EGAL-TEAM Kft. | 2017.11.22
Facebook E-mail
/

November 11-én, Márton napján libát illik enni. Hogy miért? Most felelevenítünk néhány népszokást.

A Márton nap a 40 napos adventi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor a jóízű és gazdag falatozás, vigasság megengedett. Ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ma is sok helyen táncos mulatságot csapnak, ahol az asztalról nem hiányozhat egy libafogás és az újbor.

A hagyomány szerint a fiatal libát megtisztítják, kibelezik, besózzák és meghintik friss majorannával, kívül-belül. Befűtik a kemencét, és lehetőleg nagy cserép- vagy öntöttvas tepsiben szép pirosra, ropogósra sütik. Ha elkészült, feldarabolják. A mellcsontjáról óvatosan lefejtik a húst (úgy át kell sülnie, hogy ez könnyen elvégezhető legyen), és szemügyre veszik a csontot, hogy megjósolják belőle, milyen lesz a tél. Ha barna volt, esős, ha fehér akkor havas telet várnak.
Egyéb időjárással kapcsolatos „jóslások” is kötődnek ehhez a naphoz: ha Márton napján havazik, gyakran elhangzott: „Eljött Márton szürke lovon.” “Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható.” Sokfelé azt tartják, hogy a Márton napi idő a márciusi időt mutatja. Egyes területeken úgy hiszik a Márton-napi jeges eső korai tavaszt jelent.
A néphit szerint a Márton-napi eső nem jelent jót, mert utána rendszerint fagy, majd szárazság következik.
Néhol tartják a szokást, miszerint Márton hetében sem mosni, sem szárogatni nem szabad, mert különben marhavész lesz. A liba húsából szokás volt küldeni a papnak is, mégpedig az állat hátsó részéből. Innen ered „püspökfalat” szavunk is. Magyar hiedelem, hogy aki Márton éjszakáján álmodik, boldog lesz. Viszont aki spicces lesz a bortól Márton-napján, az a következő évben megmenekül a gyomorfájástól és a fejfájástól. Aki ezen a napon csak répát eszik, ágyba vizelő lesz.
A pásztorok ilyenkor egy csomó vesszőt adtak ajándékba azoknak a gazdáknak, akiknek a barmai kijárnak a legelőre, a csordába. Ez a nyaláb vessző volt a Szent Márton vesszeje.
A köztudatban azonban ezzel a nappal kapcsolatban a Márton-napi lakomák a legismertebbek. A hiedelem szerint ludat illik enni ezen a napon, mert, aki Márton-napján nem eszik libát, az majd egész évben éhezik. Úgy hitték minél többet isznak, annál egészségesebbek lesznek. Tipikus ételek ezen a napon a libaleves és libasült párolt káposztával és zsemle- vagy burgonyagombóccal. Márton az újbor bírája is, ilyenkor ugyanis már iható az újbor. A Márton-napi lúdpecsenyés vacsora végén már kiforrott újborral szokás koccintani, ezt hívják Márton poharának.


Miért éppen liba?
Életrajzi feljegyzésekből kiderül, hogy a középkor egyik legnépszerűbb szentje - a 317 körül született és 397-ben elhunyt - Márton, aki a koldusok és katonák védőszentje lett, már 12 éves korában rájött: hite olyan mély, hogy életét Istennek és az emberek megsegítésének kell szentelnie. Jótetteit látva (egyszer odaadta köpönyegét egy koldusnak) püspökké akarták választani, ám ő elrejtőzött egy libaólban, nehogy megtalálják. A libák viszont olyan hangosan gágogtak, hogy végül nem menekülhetett a püspöki tisztségtől - így tartja a legenda.

Noha ma már nem olcsó egy kiló minőségi nyers libacomb, a középkorban a libaevés még nem volt úri muri. Márton-napkor ünnepelték az őszi munkák végét, az urak ilyenkor kifizették cselédeiket, akik bérük mellé alaposan felhizlalt libát is kaptak, amit ízesen elkészítettek, mellé pedig az adott évi szüretből származó újbort itták.

Német nyelvterületről terjedt el a fáklyás felvonulás (Martinsumzug), amely Szent Márton emlékét őrzi, és a jó cselekedeteket szimbolizáló fényt juttatja el az emberekhez. Napjainkban óvodások és kisiskolások szerevezésében találkozhatunk ezzel a hagyománnyal.

Minden évben a Melódin éttermekben is megtartjuk ezt a gasztro népszokást.

A héten minden nap megtalálható valamilyen libából készült étel, keresd az éttermeinkben.

Receptajánló
Liba erőleves maceszgombóccal
Hozzávalók
• 50 dkg libaaprólék
• 1 db libacomb
• 1 db paradicsom
• 1 db paprika
• 1 db petrezselyem gyökér
• 2 db sárgarépa
• 1 fej vöröshagyma
• 1 zeller gumó
• 6 gerezd fokhagyma
• 2 l víz
• 8 szem egész feketebors
• só, őrölt szerecsendió, ételízesítő

Levesbetét maceszgombóc:
• 1 kisebb csomag pászka
• 2 db tojás
• 1 fej vöröshagyma
• 2 evőkanál libazsír
• 1 evőkanál margarin
• só, bors, gyömbér

Elkészítés:
A libahúst megmossuk, fazékba tesszük, 2 liter vízzel felöntjük, majd lassú tűzön felforraljuk. Forralás közben a habot folyamatosan leszedjük. Miután felforrt, fűszerezzük. Közben megtisztítjuk a zöldségeket: a sárgarépát, a petrezselymet, a zöldpaprikát, a paradicsomot, a meghámozott hagymát egészben tesszük a levesbe. Lassú tűzön gyöngyöztetve 2-3 órán át főzzük. Miután a hús megpuhult, a levest átszűrjük.
Míg fő a leves, elkészítjük a maceszgombócot. A pászka felét apróra összetörjük, másik felét ledaráljuk. A tojássárgáját, a zsírral, margarinnal habosra keverjük, a fűszereket pirított hagymához keverjük, majd tojásfehérjés lazítással az egészet összedolgozzuk.
Végül vizes kézzel golflabda méretű, nagyobb gombócokat formálunk belőle, s azokat a forró levesben, fedő alatt kifőzzük. Tálaláskor a húst a csontokról leszedve visszatesszük a levesbe. A zöldségekkel és a maceszgombóccal együtt tálaljuk.


Ludaskása
Hozzávalók / 6 adag
• 80 dkg libaaprólék
• 4 nagy db sárgarépa
• 3 nagy db fehérrépa
• 10 dkg zeller
• 15 dkg gomba
• 15 dkg zöldborsó (elhagyható)
• 10 dkg zeller
• 2 közepes fej vöröshagyma
• 5 dkg libazsír
• 25 dkg rizs
• petrezselyem ízlés szerint
• 5 gerezd fokhagyma
• 8 szem bors
• só ízlés szerint


Elkészítés
A libaaprólékot megtisztítjuk, hideg vízben, lassú tűzön feltesszük főzni. Megvárjuk, míg felforr, leszedjük a habját.
Beletesszük a hagymát, a fokhagymát, a borsot és sózzuk.
Ha a hús félig, vagy még jobban megpuhul, beletesszük a megpucolt sárga és fehérrépát, és a zellert.
Az utolsó negyedórában beletesszük a gombát és a zöldborsót.
Ha a leves kész, kivesszük a húst, a levest pedig leszűrjük.
A húst lefejtjük a csontokról, kockákra vágjuk a zúzával és a szívvel együtt.
A répát, zellert, fehérrépát szintén kockázzuk.
A megtisztított rizst a libazsíron opálosra pirítjuk, majd felöntjük háromszoros mennyiségű húslevessel. Nagyon kis lángon főzzük félpuhára, majd hozzákeverjük a felkockázott libahúst a zöldségeket, és az apróra vágott petrezselymet.
Lefedve, óvatosan rázogatva készre pároljuk.