EGAL-TEAM Kft. | 2017.11.22
Facebook E-mail
/

A zellert a görögök már a középkorban használták gyógyító erejéért, a kínai gyógyászatban pedig úgy van számon tartva, mint az egyik leghatásosabb fiatalító növény. Ma többféle változata ismert és termesztett.
A zellergumó éppoly hasznos, mint a zeller szára, levelei, vagy a magja, a különbség annyi, hogy a felső rész húsos levélszárat inkább nyersen fogyasztjuk. Zellerből háromfélét lehet kapni a piacokon és az üzletekben.
1. A halványító, vagy angol zellert hosszú, zöld száráról és jellegzetes leveleiről ismerheted fel. Legtöbbször frissen, salátákhoz használják, de ez a "keverőkanala" az egyik leghíresebb koktélnak, a Bloody Marynek is.
2. A gumós zeller sokkal ismertebb Magyarországon: szinte elengedhetetlen hozzávalója az ízletes, aranysárga húslevesnek. A megtisztított gumóból azonban számtalan ízletes ételt készíthetsz.
3. A metélőzeller egyszerűen a zeller zsenge, finom levélkéit jelenti: ezeket ugyanúgy fel lehet használni, mint a petrezselyem zöldjét. Használhatod saláták, levesek, húsételek ízesítéséhez és díszítéséhez.

A zellert több száz éve használja a népgyógyászat, értékes tulajdonságai miatt: pusztítja a kóros baktériumokat és gombákat a húgyutakban, a vesében, a belekben és a gyomorban és támogatja az alhasi vérkeringést, vizelethajtó, görcsoldó, koleszterin és súlycsökkentő, vércukorszint csökkentő, idegnyugtató, hör-gők és tüdőtisztító, reumára és köszvényre gyógyír, mellékvese serkentő és a hagyományos népgyógyászatban, mint afrodiziákum tartják számon. Európá-ban a zeller gyökerét használják a népgyógyászatban afrodiziákumként, keleten, Indiában, Kínában pedig a zellermagból készítenek főzetet vagy csak egyszerűen megrágják a zellermagokat.
Mivel a kalóriatartalma igen alacsony – fajtától függően 6-20 kcal van 100 grammban – kitűnő eledel lehet fogyókúrázóknak is. A benne található rostoknak köszönhetően segíti a bélrendszer működését, mely nagyban hozzájárul immunitásunk megőrzéséhez.
A zeller egyik jellemző jó tulajdonsága, hogy rendkívül sok szerves nátriumot tartalmaz (55mg%), kálciumot (50mg%), foszfort (60mg%),vasat (0,4%), káliumot (2,35mg%), A-, B1-, B2-, C-, K vitaminokat és nyomelemeket.


Felhasználható:

Nyersen salátákhoz, kiváló fűszere főzelékeknek, leveseknek, mártásoknak, hús,- és tojáspástétomokhoz is illik, diétás étkezésben fontos szerepe van, gumója rántva is fogyasztható, készítenek belőle zellersót, ami a száraz aprított levél, és só keveréke, téli időszak kedvelt itala a zellerlé, amit almával, vagy répával ízesítenek, magjából, vagy összeaprított leveléből gyógytea készíthető, vizelethajtónak.


Angolzeller, amit halványítónak is hívnak

Az angol zeller, szárzeller, rúdzeller, halványított, avagy halvány zeller arra a legjobb, hogy szinte nincs is. Legalábbis, ami a kalóriatartalmát illeti. Így a tavaszi diéták szezonjában már ez is elég lenne ahhoz, hogy a konyhapultra pakoljuk.
A növekedésben lévő - eleve a szokásosnál mélyebbre vetett - zellerszárat foko-zatosan földdel betakarják, s mert kevés napfény éri, a színe és az íze is kevésbé lesz erőteljes. Szupermarketek zöldségespultjain egész évben mutatkozik. De házi veteményesekben, magról vetve, palántázva sem ördöngösség meghonosítani.
Nyersen gyalulva vagy reszelve salátaként fogyaszthatod, például a Waldorf-saláta nélkülözhetetlen hozzávalója. Cukros-ecetes lében tartósíthatod. Leveleit szárítva, sóban vagy fagyasztva teheted el, gumója hűvös pincében, homokban sokáig eláll. Magas B1-, és B2-vitamin tartalma mellett kevés C-vitamint tartalmaz.

Meglepő érdekességek:

Az ókori görögök nagyon tisztelték eme növényt. Atlétikai játékok győztesét zel-lerlevéllel jutalmazták.
A rómaiak vértisztító hatást tulajdonítottak neki, ez miatt zellerből font koszorút hordtak a nyakukba a másnaposság ellen.
Az egyesül államokban krémet készítenek belőle, és kenyérre kenik, mint étvágygerjesztő finomság.
A ma ismert húsos, egyenes szárú zeller csak a XVIII. században alakult ki, az eu-rópai konyhákban a XIX. században vált ismerté, miután Németországban jelen-tős nemesítésen esett át.

Zeller krémleves

Hozzávalók:

1 db jó nagy fej zeller, 1 fej vöröshagyma, vaj (vagy margarin) 3 dl tejszín 1 tojássárgája 2 evőkanál liszt, só.

Elkészítése:

A megtisztított és megmosott zellert vágjuk fel szeletekre. Egy edényben kb. egy liter vizet tegyünk fel forrni, egy kis sóval és egy fej megtisztított egész vöröshagymával. Egy serpenyőben olvasszunk fel egy kis vajat (vagy margarint), tegyük rá a zellert, pár percig kevergetve pirítsuk meg kicsit, majd öntsük bele a forrásban lévő vízbe.
Addig főzzük közepes lángon (nem kell lobognia), amíg teljesen puha nem lesz a zeller. A víz mennyiségére vigyázzunk, amennyi elforrt belőle mindig pótoljuk. A hagymát szedjük ki belőle, a zellert a levével együtt passzírozzuk át (turmixolni is lehet). Tegyük vissza a tűzhelyre, kis lánggal alatta. A lisztből és a tejszín feléből kevés hidegvízzel készítsünk habarást, és ezzel sűrítsük be az átpasszírozott levet. Jól forraljuk össze, és ízlés szerint ízesítsük be sóval.
A tejszín másik felét keverjük jól össze a tojás sárgájával, folyamatos kevergetés közben merjük hozzá a forró levesből egy merőkanálnyit, majd az egészet öntsük bele a levesbe, és jól keverjük össze, majd gyújtsuk alá, hogy egyet forrjon (közben folyamatosan kevergessük). Díszítésként pirított zsemlekockákkal tálalhatjuk.

Zellerpuding

Hozzávalók:

50 dkg tisztított, fiatal zellergumó, 6 dkg vaj, 2 dl tejszín, só, örült fehér bors, 3 tojás.

Elkészítése:

A zellert vékony szeletekre vágva a vajon felforrósítjuk. Egy-két perc pirítás után felöntjük tejszínnel, és a fedő alatt puhára pároljuk. Ha a tejszín elpárolog, és még nem túl puha a zeller, kevés víz hozzáadásával tovább folytatjuk. Majd lehűtjük, összeturmixoljuk, hozzáadjuk a tojásokat, ismét rövid ideig turmixoljuk, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. Kivajazott csészékbe töltjük, tepsiben vízfürdőbe állítjuk, papírral letakarjuk, és 110 fokon egy órán át gőzöljük.

Bloody Mary

Hozzávalók: 

5 cl vodka,
9 cl paradicsomlé,
1,5 cl citromlé,
2-3 öntet Worcestershire-szósz,
Tabasco-szósz, zellersó, bors ízlés szerinti mennyiségben.

Elkészítés:

Rakjunk jégkockákat a shakerbe és öntsük bele a paradicsomlevet, a vodkát, a citromlevet, a Worchester és a Tabasco-szószt. Adjuk hozzá a sót, lehetőleg zellersót, és borsot, majd rázzuk erősen össze. Szűrjük jégkockákkal töltött hosszúitalos pohárba. Tetszés szerint díszítsük zellerszállal - ezt akár meg is ehetjük.

RECEPTAJÁNLÓ:

Töltött zellergumó

Hozzávalók személyenként:

1 közepes zellergumó, 5 dkg lebőrözött füstölt kolbász, 1 db kemény főtt tojás, 5 dkg sajt, só, pirospaprika, tejföl.

Elkészítés:

A zellergumókat megtisztítjuk, meghámozzuk, sós vízben puhára főzzük. Kiszedjük, hűlni hagyjuk, és kávéskanállal kivájjuk. A kivájt részeket apróra vadaljuk a lebőrözött, ledarált füstölt kolbásszal, apróra vagdalt főtt tojással és sajtdarabkákkal, sóval, pirospaprikával összekeverjük. A zellergumókat kikent lábosba rak-juk, megtöltjük, kevés vizet öntünk alá, s miközben párolódik, kétszer-háromszor meglocsoljuk. Végül tűzálló tálra rakjuk, tejföllel megöntözzük, s még 5-6 percre sütőbe tesszük.