EGAL-TEAM Kft. | 2017.09.20
Facebook E-mail
/

A koriander a zellerfélék családjába tartozó növényfaj. Az egész növényt és fűszerként használt magját egyaránt szokás koriander néven nevezni. Ősidők óta használt fűszer, mely a Földközi-tenger vidékéről származik. Cigánypetrezselyemnek és zergefűnek is hívják ezt a csodát, egyre többször (bár nem elégszer) találhatunk rá hazai üzletekben is. Néha piacon is fellelhető, friss fűszereket áruló néniknél is rábukkanhatunk. 

KORIANDERMAG

A mag illóolajat, fehérjét, cukrot, C-vitamint tartartalmaz. Ha megpirítjuk, előjön édeskés narancsos aromája. Általában sültekhez, húsok és sonkák pácolásához, káposzták ízesítéséhez, kenyérfélékhez használjuk. Megjelenik az uborka és paprika eltevésénél is. Süteményeket és likőröket is ízesítenek vele. A belgák a sörfőzéshez is használják. A cukrozott koriandermaggal az ánizst is szokták helyettesíteni.

A ZÖLD KORIANDER

Európában csupán néhány tradicionális portugál ételben találjuk meg, de mivel egyre több ázsiai ételt fogyasztunk, már hazánkban is egyre gyakrabban kapható. Általában az ételkészítés utolsó fázisában adjuk az ételhez, hiszen aromája gyorsan kioldódik. Levele valóban hasonlít a petrezselyemhez, de aromája jellegzetes, össze nem téveszthető. Az ázsiai, dél-amerikai, távol-keleti konyha alapvető fűszere, ott olyan, mint nálunk a zöldpetrezselyem. Levesekbe, salátákba, köretekbe, mártogatósokhoz használják. Nagyon sok olyan étel van, ami jó, de egy csipet friss koriandertől átlényegül, új életre kel.

GYÓGYÍTÓ KORIANDER

Pilnius szerint párna alá téve elűzi a fejfájást és lázat. Vértisztító. Ó-Egyiptomban szerelmi serkentőként használták, a görögök és rómaiak a bort ízesítették vele, a kínaiak a halhatatlanság fűszerének tartották. Fogamzás elősegítésére is használatos volt.
Tény, hogy illóolajainak köszönhetően szélhajtó hatású, segít, ha telítettségérzésünk van, vagy fel vagyunk puffadva. Megszünteti a gyomorgörcsöt, segíti az emésztést. Alkalmazzák köszvénynél, reumánál, fájó izületeknél. Növeli az energiaszintet. Elmulasztja a feszültséget és szorongást. Kismamák ne használjanak a korianderolajat.

1 dkg koriander: 30 kcal, 1,2 gramm fehérje, 1,8 gramm zsír, 5,5 gramm szénhidrát, 1 gramm rost.

Főzési tanácsok a korianderlevéllel és a koriandermaggal kapcsolatban:
• A korianderlevél és a koriandermag nem cserélhetők fel. Ezek teljesen különböző ízzel és állaggal rendelkeznek.
• A korianderlevéllel készített ételekhez lehetőség szerint mindig friss leveleket használj.
• A koriandermagot őrlés előtt általában megpirítják, az aroma teljes kinyerése érdekében.
• A koriandermag az indiai curryk, kiváltképp a ˝garam masala˝ népszerű összetevője.
• A koriander gyökere fokhagyma helyett is használható.
• Aprítás vagy darabolás előtt mosd meg alaposan a gyökereket.
• Amikor egy ételbe friss korianderlevelet keversz, ezt a műveletet az utolsó pillanatban végezd, az aroma teljes kinyerése érdekében.
• A korianderlevél használható a petrezselyem helyettesítőjeként is, azonban sokkal intenzívebb az íze.
• 1 kávéskanál koriandermag = 1 kávéskanál őrölt koriander.
• A túlzott nedvesség a korianderlevél nyálkássá válásához vezet.

RECEPTAJÁNLÓ

Korianderes csirkesaláta

Hozzávalók:

1 filézett csirkemell,
1 fej lilakáposzta,
2 evőkanál olívaolaj,
grillfűszerkeverék,
2 evőkanál borecet,
1 kávéskanál barnacukor,
1 kávéskanál őrölt koriandermag, só, fehér bors.

Elkészítés:

A tisztított és megmosott csirkemellet csíkokra felvágjuk, sóval, fehér borssal és a grillfűszerrel fűszerezzük. A lilakáposztát megtisztítjuk, legyaluljuk, megsózzuk. A forró olívaolajban megsütjük a húsdarabokat, majd az ecetet, a cukrot és az olívaolajat elkeverjük egymással, és a káposztára öntjük. Hozzáadjuk az őrölt koriandermagot, s végül beleforgatjuk a csirkemell-csíkokat is. Friss korianderlevelekkel díszítve tálaljuk.

Korianderes sárgarépa krémleves

Hozzávalók:

3 db sárgarépa,
1 db vöröshagyma,
2 db krumpli,
1 teáskanál koriander,
őrölt bors,
2 db zöldségleveskocka,
só,
2-3 evőkanál olívaolaj,
1 l víz.

Elkészítés:

A koriandermagokat egy mozsárban törjük össze. A sárgarépát, a krumplit és a hagymát pucoljuk meg, majd daraboljuk fel.
Egy edénybe hevítsük fel az olívaolajat, majd adjuk hozzá az apróra felvágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá az összetört koriandert, és 1-2 pillanatig pirítsuk, majd tegyük bele a feldarabolt krumplit és a sárgarépát. Alaposan keverjük össze, majd öntsük fel a vízzel. Tegyük bele a leveskockát, ízlés szerint sót, őrölt borsot, majd forraljuk ki. Ezután alacsonyabb hőfokon kb. 20 perc alatt főzzük puhára.
Amikor a krumpli és a répa is megpuhult, vegyük le a tűzről, majd botmixerrel pépesítsük. Ezután tegyük vissza a tűzre, ha szükséges, még ízesítsünk utána, és kevergetve forraljuk ki.

Korianderes narancstorta csokoládéval

Hozzávalók:

1 nagy narancs,
10+7,5 dkg cukor,
5 dkg kukoricadara,
2 tk koriandermag frissen darálva,
17 dkg szobahőmérsékletű vaj,
14 dkg liszt,
1 tk sütőpor,
3 tojás,
5 dkg csokoládé apróra vágva (elmaradhat).

Elkészítés:

Az egész narancsot (héjastól) beletesszük egy vízzel megtöltött fazékba, és 1 órán keresztül főzzük. Ezalatt bőven kifő belőle a keserűség. A narancsot a továbbiakban sem pucoljuk meg. Kicsit lehűtjük, nyolcba vágjuk. Egy kisebb edénybe kimérünk 7,5 dkg cukrot, 1 dl vizet, beletesszük a narancsdarabokat, és 10 percig főzzük. Kicsit hűlni hagyjuk, botmixerrel pürésítjük, majd belekeverjük a kukoricadarát és a koriandert.
A vajat összekeverjük a cukorral, hozzáadjuk a tojásokat, majd a sütőporral elkevert lisztet. Hozzákeverjük a csokoládét és a narancsos kukoricadarát. Jól összedolgozzuk. Egy 23-24 cm-es tortaformát kivajazunk, az aljára sütőpapírt teszünk. Belesimítjuk a masszát, és 190 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütjük.Langyosan is, hidegen is finom.