EGAL-TEAM Kft. | 2017.09.25
Facebook E-mail
/

Volt már szó a gluténérzékenységről, laktózérzékenységről melómagazinunkban. Nem hagyhatjuk ki azonban a fruktóz intoleranciát sem. Bár nem olyan sok embert érint, mint a fent említett két betegség, de jelentősen előfordul világszerte. A fruktózérzékenységben szenvedőknek talán a legnehezebb az étrendjük.

A fruktóz (gyümölcscukor) öttagú gyűrűből álló cukor (monoszacharid), amely a bélből történő felszívódást követően az ún. fruktóz-1-foszfát-aldoláz enzim segítségével (szőlőcukorrá) glükózzá alakul. Fruktóz-intolerancia esetén a szervezetből ez az enzim hiányzik, így az étkezési cukorban (szacharózban) és sok gyümölcsben megtalálható fruktóz (gyümölcscukor) glükózzá történő átalakulása nem jön létre.

A rendellenesség gyakorisága kb. 1/20.000 születés, más adat szerint 1:40.000-hez.
Autoszomális recesszív módon öröklődő enzimhiány, ez azt jelenti, hogy a betegségre való hajlamot a beteg szülei lappangva hordozzák, így míg a felnőtt lakosság tünetmentes, a beteg gyermek testvéreiben 1:4-hez az ismétlődés kockázata. Az enzimhiány következtében a beteg nem képes feldolgozni a fruktózt, a szőlőcukorrá alakulás nem történik meg, így a vércukorszint leesik. A fruktóz kóros anyagcseréje során olyan toxikus anyagok szabadulnak fel, melyek májkárosodást okoznak.

Tünetek:

A veleszületett fruktóz-intolerancia lehet enyhe vagy nagyon súlyos betegség.
Ez utóbbi esetben a fruktózmentes diéta sem képes megállítani a májkárosodás folyamatát.
Az első tünetek az anyatejes táplálás megszüntetése után jelentkeznek. A fruktóz tartalmú ételek hatására alacsony vércukorszint (hipoglikémiát) alakul ki, amely verejtékezéssel, remegéssel, zavartsággal, kóros aluszékonysággal, esetenként görcsrohamokkal, kómával jár. Amennyiben a gyermek nem hagy fel a fruktóz-tartalmú tápanyagok fogyasztásával, vese- és májkárosodás fejlődik ki, ami sárgasághoz, hányáshoz, értelmi leépüléshez vezethet.

A tartósan fennálló tünetek között a rossz étvágy, az elégtelen táplálékfelvétel miatti súlybeli és növekedésbeli elmaradás alakul ki.

Magas fruktóz tartalmú élelmiszerek:

A gyümölcsök nagy része: alma, körte, banán, cseresznye, görögdinnye, sárgadinnye, szőlő, ananász.
(A fruktóz táblázatokban nem csak a fruktóz mennyiségét kell figyelni, hanem a szacharóz mennyiségének a fruktóztartalmával is kell számolnunk).
Ide sorolhatók az édesipari termékek: kekszek, nápolyik, müzliszeletek, ízesített gabonapelyhek, csokoládék, jégkrémek, sütemények, tejdesszertek, édes péksütemények.

Közepes fruktóz tartalmú élelmiszerek:

Narancs, meggy, sárgabarack, őszibarack, grapefruit.

Alacsony fruktóz tartalmú élelmiszerek:

Citrom, eper, málna, szeder, áfonya, egres, ribiszke. Ezek a gyümölcsök sem fogyaszthatóak korlátlan mennyiségben, maximum 100 g fogyasztható belőlük egy nap.

Tilos élelmiszerek:

Gyümölcslé, zöldséglé, üdítőitalok, cukrozott teák, energiaitalok, aszalt gyümölcsök, méz, kristálycukor, nádcukor, barnacukor, lekvár, magas fruktóz tartalmú gyümölcsök, édesipari termékek, ízesített tejdesszertek.

Fogyasztható élelmiszerek:

Zöldségek (az egyéni tolerancia mértékében) pl: burgonya, főzőtök, padlizsán, cukkini, brokkoli, petrezselyem gyökér, fejes saláta, zöldbab, zöldpaprika, paradicsom, sóska, spenót, uborka, retek, száraz hüvelyesek: bab, felesborsó, lencse.
Általában kisebb mennyiségben fogyaszthatóak, de nem tiltott alapanyagok a következő zöldségek: sárgarépa, cékla, kukorica, káposzta, zöldborsó, sütőtök.
Kenyér, zsemle, „sós” péksütemények, tésztafélék, húsok, felvágottak, olajos magvak, natúr tejtermékek, tej, vaj, vajkrémek, margarin, tojás.

Kezelése:

A kezelés lényege a gyümölcsökben található fruktóz és fruktóztartalmú egyéb cukrok (pl. répacukor) teljes mellőzése. Kiegészítő kezelésként szóba jöhet a húgysav szintjének gyógyszeres csökkentése, mellyel a köszvény eredményesen megelőzhető.
A heveny rohamok intravénásan adott glukózzal rendezhetők. Enyhébb vércukorszint-csökkenés jól kezelhető szőlőcukor-tablettákkal, amelyeket érdemes a kórképben szenvedőknek mindig maguknál tartaniuk.

Gyógyulási esélyek:

A fruktóz-intolerancia nem gyógyítható betegség, de a beteg számára jó életkilátások és életminőség biztosítható a fruktózmentes diéta betartásával. Néhány esetben számítani lehet a májkárosodás progressziójára, májzsugor kialakulására is. A prognózis nagymértékben függ attól, hogy milyen korán fedezték fel a rendellenességet és milyen korán állították be a helyes diétát. Szövődményként alacsony vércukorszinttel (hipoglikémia), epilepsziaszerű görcsök jelentkezésével, vérzékenységgel, köszvénnyel, májelégtelenséggel lehet számolni. A fruktóz-intolerancia ritkán végzetes is lehet.

Hasznos tanácsok:

• Nem tanácsos diabetikus termékeket sem fogyasztani, mert gyakran fruktózzal, szorbittal készülnek.
• Érdemesebb a zöldségeket, gyümölcsöket párolt formában készíteni, mert úgy csökken a fruktóztartalmuk.
• Célszerű a süteményeket, édességeket otthon, szőlőcukorral készíteni.
• Gyümölcsös joghurtot, natúr joghurtból szőlőcukor és pár szem, alacsony fruktóztartalmú gyümölcs hozzáadásával készíthet.
• Figyelni kell a sűrített paradicsom esetében, hogy a fruktóztartalom bekoncentrálódik, ezért csak kis mennyiségben szabad használni.
• Ugyanezen okból, illetve még a hozzáadott cukor miatt nem ajánlott a ketchup fogyasztása sem (kivéve a házilag, szőlőcukorral készített ketchup).

RECEPTAJÁNLÓ:

Bazsalikomos csirke (gluténmentes, fruktózszegény)

Hozzávalók 4 adaghoz:

• 400 g csirkemell
• 1 marék bazsalikom
• 1 ek. étolaj
• 200 ml tejszín
• só
• bors
• szerecsendió

Elkészítés:

A csirkemellet tokányra vágjuk, majd kevés olajon átfuttatjuk addig ameddig a felszíne meg nem pirul. Amikor a csirke megpirult sózzuk, borsozzuk és felöntjük tejszínnel, hozzáadjuk a szerecsendiót és a nagyobb darabokra tépdelt bazsalikomlevelet. A ragut addig főzzük ameddig be nem sűrűsödik.

Egy adag étel tápanyagtartalma:

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
278 kcal 26 g 18 g 2 g

Cukormentes kókuszgolyó (gluténmentes, furktózszegény)

Hozzávalók 4 adaghoz:

• 50 g margarin,
• 100 g gluténmentes kukoricapehely,
• kakaópor,
• édesítőszer,
• rum aroma,
• kókuszreszelék.

Elkészítés:

A kukoricapelyhet apróra törjük, majd összegyúrjuk a többi hozzávalóval és golyókat formálunk. Az elkészült darabokat kókuszreszelékbe forgatjuk.

Tojásos csicseriborsókrém (laktózmentes, fruktószegény)

Hozzávalók 4 adaghoz:

• 80 g csicseriborsó krém
• 2 db tojás
• 1 ek. mustár

Elkészítés:

A tojásokat keményre főzzük, áttörjük és összekeverjük a mustárral és a csicseriborsókrémmel.