EGAL-TEAM Kft. | 2017.11.23
Facebook E-mail
/

Árnyas erdőkben, főleg a Dunántúl középső részeinek, a Mecseknek és a Nyírségnek nyirkosabb erdeiben, bükköseiben már megjelent a medvehagyma. Állítólag a téli álmukból feléledt medvék éppen ezt az élőhelyükön felbukkanó friss tavaszi növényt keresik, hogy a szervezetükben felhalmozódott salakanyagot kitakarítsák.
Egészen csábító érzés puha, enyhén illatos hagymaszőnyeggel takart összefüggő ligetfoltokra bukkanni az áttelelt erdőben: a medvehagyma húsvét táján bújik elő mindenfelé az erdei talajból. „Medvehajma” – mondta rá a népnyelv; korábban kígyóhagymának is hívták a tavaszi ébredés növényét, és tájnyelvi alakzatokban a sásihagyma, poszhagyma, vadfokhagyma, salamás, sajamás, cigányhagyma, poroshagyma, erdei fokhagyma, boszorkányhagyma néven is szerepel. Fehér virágai április–májusban nyílnak; zsenge leveleinek és hagymájának gyűjtése még virágzás előtt ajánlott, virágzás idején a növény mérgező. (Gyűjtésére is ügyelni kell, mert sok hasonló levelű mérgező hatású növénnyel, így a gyöngyvirággal és az őszi kikericcsel is összetéveszthető; de egyiknek sincs fokhagyma illata.)

Maghéjában kevés olaj van; illóolajában kén tartalmú vegyületek és a mercaptan nevű glikozida található. A székelyföldi Erdővidéken a népi gyógyászat szívpanaszok esetére, vérkeringést fokozó, impotencia elleni gyógyszerként használja, a konyhában zsenge leveleit friss salátaként és kompótnak télire, de húsokhoz és mártásokhoz is kiváló. Fűszernövényként levesekben és főzelékekben, süteményekben, sajtokban, kenyérben, kefirben, joghurtokban használható. A medvehagyma egészében vértisztító hatású, magas vérnyomás, érelmeszesedés, külsőleg gennyesedés ellen alkalmazzák. Újabban szépségéért, konyhai hasznáért és gyógyító hatásáért sokfelé a konyhakertekben is ültetik.
A medvehagyma eltartható aprítva sóval összekeverve, olajban, valamint lezárt nylon zacskóban lefagyasztva. Célszerű kis zacskókban lefagyasztani és úgy eltenni, hisz akkor nem kell felengedni mindet. A fagyasztás után a felengedett medvehagyma rostjai szétesnek és sötétedik, valamint némi levet ereszt, célszerű felengedés nélkül, azonnal beletenni a készülő ételbe.
Medvehagymás-feta sajtos muffin
Hozzávalók: 2 pohár joghurt, 4 pohár finomliszt, 1 pohár olaj , 5 dkg aszalt paradicsom, apróra vágva (ha nincs, akkor egy kisebb kaliforniai paprika), 2 tojás,
15 dkg feta sajt apróra morzsolva , 1 csomag sütőpor , 1 csokor (12-15 levél) medvehagyma apróra vágva , 1 teáskanál só, 2 csipet frissen őrölt szerecsendió
frissen őrölt fekete bors
A joghurtot, a lisztet, az olajat, a tojásokat, a sütőport és fűszereket egy nagyobb tálban összedolgozzuk elektromos mixerrel. Az összemorzsolt feta sajtot, az aszalt paradicsomot (kaliforniai paprikát) és az apróra vágott medvehagymát egy fakanállal óvatosan belekeverjük a tésztába.Muffin papírral kibéleljük a muffinsütőt (ha szilikonos formánk van, ez nem szükséges), és a formákat háromnegyedig töltjük a tésztával. 180 fokos előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. Kiváló sör- és borkorcsolya.

Medvehagymás fasírt
Hozzávalók: 50 dkg darált hús,2 db tejbe áztatott zsemle, 2 db tojás, 1 nagyobb fej vöröshagyma, apró kockára vágva ,1 csokor (12-15 levél) medvehagyma apóra vágva, 2 teáskanál őrölt pirospaprika, só frissen őrölt fekte bors , 1 csipet őrölt fahéj, olaj, zsemlemorzsa
Az apróra vágott vöröshagymát megpároljuk egy kevés olajon. A darált húshoz hozzáadjuk a vöröshagymát, a kinyomkodott, tejbe áztatott zsemlét, a fűszereket és az apróra vágott medvehagymát. Jól összedolgozzuk. Vizes kézzel kis gombócokat formálunk belőle, meghempergetjük zsemlemorzsában, és forró olajban kisütjük.