EGAL-TEAM Kft. | 2017.09.20
Facebook E-mail
/

Finom, édes íze egyedi, ősszel és télen is könnyen beszerezhető, tárolható, mégsem olyan kedvelt, mint az alma. Ma több mint 5000 körtefajtát ismerünk, ebből 25-öt termesztenek, és körülbelül 10 fajtája kerül a piacra, amelyek között van nyári, őszi és téli is. Az apróbb szemű, puha, nyári körte már júniusban érik, a téliek közül több fajta a következő tavaszig eltartható, így a körte fogyasztási idénye az almáéhoz hasonlóan hosszú. Utóérő, tehát leszedés után, tárolás közben tovább érik.
Csak a téli fajták tárolhatók hosszabb ideig: rekeszekben, szalmán úgy, hogy a gyümölcsök ne érjenek egymáshoz, és az ideális a +1 fok körüli hőmérséklet.
Mindig étkezés előtt együk a gyümölcsöt! A körte elég sok ásványi anyagot (kalcium, magnézium, kálium, cink, vas, jód) és vitamint (A, B1, B2, C, E) tartalmaz; összetétele miatt sok betegségre természetes gyógyír lehet.
Ha sok körtét eszünk, megelőzhetjük a reumát, az ízületi gyulladást, a vérszegénységet, a szív- és érrendszeri problémákat, a tuberkulózist, sőt a végbélrák kialakulásának esélyét is csökkenti. A körtét cukorbetegek is fogyaszthatják, alacsony kalóriatartalma miatt fogyókúrához is ajánlják. A körte leve ideális folyadék gyomorhurut idején, gyomorkímélő diétákhoz, pozitívan hat a vese működésére, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet.
A gyomor és a vesebántalmakkal küzdőknek a körte kicentrifugázott levét ajánlják. A benne lévő pektin segíti az emésztést, jó hatással van a belek működésére, tehát méregtelenítéshez, salaktalanításhoz is ideális, ezért kúraszerű fogyasztását is ajánlják: tíz napon keresztül együnk naponta másfél kilogramm hámozott körtét!
Mit csináljunk belőle?
A gyümölcsöt elsősorban nyersen fogyasztjuk, de körtelevest is készíthetünk, eltehetjük lekvárnak vagy kompótnak, fűszeres chutney-nak, pálinkát is főzhetünk belőle, felhasználhatjuk töltve, köretnek, mártásnak, süteménybe. Különösen finom az aszalt körte.
A körte nagyon jól illik a kéksajtokhoz, érdemes kipróbálni rokforttal és gorgonzolával akár salátában, de rizottóban, tésztamártásban is nagyon izgalmas párost alkotnak. Egész csirke mellé téve sütve is nagyon finom, de más húsokkal is jól kombinálható.
Vörösborban párolva nem csak finom, de nagyon mutatós desszert egy gombóc vaníliafagyival, de a körte pitékben is megállja a helyét.
Körtés chutney
Hozzávalók: 800 g körte meghámozva, kis kockákra vágva, 2 evőkanál olívaolaj, 1 fej lilahagyma apróra vágva, 100 g mazsola, 100 g aszalt áfonya, 100 g barna cukor, 2 cm friss gyömbér apróra vágva, 4 dl almaecet, 1/2 teáskanál só, egy csipet sáfrány, 1 teáskanál őrölt szegfűbors,egy kis darabka fahéj
Elkészítése:
Egy közepes méretű lábasba öntjük az olajat. Alacsony hőmérsékleten körülbelül tíz percig puhítjuk rajta a hagymát, közben kevergetjük. Ezután a lábasba tesszük a mazsolát, az aszalt áfonyát és a cukrot. Egy-két percig kevergetjük, majd ráöntjük az almaecetet. Nagy lángon mindezt felforraljuk. Hozzáadjuk a körtét és a fűszereket. Gyakran megkeverve közepes tűzön egy-másfél órát főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Ne felejtsük el kivenni a fahéjat a végén!
Kiforrázott, kisméretű befőttes üvegekbe töltjük. Két és fél dl-es üvegből négy-öt darabot tudunk megtölteni ezzel a mennyiséggel.
Használhatjuk szendvicsbe, vagy sültek, sajtok mellé, ezenkívül remek ajándék!