EGAL-TEAM Kft. | 2017.09.25
Facebook E-mail
/

A cikória az abszolút kedvencek közé tartozik saláta fronton. Egyrészről tűz elemet hordozó zöldség, amely ritka és értékes hatással bír: forrósít, élénkít, de közben frissít is. Feldobja az emésztőrendszert, a májat pedig beindítja és méregtelenítésre serkenti. Úgy melegít, hogy közben nem forrósít. Csodás.

Most megmutatjuk, mi mindenre használhatod cikóriát, ami egy igazi csodaszer, ha megfelelően bánunk vele!

Keserű ízét meg kell szokni, és persze ezt a gyerekek kevésbé szeretik. A keserű íz a tűz erejét hordozza, és ahogy öregszünk, úgy lesz rá egyre jobban szükségünk.
Közvetlen rokona a mezei katángnak, annak a pompás és alázatos kis világoskék virágnak, amely nyár elején városszerte kinő még a betonból is.
A cikória nem túl tápanyagigényes, leginkább a közepesen kötött és a laza talajokat kedveli. Magját május-júniusban vetik. Már a görögök és rómaiak is ismerték a növényt.
Gyökerét pótkávé- és inulingyártásra használják. A gyökérben és a levélben egyaránt sok tejnedv található.
Nyugat-Európa egyes országaiban nagyüzemi méretekben termelik a cikóriát. Főidénye novembertől márciusig tart.
Szedés után hűvös helyen hetekig tárolható, és sokáig friss marad. A felhasználás előtt azonban érdemes gyengén sós vízben áztatni, hogy a leveleiben felhalmozódott keserűanyagot kioldjuk.
Sosem szabad túlfőzni, hanem mindig frissre és ropogósra készítsük. Tavaszi főzelékeken csodás feltét, ha szójaszósszal nyakon öntve megsütjük néhány perc alatt.
Régen a cikóriát nehéz volt beszerezni, de ma már nagyobb áruházak hűtőjében ott vár ránk. Nem olcsó zöldség, de intenzív, kesernyés zamata miatt nem is kell belőle túl sok. Javaslatunk, hogy ne nagyobb fogásokba keverjük, hanem kis tálkákban szervírozzuk, így mindenki lassan szokhatja meg nem mindennapi ízvilágát. Elegáns, egészséges és izgalmas egyszerre, ezért méltó a figyelmünkre.

Az orvostudomány fejlődésével a XVII. században felfedezett hatásain túl a cikória számtalan új, kedvező tulajdonságára derült fény. Klinikai vizsgálatok arról számoltak be, hogy a növényből készült kivonatok erős gyökfogó képességgel rendelkeznek, amelyért magas antioxidáns tulajdonságú vegyületei felelősek. Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek a szervezetünket védik a különböző káros hatásoktól. Olyan gyakori betegségek kialakulásának valószínűségét csökkentik, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések, rosszindulatú daganatok, légzőszervi megbetegedések.
A cikória gyökere nagy mennyiségben (10-15 %) tartalmaz inulint. Az inulint a prebiotikumok csoportjába sorolhatjuk. Ezek olyan kedvező élettani hatással rendelkező anyagok, amelyek hozzájárulnak a betegségek megelőzéséhez, az egészség fenntartásához. Kedvező hatással van az immunrendszerre, csökkenti a patogén mikroorganizmusok számát a bélben, rendszeres fogyasztásuk megelőzi a székrekedést. A székrekedés gyakori tünete lehet bizonyos ételérzékenységeknek (például hisztamin érzékenység), amely tünetet vizsgálatok alapján napi 12 g cikóriából származó inulinkivonat csökkent. Bizonyos tanulmányok szerint csökkenti az érelmeszesedés kockázatát, szabályozza a vércukor és hormonszinteket. Csökkenti a vérben a karbamid és húgysav mennyiségét, segít megelőzni a csontritkulást, fokozza az ásványi anyagok felszívódását, csökkenti a vastagbél daganat kialakulásának kockázatát.



Értékes antioxidáns, magas vitamin és ásványianyag tartalma hozzájárul az egészség megőrzéséhez.
Fogyasztása segít csökkenteni sok emésztési zavart (teltségérzet, fokozott gázképződés, lassult emésztés) és javítja az átmeneti étvágycsökkenést. Ezek gyakran társulnak ételérzékenységekhez (például gyümölcscukor-emésztési zavar, laktóz intolerancia, hisztamin érzékenység).
A cikóriából készült kávé koffeinmentes, így a nap bármelyik szakában ihatjuk.
Fogyaszthatják koffein érzékenyeknek, terheseknek, szoptató anyukák.
Szív- és érrendszeri problémával küzdők, magas vérnyomás betegségben szenvedők is bátran fogyaszthatják.
Újra ihatnak kávét a hisztamin intoleranciások, akik érzékenyek a kávéra.

A kávé egészségre gyakorolt hatását széles körben vizsgálják. Vizsgálati eredmények alapján az már bizonyos, hogy magas polifenol tartalma révén mérsékelt fogyasztása jótékony hatást gyakorol az egészségre. A kávéfogyasztás másik kedvező tulajdonsága, hogy nagy mennyiségben tartalmaz kávésavat, amely a szív-és érrendszeri betegségek ellen véd és szerepe van a gyulladásos folyamatok hatékony leküzdésében.
A kávéfogyasztásnak ugyanakkor nem csak pozitív élettani hatásait ismerjük, hiszen tudjuk azt is, hogy a magas dózisban fogyasztott kávé képes megemelni a vérnyomást.
A kávéfogyasztás egészségre gyakorolt jótékony hatásai azonban függetlenek annak koffeintartalmától. Éppen ezért a tudomány világában egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a koffeinmentes cikóriakávé vizsgálata iránt.
A cikóriából (Cichorium intybus) készült kávé az egyik legnagyobb forrása a kávésavnak. Ez alapján egy vizsgálatban azt a feltételezést fogalmazták meg, hogy a napi cikóriakávé fogyasztásával bizonyos érrendszeri megbetegedések kockázata csökkenthető.
A vizsgálati eredmények alapján elmondhatjuk, hogy a cikóriakávé fogyasztása csökkenti a vérrög kialakulásának kockázatát. A vérvizsgálat eredményei arról is beszámoltak, hogy a rendszeres cikóriakávé fogyasztásának hatására csökkent a vér viszkozitása és javultak a vörösvérsejtek alakja.

A cikória növény (Cichorium intybus) gyökerének kivonata nagy mennyiségben tartalmaz, olyan rövid szénláncból álló szacharidokat (frukto-oligoszacharidokat), amelyek bizonyítottan jótékony hatást gyakorolnak a vércukorszintre, a vér lipidparamétereire és az emésztésre egyaránt.
Egy 47 főből álló klinikai vizsgálatban, 4 héten keresztül, napi 300 ml cikória kivonat elfogyasztásának vizsgálták az emberi szervezetre gyakorolt hatásait. A vizsgálatban nyomon követték a hematológiai, testösszetételbeli és a székletben bekövetkező változásokat. Az eredmények alapján elmondható, hogy nem volt szignifikáns különbség a kontroll csoport és a kísérleti csoport éhgyomri vércukor és inzulin értékei között, azonban a hemoglobin A1c szintet mérsékelte a rendszeres cikória kivonat fogyasztása. A lipidparaméterekben nem találtak jelentős különbséget, ugyanakkor a zsírok és a glükóz anyagcseréjét szabályozó adiponektin hormon szintje jelentősen javult a rendszeres cikória fogyasztásának hatására. A fentiek mellett a vizsgálat résztvevői a 4 hét letelte után a székletük állapotát jobbnak ítélték meg, mint a vizsgálat kezdetén.
Az eredmények arra utalnak, hogy a cikória gyökér kivonatának rendszeres fogyasztása késleltetheti vagy megakadályozhatja korunk egyik legnagyobb mértékben terjedő népbetegségét, a cukorbetegséget.

Receptajánló
Cikóriás pasta korianderrel és gyömbérrel

Hozzávalók:
• 1 csomag spagetti tészta, ha lehet, teljes kiőrlésű
• olívaolaj
• 3 db cikória
• 1 ujjnyi friss gyömbér
• 1 csokor friss koriander
• világos és sötét szójaszósz
• 3 gerezd fokhagyma
• 1 kezeletlen citrom

Elkészítés:
1. Tegyünk fel egy nagy lábos vizet főni a tésztának.

2. A cikóriát vágjuk ketté, és ék alakban távolítsuk el a közepét. Utána vágjuk a cikória leveleket rusztikus, nagyobb darabokra. Vágjuk fel a koriandert is, de nem kell apróra, maradjanak egész levelek benne. A fokhagymát nyomjuk szét és dobjuk forró, egy kanálnyi olajra egy nagy serpenyőben.

3. Amikor illatozni kezd, adjuk hozzá a cikóriát is. Gyorsan, pár perc alatt süssük roppanósra, majd adjunk hozzá kb. egy kanálnyi sötét szójaszószt. Ez karamellizálódni kezd.Főzzük ki a tésztát lobogó vízben majdnem puhára, majd szűrjük is le.

4. Keverjük el a serpenyőben a tésztát a cikóriával, és ekkor adjunk hozzá világos szójaszószt, ízlés szerint. Ez utóbbi nagyon sós, ezért óvatosan adagoljuk.
A tálaláshoz szórjuk meg a tésztát korianderrel, és locsoljuk meg citromlével.

Sonkába tekert cikória gorgonzolaszószban

Hozzávalók:

• 2 db cikória
• 4 szelet széltében hosszúkás füstölt-főtt sonka
• kb. 5 dkg gorgonzola
• 1,5 dl habtejszín
• frissen őrölt fekete bors
• frissen reszelt ementáli sajt
• vaj (sütéshez)




Elkészítés:
1. A cikóriát leöblítjük, kettévágjuk, a keserű torzsáját ék alakban kivágjuk, eltávolítjuk. Sós, forrásban lévő vízben 3 percig puhítjuk. Tányérra szedjük, kihűtjük.

2. Közben elkészítjük az öntetet: kb. 5 dkg gorgonzolát egy tálkában villával pépesítünk, borsozunk, majd a tejszínnel habosra keverjük.

3. A cikóriát betekerjük a sonkaszeletekbe, elrendezzük őket (pl.) jénaiban, és leöntjük a szósszal.

4. Tetejükre vajdarabkákat szórunk, aranysárgára sütjük.

5. Tálaláskor megszórjuk frissen reszelt (pl.) ementáli sajttal. A gorgonzola nagyon intenzív, ne használjunk ezért érett sajtot a szóráshoz.