EGAL-TEAM Kft. | 2018.02.20
Facebook E-mail
/

sutotok.jpg

Az őszi és a téli hónapokban igen kedvelt zöldségféle a sütőtök, a tök termesztése, fogyasztása több száz éves múltra tekint vissza. Ehetjük a húsát, főve és sütve egyaránt, egyes fajták magját pirítva, illetve bizonyos fajták magjából hidegen préselt tökmagolaj készíthető. Jelenleg a töknek hazánkban 5 főfajtáját termesztik: főznivaló, sütnivaló, olajtök, takarmánytök és dísztök.

A magyar elnevezése a „sütés” az elkészítési módjára próbál utalni. Talán könnyebben értelmezhető az a megközelítés, hogy sütőtököknek nevezzük azokat a tökféléket, amelyeket az érés után zömmel sütve, elkészítve fogyasztunk.
Miért egészséges eledel a sütőtök?
Tápértéke nagyobb, mint a spárgatöké, szénhidráttartalma, karotin- és C-vitamin tartalma is felülmúlja a többi tökfajtát. Energiatartalma 80 kcal/100 gramm, 16,5 g szénhidrát van 100 grammjában. Fehérje-, rost és zsírtartalma elenyésző, annál gazdagabb a különböző, A-, B1, B2, B3, B6, C, E vitaminokban, folsavban és pantoténsavban. Ásványi anyagok bő forrása is, például magas kálium-, foszfor-, vas-, réz-, mangántartalma miatt. Káliumtartalma miatt vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatása is van. Az antioxidánsok és karotinoidok pedig megkötik a szabad gyököket, erősítik az immunrendszert, így hozzájárulnak a keringési betegségek és a daganatok megelőzéséhez. Hatékonyan alkalmazhatjuk a sütőtök levét a megfázásos betegségekre, a gyulladással járó elváltozások gyógyítására. Elsősorban a nyálkahártyák gyulladásaira van gyógyító hatása. A sütőtökben lévő kálium elősegíti a vér tisztítását. A vitamintartalma miatt ajánlott a fogyasztása a pattanásos bőrre. Töklé fogyasztásával csökkenthetőek az asztmás rohamok, valamint az allergikus tüsszögés és köhögés.
Sütnivaló típusok
Nagydobosi sütőtök
Szabadföldi termesztésre alkalmas, erős hajtásrendszert fejlesztő fajta. Termése lapított gömb, a héj világosszürke, a hús narancssárga. Egy-egy termés átlagtömege 4-8 kg. Tárolásra és tartósítóipari felhasználásra alkalmas fajta.
Orange vagy sonkatök vagy Kanadai sütőtök
Az Orange fajtát a Szarvasi Öntözési Kutató Intézet alakította ki. Jellegzetes körte formájú a termése, héja, húsa narancsszínű. A termések átlagosan 2-4 kg-osak.
Óvári hengeres
Termése gömb vagy hosszúkás, henger alakú, vastag hússal. Hosszú indájú, erős növekedésű fajta, héja szürke párásodó, húsa világossárga. Termése 5-6 kg.
Hokkaido
Kevéssé ismert a kisméretű, harsány narancsszínű japán hokkaido tök, pedig érdemes kipróbálni, ugyanis intenzív édes ízével igazán különleges élményt nyújt.
Kerek, sötétzöld vagy narancssárga héjú lehet. Ősszel érik és nagyon édes az íze. Eredetileg New England-ből származik és onnan került át Japánba. Hokkaido szigetéről kapta a nevét. Alkalmas levesnek, pürének, leginkább tölteni kiváló. A megsütött tök héja is elfogyasztható.

sutotok2.jpg

Főznivaló típusok
Táplálkozási értékét a benne lévő C- és A-vitamin, valamint a szénhidrát növeli. Használhatjuk elsősorban főzelék, de leves és kompót készítéséhez is. Magja is értékes, ha mosás után megszárítjuk és enyhén pirítjuk. Nemcsak gyerekcsemege, hanem prosztatabetegségek megelőzésére is használható. Édeskés ízű virágja is ehető.
Spárgatök:
Táplálkozási értéke nem különösen nagy, értékessé a C-, és A-vitamin, valamint a szénhidrát teszi. Használhatjuk elsősorban főzelék, de leves és kompót készítéséhez is. Magja is értékes, ha mosás után megszárítjuk és enyhén pirítjuk.
Cukkini:
A spárgatökhöz hasonló a bel tartalmi értéke, színe a sötétzöldtől a csíkozott szürkészöldig terjed, sokféle változata van. Rendszerint 20-25 cm-es korában, tehát egészen zsenge állapotban szedik, mert ilyenkor a legjobb az íze. Felhasználhatjuk főzeléknek, rántva, de levesnek és savanyítva is.
Patison:
Magyar neve csillagtök. A spárgatökhöz hasonló színű és ízű, korong alakú, csipkézett szélű. A spárgatök bel tartalmi értékeitől nem tér el jelentősen, de C-vitamin tartalma 30 mg/100 g-ban. Táplálkozási értékét fokozza a sokrétű felhasználhatósága. Téli savanyúságnak 3-12 cm-es korban már szedhető, fejlettebb korában – főzelék, vagy rántott tök készülhet belőle. Vásárlásnál nyomjuk bele a körmünket, mert amelyikbe nem tudjuk belenyomni, az már öreg, nem szabad megvenni. Főzeléknek ilyenkor is alkalmas, de péppé fő és az íze sem a legjobb.
Tökmagolaj, a zöld olaj
Gyermekkorunk kedvelt csemegéje volt a tökmag, amely igazi zamatát akkor nyerte el, ha sütőben pirítottuk rózsaszínűre, illatosra. A hidegen sajtolt tökmagolaj nemcsak finom, hanem élelmezési és gyógyászati szempontból is nagyon hatékony.
A tökmagolaj hatása gyógyászati szempontból mindkét nemnél egyaránt jelentős, hiszen a koleszterinszint csökkentése, a szívinfarktus kialakulásának megelőzése, az agyi keringés optimális állapotának fenntartása nem köthető nemi jegyekhez. A tökmagolajnak azonban van egy olyan speciális hatóanyaga, amely csak és kizárólag férfiaknak nyújt segítséget.
A profi szépségipar egyik jelentős alapanyaga a hidegen sajtolt tökmagolaj. Annál is inkább, mert egyedülálló módon nemcsak zsírban, hanem vízben is oldódó antioxidánsok is találhatók benne – ezek a szervezet védelme miatt.
A tök legendája
Az angol Halloween szó Mindenszentek előestéjét jelenti. Minden évben, október 31-én Amerikában, Angliában és sok más országban ősi kelta szokást elevenítenek fel, mely szerint ezen a napon a gonosz lelkek és manók bizonyos állatok (pl. fekete macska) formájában visszatérnek a földre. Csak ha étellel kínálják ezeket a lelkeket vagy megijesztik őket, akkor hajlandóak visszatérni saját világukba. Ezért a gyerekek és a játékos kedvű felnőttek jelmezbe bújnak: angyalnak öltöznek, vagy ördög álarcot és fekete–vörös ruhát öltenek magukra, és kezükben tökből faragott vicces vagy ijesztő lámpást és kis kosárkát tartanak. Így látogatják meg ismerőseiket, szomszédjaikat, és begyűjtik a kosárkáikba a finomságokat - közben azt kiáltják: "trick or treat" (szabad fordításban: cukorkát vagy életet!).
Még nem késő beszerezni a különböző méretű, formájú tököket, hogy feltöltsük a vitaminraktárainkat, ill. elkészítsük a töklámpásokat!