EGAL-TEAM Kft. | 2017.11.23
Facebook E-mail
/

Rebarbara – ilyen kacér névvel nem sok zöldség büszkélkedhet. Nem elírás, nem csalás, nem ámítás: a rebarbara zöldség, még ha gyümölcsként is ismerjük. Kevés növény van, amelynek levélnyeleit és nem a leveleit fogyasztjuk, de őkelme ilyen. Nem csoda, hiszen a levelek mérgezőek. A szárak fanyar íze viszont remek konyhai lehetőségeket rejt magában. A rebarbara ázsiai eredetű növény, a Volga folyó mentén évszázadokon át vadon nőtt. A kínai gyógyászatban már igen régen foglalkoznak vele, de ennivalóként nem nagyon tartották számon.

Az első feljegyzések a 17. századi Angliából maradtak ránk. De népszerűségre csak akkor tett szert, amikor már a cukor elérhetővé vált a széles néprétegek számára. S így ellensúlyozhatták a rebarbara fanyar ízét. Fogyasztása a 20. század első felében, a két világháború között érte el csúcsát.
A levélnyél színe a népszerűbb vöröses mellett zöld is lehet, ez főként a termelési technikák függvénye, nem befolyásolja az ízét. A rebarbara kora tavasszal kezd beérni. A rebarbara egyik legkülönösebb tulajdonsága az, hogy nem feltétlenül a szezonja során termelt, frissen vásárolt növény a legfinomabb, hanem az, amelyet szezonon kívül, egy speciális eljárással termesztenek. Ennek során a földeken termesztett töveket, a koronákat beültetik egy sötét pajtába, vagy lefedik, hogy ne kapjon fényt. Ekkor szegény becsapott növény azt gondolja, hogy még a föld alatt van, így irtózatos sebességgel kezdi el növeszteni a levélnyeleit. A módszer egy 19. századi brit találmány, az eredmény pedig lenyűgöző. Az ezzel az eljárással termesztett rebarbarának a színe rózsaszín, sokkal puhább és finomabb, mint hagyományosan nevelt társai. Ehhez a változathoz már a hagyományos szedési időszak befejezte előtt is hozzá lehet jutni.

A rebarbarának igen alacsony a kalóriatartalma, 100 g-ban mindössze 17 kalória van. Ám savanykás íze miatt édesítve, túlcukrozva ez nagyon csalóka mérce lehet. Túlzott fogyasztása hashajtóhatású. Várandós és szoptatós kismamáknak fogyasztása nem ajánlott, mivel egyes vegyületei vérbőséget okozhatnak.

A gasztronómiában háromféle rebarbarát különböztetünk meg: zöld szárú, zöld húsú, íze fanyar, nagyon savanyú; piros szárú, zöld húsú,ami savanykás, enyhén kesernyés és piros szárú, piros húsú,enyhén édeskés ízzel.

Ha vásárolunk, érdemes ellenőrizni a frissességét. A friss szár lédús, ezért ha körmünket (amikor az árus éppen nem néz oda) egy óvatlan pillanatban belenyomjuk, halk hersegő hangot hallunk.Ráadásul a szemérmetlen rebarbara enyhén nedvedzeni kezd. Na, ha ez így összejön, akkor biztosak lehetünk benne, hogy friss. A rebarbarát legjobb frissen is felhasználni. A hűtőben – nedves ruhába csavarva – 2-3 napig áll el, és kétségtelen, hogy mélyhűtőben sokáig tárolhatjuk, feltéve, ha frissen fagyasztottuk le.

A savanykás ízű, frissítő zöldség szárát tehetjük lekvárokhoz, szörpökhöz, likőrökbe, készülhet belőle kompót, sütemény, de akár mártás és leves is.
Savanykás, karakteres íze kitűnően harmonizál almával, körtével, meggyel, cseresznyével és a most érő eperrel. Fűszerek közül bátran bolondítsuk meg egy kis fahéjjal, gyömbérrel, szegfűszeggel, vaníliával, vagy egy csipet szerecsendióval, mentával

Rebarbara-alma-eper morzsasüti

Hozzávalók (12 kis adag)

A sütőt előmelegítjük 200C fokra. Egy nagy tepsit kissé kivajazunk. Az összes gyümölcsöt feldaraboljuk (a rebarbarát nem kell meghámozni, mert a héja kicsit segít tartani a gyümölcs formáját.) A tepsibe szórjuk, meghintjük a 15 dkg cukorral, hozzáadjuk a citromlevet, majd alaposan összeforgatjuk (kézzel a legkönnyebb). (Ilyenkor össze szoktam keverni 1-2 evőkanál keményítővel). Egy üvegtálba reszeljük a hideg vajat (vagy felkockázzuk), hozzáadjuk a lisztet és a cukrot, majd kézzel gyorsan összekeverjük, összedörzsöljük, hogy durva morzsa állagot kapjunk. Rászórjuk a gyümölcsök tetejére. Kb. 45-50 percig sütjük, amíg a teteje megpirul, és a gyümölcsök sziruposan bugyognak. A sütés idő gyümölcstől, sütőtől és mennyiségtől is függ –ez a nagyobb mennyiség bő 50 percig tart. Vaníliás tejföllel vagy vaníliafagylalttal tálalható.