EGAL-TEAM Kft. | 2017.11.22
Facebook E-mail
/

Használd ki a szezont fogyassz isteni kencéket a nyár zöldségeiből!
Újra egy kis újításra buzdítunk: a zöldségpástétomoknak egyrészt a vegetáriánusok is nagyon örülni fognak, másrészt kár lenne nem kihasználni a szezont és a lehető legtöbb zöldséget magunkhoz venni. Főleg, hogy nagyon sokszínű a felhasználási területe.

A zakuszkáról már többször írtunk nektek.
A hozzánk Erdélyből került zöldségkrém összetevői változatosak. Az alaprecept szerinti összetevők: zöldpaprika, kápiapaprika, paradicsompaprika (pritaminpaprika, gogosár-rom:, gogoșar), sűrített paradicsom, padlizsán, vöröshagyma, olaj, ételízesítők. Az említetteken kívül lehet répa, fokhagyma, hal, reszelt uborka, snidling, kapor, babérlevél, bors, káposzta.
De minden tájegységnek és konyhának van egyedi receptje.

A mi titkos favoritunkat szeptembertől megtalálhatod a salátabárban és ha ízlett megvásárolhatod az üzleteinkben üvegbe zárva.
Felhasználhatósága igen sokszínű. Ehetjük reggelire és vacsorára, kenyérre vagy pirítósra kenve, de zöldsaláta öntete is lehet. Továbbá ízesíthetjük, dúsíthatjuk vele főzelékeket, leveseket, egytálételeket, omletteket.

Grillezéskor, hússütéskor nagyon jó szósz alapanyag. Chips, tortilla, vagy zöldségek mellé mártogatósnak is szuper, de találkozhatunk olyan szakáccsal is aki pizzaszószként használja fel.
Receptajánlónkban tésztaszószként használjuk. Ha rakott zöldséget készítünk, akkor lehet ez a szaftot adó alapanyag. (pl. rakott cukkini)
A kész zakuszkánkat dúsíthatjuk babbal, gombafélékkel, elkészíthetjük a csípős vagy éppen fokhagymás változatát is, de elkeverhetjük joghurtban hideg mártásnak.

A padlizsánkrém mifelénk az egyik slágerétel, amit úgyszólván minden háztartásban készítenek. Eredete valószínűleg balkáni, a török, görög, bolgár, albán konyha egyaránt magáénak tartja, vélhető, hogy ide török közvetítéssel jutott el. Klasszikusan, olajjal, sóval, borssal, esetleg apróra vágott hagymával és/vagy fokhagymával kikevert, kevés citrommal savanyított változata a legismertebb.
Majonézzel készült változatát készítjük üzleteinkben. Megtalálhatod a salátabárban. Nagyon jó kiegészítője lehet zöldsalátáknak, de pirítóst is kérhetsz hozzá.

Az ajvár bizonyos források szerint szerb eredetű, de a neve a török szóból ered. Lényegében az egész Balkánon elterjedt finom íze és sokoldalú felhasználása miatt! Az eredeti receptek szerint a hozzá való paprikát és padlizsánt faszénparázs felett sütik meg, így kapja isteni füstös ízét.

Ezt a krémet sült paradicsompaprikából, sült padlizsánból, fokhagymából készítik. Olajat, sót, cukrot, erős paprikát és esetleg ecetet adnak még hozzá! Ezáltal tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat.
Az ajvár felhasználási területe szintén sokszínű. Szinte mindenbe tehetünk, amibe paprikát raknánk. A zakuszkához hasonlóan kiváló húsok mellé, mártogatósnak darabolt zöldséghez, ízesítésre, savanyúság vagy majonéz vagy ketchup helyett. De joghurttal-tejföllel vagy majonézzel keverve hideg mártásként is ízletes.

Nézzük tovább mit használhatunk még fel.

Mindjárt itt van a cukkini, ami kilószámra terem a kertekben, nagyon olcsó és ha eddig nem gondoltál rá így, eláruljuk, hogy szendvicsre való is lehet belőle. Keleti ételkülönlegességet úgy alkothatsz belőle, ha tahinivel (delikátüzletekben beszerezhető), joghurttal, krémsajttal turmixolod össze a megsült cukkinikorongokat.

A piacon halmokban sorakozik a friss, idei, zsenge sárgarépa, miért ne lehetne ebből is kencét készíteni?
Nagy lyukú reszelőn lereszeljük a répát. A paradicsomokat félbevágjuk, és sajtreszelőn a répára reszeljük. Megsózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a bazsalikomot, almaecetet, és pár órára hűtőbe tesszük.

A rukkolás csicserikrém is remek ötlet, a nap elindítására tökéletes, hiszen kellő mennyiségű energiával dobja meg a szervezetünket. A rukkolát a hagymával aprítógépbe tesszük, ha elkészül, kikanalazzuk a gépből. A csicseriborsót leszűrjük, aprítógépbe tesszük, a tejföllel, fokhagymával, kurkumával, olívaolajjal és a sóval pürésítjük. Végül a rukkolát egy villával hozzákeverjük.

A tapenade egy olíva- és kapribogyóval készülő isteni krém, a francia konyha kedvelt tapasa, itt és most szardellafilével ajánljuk, ami autentikusan is az egyik legkedveltebb kiegészítője az olívakrémnek.

A leggyakoribb avokádóból készülő étel az avokádókrém, vagyis guacamole. A spanyol hódítók „kölcsönözték” a receptet az aztékoktól a 16. század környékén.

Az alap a puha avokádó szétnyomott gyümölcshúsa, só és bors, valamint citromlé, hogy a barnulást megakadályozzuk. Ha biztosra akarunk menni, használjunk a guacamoléhoz kóser sót és frissen őrölt borsot is.
Az eredeti mexikói guacamole a molcajate nevű kőmozsárban készül, és van benne apróra vágott paradicsom is. Érdekesség, hogy Venezuelában Guasacaca néven fogyasztanak egy, a guacamolénál hígabb, ecetes avokádóöntetet is.
Az alap - só, bors, citrom - krémen kívül vannak, akik az alábbi hozzávalókkal is megbolondítják az avokádókrémet: fokhagyma, vöröshagyma, lime reszelt héja, lime leve, koriander, menta, csilipaprika, tabasco, paradicsom, tejföl, majonéz, mustár, mediterrán guacamoléhoz friss bazsalikom

De szinte bármilyen zöldségből készülhet egyszerű és gyors kence: a kiválasztott zöldséget puhára főzzük, leszűrjük, majd tejföllel és krémsajttal vagy mascarponével pépesítjük, és ízlés szerint fűszerezzük. Készülhet így karfiolkrém, zöldborsókrém, céklakrém, de a cukkinikrém vagy a gombakrém sem rossz választás. A zöldségkrémeket izgalmasabbá tehetjük, ha aprított diót vagy mogyorót teszünk bele, esetleg pirított szezámmagot.

Bármilyen jó minőségű pékáruval kiegészíthetők ezek a sós krémek – és akinek még mindig nem elég a zöldségből, paradicsomot is szelhet a reggelije mellé. Mindenképpen jobb, mint gyorspékségekben beszerezni a reggeli betevőt!

Tipp
A maradék zöldségköretek felhasználására is van mentőötlet, elég, ha aprítóba dobod az alapanyagokat és ízlés szerint fűszerezed, esetleg olívaolajjal gazdagítod


Receptajánló
Ajváros kosárka
Hozzávalók:
• 50 dkg felengedett mélyhűtött leveles tészta
• 30 dkg ajvár
• 15 dkg juhtúró
• 1 db tojás
• ½ dl tejszín
• 1 csokor friss petrezselyem
• kevés vaj a muffin forma kikenéséhez

Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük 200 ⁰C-ra (vagy gázsütő 6-os fokozat) a muffinformákat pedig kikenjük vajjal.
Kinyújtjuk a leveles tésztát és kb. 10 cm átmérőjű kerek kiszúróval 12 db korongot szúrunk ki belőle. Ha kész simítsuk bele a muffin formába.
A morzsolt juhtúrót, keverjük össze a tejszínnel, a tojással és az apróra vágott petrezselyemmel.
Tegyünk a tésztakosárka aljára 1-1 evőkanál ajvárt, majd rá a juhtúrós keveréket egyenletesen elosztva 12 felé. Hajtsuk be a tészta szélét, kenjük le tojással és süssük kb. 25-30 percig ropogósra.

Zakuszkás tészta
Hozzávalók:
• 25 dkg tetszőleges tészta (spagetti, penne, de lehet raviolli,gnocchi)
• fél üveg zakuszka
• ízlés szerint juhtúró vagy juhsajt a tetejére

Elkészítése:
Hagyományos módon kifőzzük a tésztát al dentére. Az átmelegített zakuszkát tesszük a tetejére tésztaszószként és tálaláskor rámorzsoljuk a juhtúrót, legjobb ha kicsit rá is olvasztjuk.
Készíthetjük rakott változatban vagy dúsíthatjuk sonkacsíkokkal esetleg pirított csirkecsíkokkal.
A változatos elkészítésnek csak a fantázia szabhat határokat. Könnyű és gyors meleg étel.