EGAL-TEAM Kft. | 2018.02.19
Facebook E-mail
/

A szelíd, nemes, édes, jóféle, ehető előtagokkal illetett gesztenye a bükkfafélék családjába tartozik, és meglepő módon semmilyen rokoni kapcsolatban nincs sem a vadgesztenyével, sem a vízi gesztenyével. A szelídgesztenyének négy alfaja ismert, ezek az európai, kínai, japán és amerikai gesztenyefajták. Egy fa termése egy fő teljes téli élelmezését megoldotta éhínség idején, ezért is tartották nagy becsben.
Ez az egyik leghosszabb életű fa a Földön, viszonylag idősen, kb. 20 évesen terem először, és akár 500-1000 évig is elél. A rómaiak úgy tartották, ott élhet jól az ember, ahol a szelídgesztenye megél. A szelídgesztenyének pedig jó az ízlése: Magyarországon a Soproni-hegységben, a Zalai-dombságon és a Börzsöny déli lejtőin vannak kiterjedt ültetvények. Európa legnagyobb gesztenyetermelő területe az olasz Mugello régió (Firenzétől északra) és a francia Ardeche megye (Lyon környéke).
Hogyan válogassunk?
A legfontosabb, amit tudnunk kell a gesztenyéről, hogy a szelídgesztenye és a vadgesztenye rendszertanilag nem rokonok, ami akár érdektelen információ is lehetne, ha a vadgesztenye nem lenne dísznövény, és toktermése nem lenne mérgező. Fogyasztásra tehát kizárólag a szelídgesztenye alkalmas. A jó szelídgesztenye héja fényes, sima és feszes, a tokban nem mozog a termés. Vásárlásnál figyeljünk oda rá, hogy a gesztenyékre is igaz, ami például a zellerre, karalábéra: minél súlyosabb egy-egy darab, annál jobb. Ami könnyű, az általában kukacos.
Sült gesztenye otthon
Tekintve, hogy a gesztenye nem olcsó dolog, otthoni felhasználásánál senki sem szeretné, ha a végeredmény száraz lenne, vagy odaégne, esetleg nyers maradna a sült gesztenye. Ezt megelőzendő első lépésként áztassuk néhány órára vízbe. Ekkor megszívja magát nedvességgel, és a sütőben a saját gőzében puhul meg. Az áztatás arra is jó, hogy közben kiválogathatjuk azokat a szemeket, amelyekbe nem kívánatos lakók költöztek. A kukacos darabok feljönnek a víz tetejére, ezeket dobjuk ki. Ezután a gesztenyéket domború felükön egy éles késsel vágjuk be kereszt alakban. 180 fokos sütőben süssük, a gesztenyék méretétől 40-50 percig. Sütés közben időnként mozgassuk meg a tepsiben a szemeket, hogy mindenhol átsüljenek. Ha a gesztenye megsült, tálalás előtt csomagoljuk be konyharuhába egy kis időre, ekkor a héj tovább puhul, könnyebb lesz eltávolítani. Mindenképpen még melegen tisztítsuk meg, a kihűlt darabokat nagyon nehéz, szinte lehetetlen megpucolni. Szedjük le a szemekről a barna, keserű hártyát is.
Gesztenyéből nemcsak pürét készíthetünk, bár az sem megvetendő csemege. Igaz, ami igaz, bár legtöbben édességként tudjuk elképzelni, hiszen megszámlálhatatlan krémes sütemény és sütés nélküli édesség alapja lehet, klasszikusnak számít a gesztenyés pozsonyi kifli és gesztenyés bejgli is. Készíthetünk azonban a gesztenyéből krémlevest, vagy húshoz való tölteléket, vadhoz és szárnyasokhoz kifejezetten jól illik a gesztenyés töltelék. Ilyenkor a szemeket húslevesben főzzük meg. Újabban megtalálható a bio boltok polcain a gesztenyeliszt, amely a szárított gesztenye megőrlésével készül. Nagyon sokoldalúan használható, elsősorban liszt érzékenyek használják előszeretettel, mert nem tartalmaz glutént.
Olasz gesztenyekrém-leves
Hozzávalók 8 személyre: 80 dkg gesztenye, 12 sárgarépa, 1 kis fej hagyma, 2 evőkanál vaj, 1 evőkanál szárított kakukkfű, 2 zöldségleveskocka, 2 dl tejszín, 4 vékony szelet füstölt sonka
Elkészítés
A gesztenyét megmossuk, végeit kereszt alakban bevágjuk, és kb. 30 perc alatt puhára főzzük. Megtisztítjuk, kissé összevagdaljuk. A répát és a hagymát meghámozzuk, megmossuk, a répát vékony szeletekre, a hagymát apróra vágjuk. Felforrósítjuk a vajat, üvegesre pirítjuk benne a hagymát. Hozzáadjuk a répát és a gesztenyét, és kissé megpirítjuk. Felöntjük 1,5 liter vízzel, beleszórjuk a kakukkfüvet, és felforraljuk. A levesbe keverjük a zöldségleveskockát, és lassú tűzön kb. 20 percig főzzük. A sonkát hajszálvékony csíkokra vágjuk. A tejszínt kemény habbá verjük. A leves levesszük a tűzről, bot mixerrel összetörjük. Szétosztjuk nyolc tányérba, a tejszínhabot a tetejére tesszük, és megszórjuk a sonkaszeletekkel.