EGAL-TEAM Kft. | 2018.03.20
Facebook E-mail
/

A vajhalat az egész világon szeretik, így az európai országokban is megtalálható, időnként hazánkban is. Ezt a halfajt több néven is ismerik: fehér húsú tonhal, olajhal, Hawaii olajhal, Hawaii vajhal, kígyómakréla és közönséges vajhal. Az igazi vajhal neve angolul butterfish, avagy közismertebb nevén aratóhal. Amiért most szó van róla, hogy fogyasztása rémtörténetekbe illő székelési élménnyel járhat!

Magyarországon, vajhal néven ismerik és a halkereskedő cégek is ezen a néven forgalmazzák.
A zavart az okozza, hogy az Escolart nagyon sok országban keverik a többi hallal. New York-ban például néhány sushi étteremben az étlapon szereplő fehérhúsú tonhal, ami a sushi vagy sashimi alapanyaga, valójában a vajhalat jelenti.
Először is érdemes tisztázni, hogy a sokszor vajhalként emlegetett faj tudományos neve egészen más. A probléma nem csak Magyarországon létezik, angol nyelvterületeken is gyakran kerül „butterfish” -ként az étlapokra a valójában kígyómakrélaként (escolar) ismert tengeri élőlény.Így néz kis a kígyómakréla


A magyar tudományos nyelvben a vajhal megnevezés a Peprilus nem fajait, míg angolban a Stromateidae család tagjait jelöli – utóbbi csoportba egyébként a Peprilus nem is beletartozik.
A mérgezéses hírekben is felbukkanó és a hazai boltokban is kapható vajhal valójában a kígyómakréla (Lepidocybium flavobrunneum).
A problémát jól mutatja, hogy amikor megjelentek a hírek a sajnálatos haláesetekről az újságcikkben is vajhalként emlegetik az élőlényt, miközben zárójelben már a kígyómakréla latin neve szerepelt.

Peprilus spp = vajhal
Lepidocybium avobrunneum = kígyómakréla (magyar köznyelvben a vajhal)

Így néz ki a valódi vajhal

A fajra a jellegzetes húsa miatt aggatták rá a tudományos szempontból megtévesztő vajhal nevet – olyan puha a húsa, hogy szinte kenni lehet, mint a vajat.
A vajhal (Lepidocyboum flavorbrunneum) és rokona, az olajhal (Ruvettus pretiosus) a magas olajtartalom miatt már kis mennyiségben is erősen hashajtó hatású lehet. Pontosabban ez nem is hasmenés, hanem olajfolyatás (keriorrhea), ami 30 perccel, vagy akár másfél nappal a fogyasztás után is bekövetkezhet, egyéni érzékenységtől függően.

Olaszországban és Japánban például tiltólistára került, de Európában is több ország mérlegelte a betiltását. Több helyen (Kanada és az USA) pedig kötelező a csomagoláson felhívni a figyelmet a hal magas olajtartalmára, illetve az egészségre gyakorolt különleges hatására is. Ezt a módszert vette át hazánk is.

A toalett-katasztrófát a két hal húsában nagy mennyiségben (14-25%) megtalálható, az emberi szervezet számára emészthetetlen gempylotoxin okozza. Ez a viaszészter (óriás zsírmolekula) a halak táplálékával jut szervezetükbe (halak, rákok, tintahalak, polipok, puhatestűek), de sajnos ők sem tudják megemészteni, tehát elraktározzák.
Az első tünetek, azaz a hasi görcsök, illetve a hányás és hasmenés a leggyakrabban 2 és fél órával a fogyasztás után jelentkezik, és 1-2 napig észlelhető.

Trópusi és mérsékelt égövi tengerekben és óceánokban fordul elő. A sós vízi környezetet 200-1100 méteres mélységig szereti. A hal maga sötét, inkább barnás színezetű és egyre sötétebb, ahogy idősödik, végül teljesen feketévé változik.

A vajhal íze attól függően változik, hogy nyersen, kissé átsütve vagy teljesen átsütve fogyasztjuk. Figyeljünk az ízesítésre, mert nem fogadja túl jól a fűszerezést; egy fehérhúsú tőkehalnál elég pár perc sózás, sütés után már a hal legmélyebb régióiban is érezzük a fűszerezés hatását. Az Escolarnál viszont a fűszerek felszívódása, beépülése, és az ízesítő hatás kifejtése nehezebb. De igazándiból nincs is rá szükség, mert egyszerűen finom.

A kanadai egészségügy 15 dekában határozza meg a biztonságosan bevihető mennyiséget, de van, aki már 10 dekától megzuhant...


Bár a kígyómakréla esetenként valóban mérgező lehet, a halban megtalálható toxikus anyagok nem okoznak halált. Az állat húsa azonban a viaszészter mellett egyéb veszélyt is rejthet.
A kígyómakréla fogyasztásának egy másik, jóval ritkább hatása a makrélamérgezés. Ezt az ételmérgezésszerű állapotot főként a makrélafélék váltják ki, de egyéb, a családba nem tartozó fajok – így például a kígyómakréla – is előidézhetik.

Makrélamérgezés akkor jelentkezik, amikor a bomlásnak indult húsban toxin, feltehetőleg hisztamin termelődik. Ez az anyag allergiás reakciót is kiválthat, így a mérgezést gyakran tévesen ételallergiaként azonosítják.

A makrélamérgezés tünetei igen változatosak, és 10-30 perccel a fogyasztás után jelentkeznek. Enyhébb esetekben a mérgezés fejfájást, hányingert, izzadást, szédülést, illetve száj- és torokégést vált ki.

Szélsőségesebb esetekben viszont homályos látást, légzési nehézséget, nyelvduzzanatot vagy éppen halált is okozhat.

Viszonylag ritkán fordul elő, hogy a kígyómakréla fogyasztása vezessen efféle mérgezéshez, igaz, a szakértők ismernek ilyen eseteket is.

Összességében valószínűsíthető, hogy a Thaiföldön meghalt magyar férfi vajhal elnevezés alatt kígyómakrélát fogyasztott, az utolsó estére tartogatott korlátlan fogyasztás miatt pedig vélhetően az ajánlott mennyiségnél is többet evett a halból.

Az éttermeinkben kapható vajhalsteaket a Peprilus spp fajtából készítjük.
De itt is célszerű betartani a 15 dkg fogyasztási határt és garantáltan csak a mennyei ízélmény marad meg az emlékeinkben.