EGAL-TEAM Kft. | 2017.10.19
Facebook E-mail
/

Sokaknak feltűnhetett már, hogy rengeteg receptünkben használunk fokhagymát. Ez részben tudatos, hiszen íze mellett ez a fűszernövény remek egészségügyi előnyökkel rendelkezik. A fokhagyma egy viszonylag igénytelen növény. Termesztése kevés gondoskodás mellett is szép termést hoz, ezért évezredek óta világszerte elterjedt. Gyógyhatásait sok különböző kultúráiban ősidők óta felfedezték. Mai írásunkban ezeket mutatjuk be és adunk néhány felhasználásával kapcsolatos tippet, hamár április 19. a fokhagyma világnapja.

A fokhagyma (Allium sativum) az amarilliszfélék családjába tartozó faj. Gyógy- és fűszernövény, melynek hagymája fogyasztható; felvágva erőteljes aromát (egyesek szerint illatot, mások szerint szagot) bocsát ki. Népies neve „foghagyma” vagy „büdös hagyma”.

Termesztésben gyakori változatai:

A kemény szárú fokhagyma, ide tartozik az évelő fokhagyma vagy rocambol is, és a puha szárú fokhagyma.
Elő- és Dél-Ázsiában őshonos; különleges ízjavító hatása miatt az egész világon kedvelik. A középkorban gyógyító és tisztító erőt tulajdonítottak neki, gerezdjét amulettként hordták a nyakukban. A pestisdoktor madárfejszerű álarcának csőrrészébe (amin át az orvos belélegezte a levegőt) többek között fokhagymalevelet is tettek. Hazánkban a 15. században kezdték termeszteni.
Gerezdjeiről szaporítják; ősszel vagy tavasszal 20 × 10 cm-es sor- és tőtávolságra duggatják. Mivel meleg- és fényigényes, Magyarországon kiváltképp Makó környékén termesztik. Egyenletes vízellátás mellett bő termést hoz.
Ha a levele és szára elszárad, a gumókat szellős helyen utánszárítják, a rögöktől, gyökérzettől megtisztítják, füzérbe vagy koszorúba fonják, és szellős, száraz helyen (padlás) felfüggesztve tárolják.
Vannak nem egyértelmű kifejezések, ami a fokhagymát és annak mennyiségi jelzőit illetik. Habár Magyarországon gerezdnek nevezik a hagyma félhold alakú részeit, ugyanezt Erdélyben cikknek nevezik. Ugyanakkor a Magyarországon használatos füzért, ami a sorban felfont hagymafejeket jelenti, Erdélyben gerezdnek nevezik.


A fokhagyma egészségügyi előnyei

Kiemelkedően gazdag szerves kénvegyületekben, melyek egy részét már a gyógyszeripar is használja, míg másokat intenzíven vizsgálnak. Ezen vegyületek hatásait a peptid származékok, B- és C-vitamin és flavonoidok erősítik meg.
Egyik kiemelt hatása, hogy vegyületei képesek a májsejtekben csökkenteni a koleszterinszintézist, ezáltal csökkenti a vér káros LDL-koleszterin-szintjét. Ez a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében igen hasznos.
A fokhagyma antibakteriális és gombaellenes hatását a tioszulfinátoknak (ilyen az alliin is) köszönheti. Ezek miatt a légúti megbetegedések és a Candida Albicans okozta fertőzések kezelésében orvosilag is használatos. Statisztikai adatok alapján kimutatott továbbá, hogy antioxidánsként serkenti az immunrendszert, csökkenti a mellkasi fertőzéseket, véralvadásgátló-, és vérnyomáscsökkentő. Főbb hatásai közé sorolható még az antibakteriális, nyálkaoldó hatás. Utóbbi hatása miatt az ősi népi gyógyászat influenza elleni szere is volt és azon ritka módszerek közé tartozik melyek ma is rendszeresen használunk. Sportolóknak különösen előnyös a növény értágító hatása. Ez hozzájárul a nagyobb sportteljesítmény eléréséhez, az izmok jobb bedurranásához.


Így fokozd a fokhagyma gyógyhatását!

Egy nagyon egyszerű, de tudományosan is alátámasztott trükkel a fokhagyma hatóanyaga felerősíthető. Ez elsőre furcsán hangozhat. A dolog nyitja abban van, hogy a fokhagyma fő hatóanyaga, az allilcisztein-szulfoxid, -röviden alliin– valamint a kapcsolódó enzimje, az alliináz egyaránt a növényben töretlen állapotában egymástól elkülönülten találhatók meg. Amikor a fokhagymát szeleteljük, vagy összezúzzuk, ezen aktív hatóanyagok egymással kölcsönhatásba tudnak lépni és így egy új vegyületet, allicint jön létre. Az allicin a fokhagyma egy olyan rendkívül értékes hatóanyaga, amely a kutatások szerint javítja a keringési rendszert, antibakteriális hatású, és nem mellesleg véd a rák ellen. Mindezért csak annyit kell tenned, hogy bármilyen felhasználás előtt 5-10 perccel szeleteld fel, vagy zúzd össze a gerezdeket és hagyd levegőn. Ezután már az allicin tartalmú hagymát tudod felhasználni.


A különleges fekete fokhagyma


Bizarr színe ellenére valójában hagyományos fokhagymáról van szó, amit a termesztés során egy különleges fermentálási eljárás alá vetnek. Így a fokhagymában olyan anyagok termelődnek, amik miatt rendkívül egészségessé válik. Habár a fokhagyma egyébként is remek immunerősítő, a fekete változata ezen hatását még erősebbé teszi, mivel a fekete fokhagymában termelődött melanoiditn és S-allicisztein felerősíti az antibiotikus anyagok hatását. Ezekből a szervezet könnyebben ki tudja vonni a hasznos tápanyagokat, íze kissé édeskés, zselészerű, szinte szétolvad az ember szájába. Előnye még, hogy szinte egyáltalán nem hagy maga után kellemetlen szagot. Az eljárást egyébként pár éve fedezték fel kínai termesztők és részleteit ma is titok övei.
A fokhagyma okozta kellemetlen lehelet ellen
Sajnos az allicin nagyszerű hatásainak ára is van. Ez a vegyület ugyanis igencsak erős szaggal bír, még a fogmosásnak is ellenáll. Kár volna azonban ez miatt lemondani az előnyeiről! Sajnos a fokhagymakapszulákkal nem tudjuk kikerülni a dolgot. Ezek hatásai általában nem is érnek fel a friss növényhez, és kúraszerű fogyasztásuk során gyakran csak mélyről áradó fokhagymaszaggal lepjük meg a környezetünk. Mit lehet akkor tenni? Szerencsére létezik néhány praktika. Amira a legtöbben esküsznek az a petrezselyem! Fokhagymás étel után egy-két szál petrezselyem elrágcsálásával elég jól közömbösítheted a kellemetlen szagot is! Sokan pedig a kávébabra esküsznek. Néhány szem kávé elrágcsálása is elűzheti a bűzt. Végül meg kell említeni a tejet. Ha a tej zsírtatalma még fogyasztás közben keveredik az illóolajokkal, az semlegesíti a nem kívánt aromákat. A legtisztább megoldás azonban mindenképp a petrezselyem.

Érdekességek

Népi hagyomány, hogy a fokhagyma elűzi a hangyákat, ha 1-2 gerezd tisztított fokhagymát helyezünk azokba a résekbe, ahol a hangyák feljönnek a lakásba.
Megfázás vagy nátha esetén a forró teába tegyünk 1-2 gerezd fokhagymát. Régen gyógyszer fokhagymával gyógyították a tífuszt, kolerát stb.
Mivel a fokhagymának baktérium ölő hatása is van, a hús tartósításában is szerepet kapott, így maradhatott ránk a kolbászkészítés ősi receptje is: fokhagyma nélkül nincs kolbász.
A régi időkben a fokhagymát a hüvelygombásodásnál hüvelykúpként is használták. Meghámozták a fokhagymát, bevagdosták, becsavarták gézbe, majd cérnát rögzítettek hozzá. A fokhagymagerezdet a tamponhoz hasonlóan a hüvelybe tették és egy éjszakán át benn hagyták. A kezelést 3-4 alkalommal ismételték meg.
A világ számos helyén varázsszerként használták: az ókori népek a nyakukban viseltek egy gerezd fokhagymát amulettként, mert úgy gondolták, hogy az megvédi őket a szemmelverés és a betegségek ellen.
Az első világháború idején a fokhagyma levét a harctéri sebek elfertőződésének megakadályozására használták.
A fokhagymát már 5000 éve rágcsálják az emberek. Először a sumérok és az egyiptomiak vették fel mindennapi étrendjükbe. Különösen az ókori Egyiptom lakói szerették, nem véletlenül volt "büdös ember" a gúnynevük a szomszédos államokban. Fokhagymát találtak Tutanhamon sírkamrájában is, tehát feltételezték, hogy a túlvilágon is szükség lehet e hasznos növényre.

Chicago városát a fokhagymáról nevezték el, a Chicagaoua szó az indiánok nyelvén ugyanis ezt jelenti.


Receptajánló:
Francia fokhagymakrémleves kenyérchipsszel
Hozzávalók / 4 adag
• 3 nagy fej vöröshagyma
• 3 db újhagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 db leveskocka
• só ízlés szerint
• őrölt bors ízlés szerint
• ételízesítő ízlés szerint
• 2 dl főzőtejszín
• 2 l víz
• 3 ek margarin
• 4 szelet pirított kenyér (vagy kenyérchips)
• 10 dkg reszelt trappista sajt
• 1 púpozott ek finomliszt
• 1 ek tejföl


Elkészítés:
A margarint megolvasztjuk, a felkarikázott hagymakarikákat megfonnyasztjuk benne, majd a fokhagymát is belereszeljük.
Liszttel megszórjuk, összekeverjük, majd egy kis vízzel felhigítjuk (kb. 1 dl).
Beledobunk 1 húsleves kockát, belekeverjük a tejfölt, a főzőtejszínt, sózzuk, borsozzuk, és felengedjük vízzel.
Még 15 percet lassú tűzön főzzük, majd lehúzva a tűzről, óvatosan botturmix-szal összeturmixoljuk.
Reszelt sajttal és a kenyérchips-szel tálaljuk.

Fűszeres sertésszűz egyben sütve, baconbe tekerve
Hozzávalók:
• 1 csík szűzérme
• szeletelt bacon
• 3 gerezd fokhagyma
• 2 szál újhagyma
• durvára darált színes bors
• kakukkfű
• Himalája só
• olaj
• A körethez:
• 4 dl rizs
• 2 dl vegyes zöldség
• 7,5 dl víz
• só
• olaj

Elkészítés:
A szűzérmét megmossuk, letisztítjuk, majd kevés forró olajban, serpenyőben pár perc alatt minden oldalát megpirítjuk.
Ezután tálcára teszem, amire kiterítettem a baconszeleteket. A húst fűszerezzük (só, bors, reszelt fokhagyma, kakukkfű és apróra vágott újhagyma). A szalonnaszeletekkel körbetekerjük, a tetejére lezárásként 1 szeletet fektetünk. Hőálló kisebb tepsibe tesszük, amibe előtte sütőpapírt tettünk, meglocsoljuk pár kanál olajjal (abból, amiben kisütöttük a húst). Végül alufóliával letakarjuk.
Előmelegített 200 C fokos sütőbe tesszük, és kb.70 percig sütjük. Ezután a fóliát lehúzzuk róla, és további 15 percet sütjük. Amikor elkészült, kiemeljük egy lapos tányérra. Pár perc pihentetés után szeletelhető.
A körethez olajban megpirítjuk a zöldségeket, majd a megmossuk, a lecsepegtetett rizst is hozzáadjuk, pár percig kevergetjük, majd forró vízzel (ami majdnem a duplája mennyiség, mint a rizs) felöntjük, lefedjük, és hagyjuk, hogy magától elkészüljön. A lángot 1-2 perc után kikapcsoljuk alatta.
A szeletelt húst a zöldséges rizzsel tálaljuk.