a fogyásban. Szintén gazdag C-vitaminban, ez mellett értékes flavonoidokat tartalmaz, legnagyobb arányban polifenot. Ez az az anyag, amitől színét kapja és nem mellesleg nagy szerepet játszik a vas hasznosulásában. A magyar népgyógyászatban a kökényt egyébként rengeteg dologra használták. Például reumás betegségeknél, sárgaságnál, kenőcs formában pedig bőrkiütésekre, aranyérre is jó szolgálatot tett.


Piszke


Az emberi szervezet számára az egyik legértékesebb gyümölcsként tartják számon a piszkét, vagy más nevén a köszmétét, vagy egrest. A méltatlanul elfeledett gyümölcs 100 grammja csupán 44 kalóriát tartalmaz, ezért a diétázók barátja is lehetne. Magas A-, B1-, C- D- és E-vitamin tartalma van. Ezen kívül citromsav, szőlő- és gyümölcscukor, pektin, niacin, kálium, foszfor, kalcium található benne, melyekből adódóan rendkívüli védelmet biztosít a szervezet számára. Segíti az emésztést, régen ezért is volt a vadhúsok kedvelt körete. Fogyasztása ez mellett jó hatással van a belső mirigyekre, a szívre, májra és a vesére is, de általános gyulladáscsökkentésre is jó. A piszke termése alapesetben savanykás, de minél tovább hagyjuk érett állapotban a bokron annál édesebbé válik. Fogyasztható nyersen, vagy főzelékként is. Remekül fagyasztható, így a téli hónapokra a vitaminokat megtartva is eltehető.


Som


A som Magyarországon őshonos növény, a régi idők kedvelt vadontermő gyümölcse. Őseink készítettek belőle lekvárt, szörpöt, kompótot, de aszalt változatban is előszeretettel használták. A fanyar ízű gyümölcs ma már szinte teljesen kikopott táplálkozásunkból, pedig remek C-vitamin, karotin és pektin forrás. A Som hazánkban a Nyírségben és Szatmárban honos, szezonja augusztus-szeptember környékén van.


Csipkebogyó


Ha valamit, akkor a csipkebogyót joggal nevezhetjük szuperételnek. A legtöbben kimagasló C-vitamin tartalmáról ismerik ezt a növényt, ami természetesen igaz, hiszen belőle csupán egy evőkanálnyi képes fedezni a napi szükségletet, de gazdag még B2-vitaminban, fenolvegyületekben, valamint A-, K- és P-vitamint is tartalmaz. Már önmagában ezért is érdemes lenne minden nap eszegetni, de ennél sokkal több hasznos tulajdonsága van. A vadrózsa áltermése például erős gyulladáscsökkentő és vízhajtó hatással is bír. A csipkebogyó zsírégető hatással is rendelkezik, a benne található pektin megakadályozza a koleszterin és a zsírok egy részének felszívódását. Ez mellett segít a székrekedésben, de veseproblémákra és felfázásra is ajánlott. A növény egyébként szerte Magyarországon megtalálható. Leginkább a Pilisben, vagy a Mátra és a Bükkaljai teleülések határaiban szedhetünk magunknak egy kosárkával ősz végén. Egyedi édeskés ízét az első fagyoktól nyeri, ezért érdemes novemberben keresni és akár eltenni befőttként, vagy lekvárként egész évre.


Csicsóka


A csicsóka sokáig „a szegények krumplija” volt. Eredetileg Észak-Amerikában őshonos. Hazánkba az 1600-as években, jóval a burgonya előtt hozták be. az igénytelen, bármilyen talajban megtermő növény évszázadokon keresztül volt a szegények eledele. Göröngyös formája miatt feldolgozása nehézkes, valószínűleg ennek köszönheti, hogy napjaink táplálkozásából szinte teljesen eltűnt.
A csicsókában lévő szénhidrát inulin formájú, ami gyakorlatilag emésztetlenül halad át a szervezeten. Az inulin egy növényi rostanyag, amely képessé teszi a szervezetet arra, hogy öngyógyító tevékenységének maximumát érje el, tehát immunerősítő hatású. Még kiemelkedőbb hatása, hogy támogatja a lép, a máj és a hasnyálmirigy munkáját oly módon, hogy megfelelően dolgozza fel a keményítőt és optimális szintre tudja hozni a vérben a cukrot. Ezáltal a növény első osztályú diétás alapanyag, nem mellesleg cukorbetegek számára is fogyasztható. Kedvező biológiai adottságait fokozza ásványi anyag tartalma (kálium, kalcium, magnézium, foszfor és cink), valamint a béta-karotin-, B1;B2-vitamin, niacin- és C-vitamin-tartalma.
A csicsóka változatosan elkészíthető, gyakorlatilag a burgonyát teljes mértékben helyettesíthetjük vele.


Sóska


A mezei sóska egész Európában őshonos és hazánk területén is szinte bárhol megtalálható a természetben. A sóska sok ásványi sót, foszfort és vasat tartalmaz, de flavonoidok, antranoidok és cserzőanyagok is fellelhetők benne. C-vitamin tartalma jelentős. Magas gyümölcssav-tartalmának köszönhetően frissítő, élénkítő hatású. Van, ahol fűszernövényként tartják számon.
A mezei sóskának ismert vizelethajtó, nyálkaoldó tulajdonsága, továbbá növeli a szervezet fertőzésekkel szembeni védekező-képességét, így kiváló immunerősítő tulajdonságú. A népi gyógyászatban vértisztító szerként alkalmazzák.
Édeskés, enyhén citromos íze miatt egy igazi megosztó levélzöldség, ízét vagy imádja, vagy utálja az ember. Leginkább a spenóthoz hasonló főzeléket készíthetünk belőle, de fogyasztható frissen is. remekül feldobja egyes köreteket, salátákat. A régi időkben levesekben, süteményekben is felhasználták. Az elkészítésénél csak egy szabály van: kerülni kell az öntöttvas, vagy alumínium edényeket, mivel a zöldségben lévő oxálsav reakcióba lép a fémekkel, emiatt pedig fémes ízű lesz az étel.

Galagonya


A galagonya a Kárpát-medencében őshonos gyógynövény. Termését első sorban lekvárként használták, de friss hajtásaiból, leveleiből gyógytea készülhet. Gazdag flavonoidokban és a “szív gyógynövényének” is nevezik, mert bizonyítottan jó szíverősítő és szívnyugtató. Jótékony hatással van a fáradt, túlterhelt, stresszben élő szívre, javítja a szívizomsejtek aktivitását, serkenti a szívizom vérellátását. Rendszeres fogyasztása megelőzheti a szívroham kialakulását az arra hajlamos személyeknél. A galagonya is a mára elfelejtett élelmeink közé tartozik, habár ez csak félig igaz. A modern gyógyászatban ugyanis nagyon népszerű. Számos szívgyógyszer természetes hatóanyaga. A galagonya május-június környékén virágzik, termését októberben szedik.


Borbolya

A borbolya a régi időkben az emésztési problémákkal küszködők elsőszámú gyógynövénye volt. A kb. 2 méter magas bokrokon termő bogyói augusztus-szeptember folyamán érik. A bogyótermés C vitamint, karotinoidokat, antociánokat, pektint tartalmaz. Jelentős fertőzésgátló, antibakteriális és gombaellenes hatása van, görcsoldó hatása révén jó gyomor-, bél-, máj- és epebántalmak ellen. A borbolya sportolók remek társa lehet, hiszen termése javítja a tápanyagok felszívódását, segíti az emésztést. Erősíti az immunrendszert és csökkenti az izomgyulladást, ezáltal növeli a regenerálódást.

Házi berkenye


Mind közül a leginkább elfeledett gyümölcsünk a Berkenye. Az anno népszerű gyümölcs gyakorlatilag teljesen eltűnt, egyes magmaradt fáit (amik között közel 500 éves is van) ma már a törvény védi. Pedig a berkenye gyümölcse a legmagasabb arányban tartalmaz C-vitamint. A hazánkban termők közül ebben csupán a ribizli előzi meg. Antocianin tartalma kiemelkedően és számos egyéb mikornutrienst is tartalmaz, de ezekről kevés kutatás készült. Pektin tartalma magas, ezért tökéletes levár készíthető belőle. Ha valahol sikerül beszereznünk érdemes megvárni, amig teljesen puhára érik, mert így lesz igazán finom.


Homoktövis


A homoktövis ma kezdi reneszánszát élni. A sokáig elfeledett cserje sárgás bogyója kesernyés ízű, ezért feldolgozás nélkül ritkán fogyasztják, bár a csipkebogyóhoz hasonlóan édeskéssé válik az első korai fagy után. A homoktövis több, mint 100 biológiailag aktív hatóanyagok tartalmaz. Kiemelkedő a C- és E vitamin tartalma, értékes esszenciális zsírsavakat, flavonoidokat tartalmaz. A homoktövis egy valódi csodaszer. Jótékony hatásait rengeteg esetben bizonyították. Növeli szervezetünk saját védekezésének hatékonyságát, hámosító és gyulladáscsökkentő hatása miatt segíti a sebgyógyulást, a bőrbetegségek gyógyulását. Jótékony hatással van a száraz, berepedezett bőrre, továbbá véd a káros UV-sugárzástól. Ideális téli betegségek megelőzésére, általános legyengülés, illetve különösen fertőző betegségek és műtétek után jó immunrendszer-erősítő. Fokozza az anyagcserét, segít az optimális testsúly megtartásában, és tisztítja a májat.
A bogyóiból ivólé, dzsem készíthető, leveleiből főzhető tea, magjából értékes olaj sajtolható.


Receptajánló:
Piszke leves füstölt hússal

Hozzávalók:

• 50 dkg füstölt hús (például tarja)
• 50 dkg egres
• 1 evőkanál liszt
• 2 dl tejföl
• kristálycukor


Elkészítés
A húst kb. 2x2 centiméteres kockákra vágjuk, puhára főzzük, majd hozzáadjuk a megtisztított, megmosott egrest, és együtt főzzük tovább.

A lisztből a tejföllel habarást készítünk, és a leveshez keverjük. Végül kevés cukorral ízesíthetjük.


Mézes-gránátalmás csirkecomb

Hozzávalók / 4 adag

• A csirkecombhoz
• 4 db csirkecomb
• 0.5 evőkanál étkezési keményítő (vagy liszt)
• A pácléhez
• 3 ek méz
• 1 db gránátalma (nagyobb, leve)
• 1 kis fej vöröshagyma (apróra vágva)
• 4 gerezd fokhagyma (apróra vágva)
• 1 teáskanál worcestershire-szósz
• 3 csepp tabasco szósz
• 1 tk só
• 1 teáskanál fekete bors (őrölt )

Elkészítés

Összekeverjük a páclé hozzávalóit.
A csirkecombokat kettévágjuk.
A csirkecombokat és a páclét egy zacskóba öntjük. Legalább 2 órára hűtőbe tesszük. Ez idő alatt párszor megfordítjuk a zacskót.
A combokat páclével locsolgatva vagy grillen, vagy sütőben megsütjük.
A páclét átszűrjük, hozzáadunk 1 tk keményítőt vagy lisztet, és felforrástól számítva 1 percig főzzük. (Ezzel locsoljuk sütés közben a csirkecombokat.)
sütési hőfok: 200°C