EGAL-TEAM Kft. | 2017.09.25
Facebook E-mail
/

Eben guba szólásunk jelentése: egyforma. Nem egyforma, semmihez sem hasonlítható viszont a mi magyar gubánk és a magyarországi mákfogyasztás.
Kevés olyan jellegzetesen magyar desszertünk van, mint a mákos guba. Kigyűjtöttük az eredetét, a hozzá kötődő hagyományokat és még egy 300 éves receptet is.

A mákos guba vagy mákos gubó vagy bobajka jellegzetes magyar édesség, de ismert egy változata Németország keleti felén (Mohnpielen) és Lengyelországban (makówki) is.
Eredetileg karácsonyi ünnepi étel volt, és abban a hiszemben sütötték, hogy a sokszemű mák sok szerencsét, sok pénzt hoz az új esztendőben. Napjainkban már egész évben készítik ezt a desszertet. A századforduló idején még a kemencében a kenyerek mellett sütötték, később már sütőben, tepsiben.
A guba szó egy finnugor erede¬tű, hangfestő szó, amely szoros kapcsolatban áll a gubacs, gubó, göb, gömbölyű szavakkal. A guba nem csupán tésztaételt, hanem növényi termést és egy régi ruhadarabot is jelent, ezek az egyezések azonban mind a külső hasonlóságon alapulnak.

Édesszájú őseink lőnye néven ismerték a mákos gubát, de bizonyos régiókban – a hagyományos kelt tésztás verzióra – bobajkaként is hivatkoznak.
Az első magyar nyelvű nyomtatott szakácskönyv, a Szakáts mesterségnek könyvetskéje (1695) már tartalmazza a mákos guba receptjét, amely nem sokban tér el a napjainkban készített változattól. A vicces az, hogy az 1698-as kiadásban a tartalomjegyzékben van egy hiba, s az éppen a lőnyéhez kötődik. Elírták az oldalszámot: a lőnye mellett oldalszámként a 227 szerepel, miközben a könyv csak 170 oldalig számozott.

Íme, a több mint 300 éves leírás:
“Tsinálj peretzet, és azt eltördelvén áztasd mézes vizben, onnan kivévén, rakd tálba, és a’ mézes vizben-is tölts reá, és törött mákkal fellyül és közben hintsd-meg, és vidd az asztalra: Ha pedig ezt változtatni akarod, a Peretz helyében csinálj golyóbisokat kenyérnek való tésztából, és a’ kementzében megsütvén, hasonlóképen mézes vizbé áztasd meg, és mákozd-meg: jó étek.”
Ezek szerint perecből és kenyérből egyaránt sütöttek ilyen finomságot, azonban vízzel puhították tej helyett a tésztát, aminek akkoriban gazdasági és anyagi okai voltak. Ahogyan annak is, hogy végül a száraz kifli terjedt el fő hozzávalójaként, hiszen a második világháború után nem lehetett friss kenyérhez jutni.

A mákhoz sok népi hiedelem kötődik, amelyek szerint az apró szemű étel – hasonlóan a lencséhez – szerencsét és pénzt hoz a házhoz. A népszerű desszert kapcsán pedig még egy falusi mondás is született, amely a házasság nehézségeire utal: „Majd megtudják, ha kilenc nagypénteki gubát megesznek.” Ugyanis a mákos gubát hagyományosan böjtöléskor, karácsony előtt vagy nagypénteken szolgálták fel a hús- és zsírmentes étrend részeként. Mára azonban olyannyira közkedveltté vált, hogy fogyasztása nincsen rituáléhoz kötve.

A Európai Unióhoz történő csatlakozásról szóló 2003-as népszavazás előtt széles körben elterjedt a rémhír, hogy az Unióban a drogellenes politika részeként tiltják a mákból készült ételek készítését és fogyasztását.
A tévhit forrása vélhetőleg az az uniós szabályozás volt, amelynek értelmében az étkezési mákfajtáknál magasabb alkaloida-tartalmú, úgynevezett ipari mák termesztése szigorú engedélyekhez kötött. A közvélemény megnyugtatására a népszavazás utáni napon szervezett Eufória fesztiválon mákos gubát osztogattak.

Pedig a gyakori mákfogyasztás igen kedvező hatással van a csontritkulásra. A mák jótékony hatásából mákolaj fogyasztásával is részesülhetünk.
Az Ajurvédikus gyógyászatban a mákok néha megőrlik, majd tejjel elkeverve krémet készítenek belőle, amely bőrmegújító hidratálókrémként funkcionál.
A mák linolén savat tartalmaz, amellyel hatékonyan meggátolható a szív- és alhasi problémák kialakulása.
A mák egész nagy mennyiségű zsírsavat tartalmaz, amelyek a szervezet mentális állapotának fenntartásához szükségesek. Ezenkívül a mák gazdag omega-3 zsírsavakban.
A mák származási helyének Közép-Ázsia jelölhető meg, innen terjedt el. Mára a világ minden pontján megtalálható és termeszthető mák. Története egészen Kr.e. 4000-ig nyúlik vissza, amikor már a sumérok rajzaikon ábrázolták a mákot. A képek földöntúli boldogságot sugallnak, ami azt jelentheti, hogy az ópiumot (a mák egy lehetséges felhasználási formáját) már akkor ismerték elődeink.

Kr.e. 1300-ra már Egyiptomban is ismert és termesztett növényként tekintettek a mákra, amit az öröm növényének kereszteltek el, továbbá feljegyzések bizonyítják, hogy fájdalomcsillapító szerként is használták. Kr.e. 330-ban Nagy Sándor hódításai során egészen Indiáig terjedt el a máktermesztés. Kr.u. 1. századtól pedig egyre gyakrabban gyógyítottak mákból készített készítményekkel hasmenést és a vérhast. A mákból előállított ópium pontos hatóanyagait a 19. században sikerült megismerni, melyek közül a mai napig használunk többet is gyógyításra. Ezek:
• a morfin – fájdalomcsillapításra,
• a kodein – köhögésre,
• a papaverin – görcsoldásra.
A mákhasználat hazánkban is hosszú időszakra nyúlik vissza. Régen a nyugtalan, rosszul alvó gyerekeknek mákgubóból készült főzete, vagy a növény levelét adták. Szerencsére manapság már nem ópioid hatása miatt használja az átlagember a mákot, sokkal inkább finom sütemények töltelékeként.
Magyarországon már csak a rózsaszín virágú kerti mák termeszthető étkezési célra, a többit a magas alkaloidtartalmuk miatt betiltották.
Egyes fajtákat (alpesi mák, keleti mák, izlandi mák) dísznövényként termesztik.

Senki ne egyen olimpia vagy világbajnokság előtt mákos tésztát vagy gubát, mert fennakadhat egy doppingellenőrzésen.
A 2010. ifjúsági olimpia előtt az egyik magyar doppingtesztje pozitív lett. Az sem volt biztos, hogy a versenyző elindulhat Szingapúrban, de kiderült, az indulás - egyben a mintavétel - előtt kevéssel mákos gubát evett, és a mák hatóanyaga (morfin) a megengedettnél nagyobb mértékben került a szervezetébe.
„A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) szakemberei pontosan tudják, hogy Magyarország a legjelentősebb mákfogyasztó az Európai Unióban. Igazi hungarikum, sehol nem lehet olyan mennyiségben beszerezni, mint itthon, Svájcban például ki akarták hívni a rendőséget, amikor egy kilót kértem a patikában, hiszen máshol nem is árusítják."
"Ezért nem lepődtek meg, amikor azzal érveltünk: mákos gubát evett. De hogy az ilyen eseteket elkerüljük, csak azt tudom tanácsolni valamennyi sportolónak, hogy az olimpia előtt vagy közben tartózkodjon a mákos ételektől, mert három vagy négy napba is beletelik, amíg a szervezet feldolgozza. Ha nem akarunk magyarázkodni, ezt illik figyelembe venni” – hangzott a jó tanács, a hazai doppingellenőrzés vezetőjétől egy budapesti konferencián.

A mákos gubának napjainkban többféle elkészítési módja is ismert.

Kiflivel
A kifliket karikára vágják, leöntik vaníliás cukorral vagy igazi vaníliával ízesített forró tejjel. A kifli fölszívta a tejet, ezután megszórják a cukros mákkal és azonnal tálalják, vagy előtte kicsit tepsiben átsütik.

Kelt tésztával
Ez a hagyományos bobájka, mely az étel, illetve a jellegzetes tészta neve is. Langyos, cukros vízben kelt élesztővel tésztát dagasztottak, amikor megkelt, kézzel tepsi hosszúságú, ujjnyi vastag rudakat formáztak belőle. Sütés előtt vagy után felkarikázták. Tepsiben megsütötték, a kiszárított darabok akár fél évig is elállnak. Felhasználáskor langyos vízzel „megöntötték”, darált cukros mákkal megszórták.

Felfújtnak
Ilyenkor tojásfehérje habbal is lazítják a már kész gubát a tetejére is tesznek a cukros habból és utána sütik meg.

Tortának
Ennél a változatnál a torta tésztája maga guba és ezt töltik meg vaníliás, madártejes krémmel.

Bármelyik változatot is tesszük a család vagy vendégeink elé, az biztos, hogy igazi magyar különlegesség lesz az asztalon.

Receptajánló
Mákos guba túróból extra diétásan recept
Hozzávalók / 3 adag
• 300 g sovány túró
• 2 db tojás (vagy 3 tojásfehérje)
• 25 g mák
• 0,5 dl 1,5 %-os tej
• stevia
• kevés kókuszolaj
• 5-10 g fehérjepor (elhagyható)

Elkészítés:
A túrót és a tojásokat (vagy csak fehérjéket) és 5-8 csepp steviát kézi mixerrel jól összedolgozunk. Sosem lesz teljesen homogén, de azért legyen minél simább. Keverhetünk bele fehérjeport is, bármilyen ízűt, mert nem fog dominálni a végeredményben, de javaslom a vaníliásat vagy az ízesítetlent.
Kókuszolajjal kikenünk egy tálat, belerakjuk a túrós masszát, lesimítjuk, és kb. 50 perc alatt középmagas lángon megsütjük.

Fél dl tejben elkeverünk 10-12 csepp steviát, és egy tálba kiöntünk 25 g mákot.
Ha megsült a tészta, a harmadát kicincáljuk egy tál aljára, szórunk rá mákot, meglocsoljuk 2-3 tk édesített tejjel. Rákaparunk még egy harmad tésztát, erre is mákot szórunk, és édes tejjel locsolgatjuk. Majd rákaparjuk a maradékot, rászórjuk az összes mákot, és leöntjük a maradék tejjel.
Hagyjuk kihűlni, összeérni.


Karamellás-almás mákos guba
Hozzávalók: / 4 adag
• 6 db kifli (szikkadt)
• 20 dkg alma
• 2 ek cukor
• fahéj ízlés szerint (őrölt)
• 1 citromból nyert citromhéj (reszelt )
• 3 dl tej
• 3 ek porcukor
• 5 dkg margarin
• 10 dkg mák (darált)

Elkészítés:
Az almákat meghámozzuk, négybevágjuk, kivágjuk a magházat, és vékonyan felszeleteljük.
A cukrot karamellizáljuk egy serpenyőben, beledobjuk az almaszeleteket, megszórjuk fahéjjal, reszelt citromhéjjal, és összepároljuk.
A kifliket felkarikázzuk, a tejet összemelegítjük a porcukorral, és beáztatjuk a karikákat.
4 kis sütőformát kivajazunk, és alulra mákot szórunk.
A kifliket kinyomkodjuk, és lerakunk 1 réteget a tálkába. Ezt megszórjuk mákkal, majd ugyanígy teszünk még egy réteget, és megszórjuk mákkal. Erre jöhet egy réteg karamellás alma. Addig folytatjuk a rétegezést, amíg meg nem telnek a tálkák, és el nem fogy a hozzávaló. Az almából legalább 2 réteget bele kell csempészni, úgy rendesen érezni az ízét.
Sütőben megsütjük.