EGAL-TEAM Kft. | 2017.09.20
Facebook E-mail
/

Minden étrend egyik sarkalatos pontja az, hogy el tudjuk-e látni a szervezetünket a megfelelő mennyiségű aminosavval. Magas fehérjetartalmú élelmiszerek közül Az egyik kedvenc például a tökmag. Télen-nyáron kapható, nyers és hántolt változatából remek magtejföl készíthető, héjas és pörkölt változata a legjobb snack, a chipsek és a sósperec helyett, a tökmagolaj pedig nagyon kellemes étel-adalék.
A tökmagliszt számtalan paleo és vegán recept alapanyagai között is megtalálható.

A tökmagok természetes gyógyító hatása többféle betegségben is elismert. A vérszegénységtől a vese-, szív- és májbántalmakig szinte mindenre pozitív hatással van. Habár a tökmagok méretben és alakban is különböznek egymástól a tök típusának függvényében, mégis egyazon hatásuk van: kiváló energiaforrásként, féreghajtóként, afrodiziákumként, nyugtatóként/altatóként, hashajtóként és vérszegénységorvoslóként tartják azokat számon.

A tökmag-kúra hatékonyan kezeli a prosztata-problémákat, az álmatlanságot, és enyhíti a vashiányból fakadó panaszokat is. A kezelés ugyanakkor távol tartja a csontritkulást, és megelőzi a prosztatarákot.

Az orvosság-növényként számon tartott tök aromás, egészséges, valamint E- és C-vitaminban gazdag. Rengeteg benne a magnézium és kálium, ugyanakkor antioxidánsokkal is bővelkedik. Zsírtartalma alacsony, és kalóriában is szegény. A benne rejlő tökmagok olajban, lecitinben, enzimekben gazdagok.

A tökmag triptofánban – alapvető aminósavban – gazdag, ezáltal megelőzi a stresszt és az álmatlanságot. Amennyiben már egy ideje „nincsenek álmaid”, illetve nyugtalan, ideges vagy, egy csésze tökmagból készített tea sokkal hatékonyabb, mint egy marék gyógyszer! A teát készítsük el egy evőkanál héjas, összezúzott tökmagból és egy csésze vízből. Hagyjuk, hogy a víz kb. 5 percig forrjon a magokkal, édesítsük mézzel, és fogyasszuk el 30 perccel lefekvés előtt. Legalább 14-szer ismételjük ezt meg, esténként.

A tökmag segít olyan bőrbetegségek kezelésében, mint a kelés vagy a haj korpásodása. Naponta, ha 20 nyers tökmagot elfogyasztunk, ebéd előtt, biztosítjuk a szervezetünk számára a szükséges cink-adagot. Ugyanakkor A-vitaminban is gazdag, így ezáltal a látásunk épségéről is gondoskodhatunk.

A szakértők szerint, a tökmag kiváló magnézium-forrás. A magnézium pedig az az ásvány, amely a szív normális működéséért felelős. Megelőzi a szívinfarktust, és az érrendszert is védelmezi. Ugyanakkor telítetlen zsírsavakat is rejteget magában, támogatva a vérerek egészségét. A tökmag-kúra képes regenerálni a szívizmokat is. Ennek érdekében, naponta 80–90 szem nyers tökmagot kell megenni, egy hónapon keresztül. Ez idő alatt mellőzzük a zsíros ételeket, a sülteket, valamint a pék- és cukrászsüteményeket.

Cink-tartalmának köszönhetően, amely alapvető ásvány a prosztata számára, a tökmag ideális orvosság a mirigy számára. Hatékony szert így készíthetünk belőle: daráljunk meg két evőkanál héjas tökmagot a diódarálón, majd tegyük főni egy csésze vízben. Az ebből készülő teát kb. 15 percig kell főzni, és naponta két-háromszor kell megismételni mindaddig, míg a panaszok nem enyhülnek.

A köszvényben szenvedők számára kiváló orvosság a tökmag, mivelhogy segít a szervezetben felgyülemlő húgysav kiszűrésében. Úgynevezett tejet kell ehhez készíteni, méghozzá úgy, hogy 6 evőkanálnyi zúzott tökmagot kell egy agyagedénybe tenni, majd erre három csésze fövő vizet kell tölteni, rendre. Ebből egy adag nyerhető. A kapott oldatot leszűrve, étkezések előtt kell fogyasztani, egy hónapig. A kúra során enyhülnek a fájdalmak – vélik a szakértők.

Az apró magocska csökkenti a vér koleszterinszintjét, támogatja az emésztési folyamatokat és a zsírégetést. Akár heti két kilótól is megszabadulhatunk, ha fogyasztása mellett odafigyelünk a táplálkozásra, és a mozgásról sem feledkezzünk meg. A tökmag számos B-vitamint tartalmaz, melyek szerepet játszanak a fehérjék, szénhidrátok, illetve zsírok lebontásában és felszívódásában. Folsavtartalma is jelentős, minek köszönhetően kiegyensúlyozottabbá teszi az emésztést, ráadásul a szívbetegségek kialakulásának esélyét is csökkenti.

A tökmag száz grammja 623 kalóriát tartalmaz. Magas a fehérje- (33,9/100 g) és a zsírtartalma is (50,5/100 g), esszenciális zsírsavakban gazdag. Alacsony viszont a szénhidrát- (3,6/100 g), annál jelentősebb az élelmirost-tartalma. Értékes összetevője a benne lévő nagy mennyiségű magnézium (970 mg/100 g) a kálium (920 mg/100 g), és az E, F, B1- és B2-, D-vitamin, az Alpha, Béta tocopherol, valamint a szelén, cink és réz is. 7 mg cinket, 10 mg vasat és 5 g rostot tartalmaz. A benne lévő E-vitaminnak köszönhetően segít harmonizálni a hormonháztartás működését. Káliumtartamából adódóan vízhajtó hatással is bír - így megszabadít a has környékén felgyűlt, felesleges sejtközötti folyadékmennyiségtől.

Kiváló természetes gyulladáscsökkentő, ezért a leghatásosabb gyógyír húgyhólyagproblémákra, mivel még súlyosabb esetekben is visszafordíthatja a leépülést, és teljesen meggyógyíthat.
Megakadályozza a daganatok kifejlődését, ráadásul a már meglévő daganatos elváltozásokat is visszafordítja, daganatos betegeknek különösen ajánlott – kiegészítő kezelésként is.

Erősíti az idegrendszert, mert segíti az idegsejtek regenerálódását és újak születését, így nagymértékben növeli a szellemi és fizikai teljesítőképességet.

Helyreállítja a sav-lúg egyensúlyt, ezáltal megszünteti a hasi görcsöket, puffadást, émelygést, így a reflux-szal és egyéb fekélyes, emésztőrendszeri problémákkal küzdőknek igazi fellélegzés a fogyasztása.
Méregtelenít, segíti a máj munkáját, segít megtisztítani a vért.

A közép-európai konyha különlegessége a rengeteg betegséget gyógyító tökmagolaj. Az Őrségben rengeteg helyen készítik a tökmagolajat, azon a vidékeken fekete aranynak is nevezik. Fogyasszuk minden nap, mert nemcsak jó, nagyon finom is. Nézzük csak, miért is iktassuk be táplálkozásunkba.


Élettani és orvosi szempontból a legértékesebb a hidegsajtolással nyert olaj. A tökmagolajat a héj nélküli olajtök magjából hidegen sajtolással készítik. Ez azért fontos, mert nem használnak magas hőmérsékletet. A hőkezeléssel szemben a hidegsajtolás során nem sérülnek, illetve bomlanak le a telítetlen zsírsavak és vitaminok, így megőrzik a tökmagolaj gazdag és értékes hatóanyag-tartalmát.

A hidegen sajtolt tökmagolaj nagyon sok telítetlen zsírsavat (79,4 %) tartalmaz. Leginkább linolsavat tartalmaz, vagyis omega-6 esszenciális zsírsavakat. Az omega-6 zsírsavak elengedhetetlenek a normális növekedéshez és fejlődéshez, ezek a zsírsavak ösztönzik a haj és a bőr növekedését, szabályozzák az anyagcserét és a csontok egészségének megőrzésében is fontos szerepük van. A Maryland Egyetem Orvosi Központja ehhez még hozzáteszi, hogy a linolsav a reproduktív rendszer fenntartásában is igen fontos szerepet tölt be.


A sötétzöld tökmagolaj ízében és illatában intenzíven fellelhető az alapanyag karakteres íze. Intenzív mogyorós íze van és rendelkezik egy jellegzetesen keserű ízzel is. A tökmagolajat sokszor párosítják almaecettel. Felhasználják desszertekhez is, a vaníliafagylaltnak például kiváló diós ízt ad. Ausztriában igazi csemegének számít, a sütőtökleveshez és más helyi ételekhez előszeretettel adagolják.

Adhatjuk krémlevesekhez, elsősorban sütőtökleveshez, az íze miatt főleg, de dekorációnak is mutatós. Nagyon finom salátákon, főleg, ha abba egy kis tökmagot is keverünk. Mustárral, ecettel, sóval, tökmagolajjal finom salátaszószt lehet keverni. Összekeverhetjük túróval, fokhagymával, mozsárban összetört tökmaggal és zöldfűszerekkel is, így vacsorára, szendvicsbe, uzsonnára, vendégvárónak is újdonsággal rukkolhatunk elő.

A tökmagolaj, a hagyma és a szójatej kombinációjával ki lehet irtani az emésztőrendszerben található parazitákat és férgeket. A kórokozók eltüntetéséhez három óránként érdemes egy kis kanál tökmagolajat elfogyasztani. Ezután a beáztatott tökmagokat el kell fogyasztani fél hagymával, fél csésze szójatejjel és egy teáskanál mézzel elkeverve. Ezt a keveréket össze kell turmixolni és naponta háromszor három napon át kell fogyasztani.
A tökmagolaj ugyanúgy tartalmaz mindent, mint a tökmag sőt néha koncentráltabban.

Itthon Zalában készülnek a legjobb tökmagolajok. A töknek minden részét felhasználják, a magokból préselés után megmaradt száraz ún. pogácsából lehet reszelni kenyérbe, készülhet belőle különleges panír húsokhoz, de állati takarmány, halcsali horgászoknak is.

Az igazi, természetes tökmagolaj a legjobb magában. Kenyérrel is fogyaszthatjuk, de ha csak az egészségünket védenénk, naponta fogyasszunk egy kanállal. Gyermekeknek is adható, nekik napi 1 kiskanál a megengedett.

Minden betegség esetén ki kell kérni szakorvos véleményét is, ha kiegészítő kezelésként fogyasztjuk az olajat, akkor azt is beszéljük meg kezelőorvosunkkal!


Receptajánló:
Tejszínes sütőtök krémleves
Hozzávalók:
• 60 dkg sütőtök (pucolva, kockázva)
• 1 leveskocka
• 10 dkg vaj
• 2 dl tejszín
• 1 dl narancslé (ez elhagyható)
• kakukkfű
• ételízesítő
• bors
• őrölt szerecsendió
• tökmag
• tökmagolaj

Elkészítés:
A tököt a vajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a leveskockát. Felöntjük 2 dl vízzel, majd addig pároljuk, amíg szétesik. Ekkor botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a narancslevet, a fűszereket, majd a tejszínt. Felöntjük annyi vízzel, hogy kb. 8 dl levest kapjunk.
Forrón tálaljuk pirított tökmaggal és tökmagolajjal.


Céklás tormás terrine pirított tökmaggal
Hozzávalók:
A bordó réteghez:
• 2-3 db közepes méretű cékla (kb. 40 dkg)
• 2 evőkanál fehér balzsamecet
• 2 evőkanál borecet
• 1 púpozott evőkanál tejföl
• 2 teáskanál olívaolaj
• 1 csapott mokkáskanál Cayenne-bors
• 1 csomag zselatin
• 5 evőkanál hideg víz
• kb. 1 teáskanál tengeri só (ízlés szerint növelhető a mennyiség)

A fehér - zölddel pettyezett - réteghez:
• 1 evőkanál frissen reszelt torma
• 2 evőkanál fehér balzsamecet
• 2 evőkanál natúr krémsajt
• 2 dl habtejszín
• 1 kis csokor finomra vágott petrezselyemzöld
• 1 csomag zselatin
• 5 evőkanál hideg víz
• kb. 1 teáskanál tengeri só (ízlés szerint növelhető a mennyiség)

A díszítéshez:
• 5 dkg frissen pirított héj nélküli tökmag

Elkészítés:
A céklákat alufóliába csomagoljuk, 180 fokra előmelegített sütőben 45-50 perc alatt megsütjük. Közben előkészítünk egy szögletes gyümölcskenyér-formát, amelyet kibélelünk frissen tartó fóliával úgy, hogy a peremeire is kerüljön.
A tökmagot zsiradék nélkül serpenyőben enyhén megpirítjuk, nejlonzacskóba szórjuk és egy nyújtófa végével összetörjük, tálra szedjük.
A már langyosra hűlt céklákat gumikesztyűben meghámozzuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük. Turmixgép poharába kanalazzuk. Hozzáadjuk az olívaolajat, a tejfölt, a kétféle ecetet, fűszerezzük, magas fokozaton pürésítjük, tálba öntjük.
A zselatint kis tálban elkeverjük 5 evőkanál hideg vízzel, majd a csomagoláson előírtaknak megfelelően felmelegítjük. A feloldott zselatint a céklapüréhez keverjük, az egészet az előkészített formába simítjuk. Hűtőszekrényben 2 órát hagyjuk dermedni.
A tormás réteghez a tormát lereszeljük, sóval és balzsamecettel ízesítjük. A petrezselymet finomra aprítjuk. A tejszínből kemény habot verünk, óvatos mozdulatokkal hozzádolgozzuk a krémsajtot, majd a tormát és a petrezselymet nagy részét, ha szükséges, kevés sót adunk hozzá.
A zselatint a fentiek szerint elkészítjük, kissé hűlni hagyjuk, langyosan a tormás tejszínhez keverjük. A krémet a már félig megszilárdult céklás rétegre simítjuk. A tetejét bevonjuk a pirított tökmag felével és kevés aprított petrezselyemmel.
Újabb 2 órára, de akár egy éjszakára is visszarakjuk az egészet a hűtőszekrénybe.
Tálalás előtt a már kész terrine-t hosszúkás tálra borítjuk, eltávolítjuk a fóliát, és a fényes felületre szórjuk a maradék tökmagot. 1-1,5 cm vastag szeletekben kínáljuk.
Célszerű a tálalást megelőző napon elkészíteni, így az ízek összeérnek, és az állaga is tökéletes lesz. Igazán könnyű, mégis különleges előétel.