EGAL-TEAM Kft. | 2017.09.23
Facebook E-mail
/

A gránátalma egy mélybordó színű gyümölcs, ami rengeteg magot rejt magában: egy átlagos méregtű gránátalmában közel 600 mag található. Ráadásul ezek a magok nemcsak ízletesek, hanem nagyon sok előnyös tulajdonságuk is van. A kínai és az ajurvédikus gyógyászatban ezt a gyümölcsöt már évezredek óta használják, sőt az előzetes laboratóriumi kutatások és a klinikai vizsgálatok is igazolták a gránátalma számos pozitív hatását. DE mik is pontosan a gránátalma előnyei?

Jó hatással van a szív- és érrendszerre

Néhány kutatás arra az eredményre jutott, hogy a gránátalma fogyasztásával hatékonyan lehet csökkenteni a szívbetegségek kialakulásáért felelős kockázati tényezőket például e gyümölcs levével csökkenthető az LDL koleszterinszint, a sejtek oxidációja és a szabad gyökök kialakulása. 2000-ben jelent meg az American Journal of Clinical Nutrition egyik számában egy kutatók által kezdeményezett kísérlet, melyben egészséges felnőtt férfiakat és egészségtelen egereket vizsgáltak. Mindkét csoport naponta fogyasztott gránátalma levet. Két hét után az egészséges férfiaknál megnövekedett antioxidáns szintet tapasztaltak az LDL oxidációja pedig 90%-kal csökkent. Az egészségtelen egereknél szintén az LDl koleszterinszint csökkenése volt megfigyelhető, ami szintén hasonlóan nagymértékű volt, mint az embereknél.

Egy másik vizsgálatban hipertóniás betegeket figyeltek meg, akik szintén két héten át napi szinten fogyasztottak gránátalma levet. A vizsgálat kimutatta, hogy a betegek vérnyomása csökkent azáltal, hogy a gránátalma meggátolja az angiotenzin-konvertáló enzim működését. A gyümölcs levének fogyasztása ezenkívül gátolja a vírusos fertőzések kialakulását, valamint a gyümölcs magjából készült kivonat antibakteriális hatást fejt ki a plakkra.

Biztosítja a létfontosságú C-vitamin és K-vitamin szükséges adagját

A gránátalma jó forrása két alapvető vitaminnak: 100 grammjában 10,2 mg C-vitamint találunk, ami 17 százaléka a napi ajánlott bevitelnek. Ennél valamivel több K-vitamin található benne, pontosan 16 mcg, ami 20%-a a napi irányadó értéknek. A C-vitaminnak köszönhetően a gránátalma segíti az immunrendszer működését, gyorsítja a sebgyógyulást, hozzájárul az egészséges fogínyhez, a normális kollagén és elasztin termelődéshez. A C-vitamin fokozza a vas felszívódását is. A K-vitamin fontos az erős és egészséges csontok fenntartásához, valamint a megfelelő véralvadáshoz is.

Fontos szerepe lehet a rák megelőzésében

A gránátalma magja gazdag fitokemikáliákban, amik jótékony hatással vannak az egész szervezetre. A gránátalma leggyakoribb ilyen anyagaik a polifenolok: ebben a gyümölcsben főként tanninokat, kvercetineket és antociánokat találunk, amiknek bizonyítottan erős rákmegelőző hatásaik is vannak. Olyan erős antioxidánsok, hogy a polifenolok javíthatják az egészséges sejtek túlélését, valamit a rákos sejtek halálát is képesek előidézni, ezenfelül megakadályozzák a tumorok növekedését és átterjedését. Az antocianinok gyulladáscsökkentő, antivirális és anti mikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek.

Egyéb előnyök

A gránátalma metabolitjainak köszönhetően javítja a prosztata, a vastagbél és a bél szöveteit az egerek testében, ami igazolja a gyümölcslé vagy a gyümölcsből készült kivonatok hatákonyságát a különböző betegségekkel szemben. A gránátalma hatékonynak bizonyult a következő betegségekkel szemben: prosztatarák, prosztata megnagyobbodás, cukorbetegség, lymphoma, rhinovírus fertőzés, nátha, oxidatív stressz, atherosclerosis, koszorúér betegségek, agysérülés (csecsemőknél), vesebetegségek.

Szerepe az orvoslásban

A gyümölcs héját és fájának kérgét a hasmenés, a vérhas és a bélben élősködő paraziták hagyományos ellenszereként tisztelik. A magok és a gyümölcs leve olyan anyagokat tartalmaz, melyek erősítik a szívet és a torkot. Az ajurvédikus rendszerben keserű-fanyar (tűz) elemnek titulálták és úgy vélték, hogy egy egészséges étrend mellett a gránátalma segít a magas édes-zsíros (föld) elemeket közömbösíteni. A növény virága, a gyümölcs leve és héja, valamint a fakéreg erős összehúzó hatása miatt értékesnek tartják a gránátalmát olyan célokra is, mint az orrvézés megállítása, az íny vérzésének elmulasztása, a bőr tonizálása, a megereszkedett mellek feszesítése és az aranyér kezelése. A gránátalma levét szemcseppként is használják, mivel úgy vélik, hogy lassítja a szürke hályog kialakulását.

Tudnunk kell, hogy az Ajurvéda különbséget tesz az egyes gránátalma fajok között, mindegyiket más-más célokra használja fel.

A gránátalmát még fogamzásgátlóként is használják évszázadok óta és a vetélést is elősegítheti, ha a magokat vagy a gyümölcs héját hüvelyi kúpként használják. Ezt a gyakorlatot az ősi indiai irodalom, a középkori források és a modern népi gyógyászat is rögzíti.

A gránátalma más vallásokban

Az ókori görögök a halottak gyümölcseként tekintettek erre a gyümölcsre. A mítosz szerint Perszephonét Hadész hat gránátalmamaggal etette meg, hogy évente hat hónapot töltsön az Alvilágban. E hat hónap alatt Perszephonét anyja, Démétér gyászolja, ezért a Föld nem ad termést. a görögök ezzel a mítosszal magyarázták az évszakok változását.
A Korán szerint a gránátalma a Paradicsom kertjében nő. A muszlimok szent könyve háromszor is megemlíti a gránátalmát, mikor az Isten teremtette jó dolgokról beszél.
Azerbajdzsánban, Goychayban évente októberben megrendezik a gránátalma Fesztivált, ami egy kulturális esemény. Goychay fő gyümölcsének a gránátalma számít. a fesztiválon felvonulás van, ahol hagyományos táncokat és zenéket mutatnak be.
A gránátalma az ősi perzsa kultúrában a termékenység jele volt. A perzsa mitológiában Isfandiyar megeszik egy gránátalmát és ezután legyőzhetetlen lesz. a perzsa háborúkról Hérodotosz úgy szól, hogy a harcosok lándzsáit arany gránátalmák díszítették. Még a mai irán területén is úgy tekintenek e gyümölcsre, mint a szerelem és a termékenység szimbólumára.
Az ősi kínaiak is termékenységi szimbólumként tisztelték a gránátalmát. A Tang-dinasztiától kezdve vált fontos motívummá. A szimbolizmus maga egy kínai szójátékra vezethető vissza, mivel a magot jelölő karakter a sok utódot is jelenti, így természetes volt a gránátalma sok magját a sok utód képzetével összekapcsolni. Az érett gyümölcsről készült képek nem voltak ritkák az otthonok falán, sokan ajándékoztak ilyen ismerőseiknek bőséges gyerekáldást kívánva nekik.
De a hinduizmusban is a termékenység jelképe ez a gyümölcs. Ott még a jólét jelzőjeként is tisztelik, a Föld istennőjének és Bijapuraphalasaktra attribútuma.
Az örményeknél magát a népet szimbolizálja a gyümölcs.

Felhasználása

A gránátalma leves magját általában nyersen fogyasztják, kiélvezve a nedves, ízletes maglepel minden zamatát. A gránátalma íze nagyban függ annak érettségétől: az érettebb példányok leve édeskés, a fiatalabbak savanyúak.
Enyhe savanykás íze igen jellemző, savassága a benne található tanninoknak köszönhető. A gránátalmalé régóta kedvelt ital a perzsa és az indiai konyhában, de már széles körben használják az Egyesült Államokban és Kanadában is.
Számos koktélban használnak grenadine szirupot, ami a gránátalmából készült cukrozott és sűrített szirup. Mielőtt a paradicsom eljutott volna a Közel-Keletre, addig a grenadine-t széles körben használták egyes iráni receptekben, de még a mai napig megtalálható az olyan hagyományos ételekben, mint a fesenjān, ami egy baromfiból készült, rizses étel.
A vad gránátalma magokat az indiai és a pakisztáni konyha fűszerként használja. A szárított magokat az indiai piacokon lehet beszerezni. Ezek a magok még tartalmazzák a húst is, így a savas chutney-kba és a curry-kbe is belerakják. A szárított gránáta alma magja megtalálható néhány nemzeti ételspecialitásban, a magot és a magleplet tartalmazó anyag enyhe fanyarságot kölcsönöz ezeknek az ételeknek. A szárított magot nagyon sokféleképpen fel lehet használni: salátákba, joghurtokba és fagylaltokba kiváló. Az igazán ínyencek pedig csokival bevont magot is vásárolhatnak, amit desszertekhez és sültekhez lehet kínálni.
A Kaukázusban a gránátalmát jórészt gyümölcsléként fogyasztják, Azerbajdzásnban sült halhoz és kebabhoz kínálják a belőle készült szószt, Törökországban gránátalma mártással locsolják meg a salátákat, a pácolt húsokat.

RECEPTAJÁNLÓ

Gránátalmás rukkolasaláta

Hozzávalók:

• Rukkola
• Pármai sonka
• Gránátalma
• Balzsamecet
• Só

Elkészítés:

A rukkolát megmossuk, egy tálba helyezzük és meghintjük gránátalmamagokkal, majd meglocsoljuk balzsamecettel, végezetül pedig a sonkával „megkoronázzuk”.

Sült csirkecomb gránátalmával és rizzsel

Hozzávalók:

• 2 csirkecomb,
• 1 bögre rizs,
• 1 gránátalma,
• étolaj,
• fűszersó.

Elkészítés:

A csirkecombokat megtisztítjuk. A fűszersót összekeverjük 2-3 ek. étolajjal és a combokat alaposan bekenjük. Beletesszük tepsibe, öntünk alá egy kevés vizet és 190 C-on 45 percig alufóliával letakarva sütjük. Az idő leteltével megnézzük, hogy a hús megpuhult-e. Amennyiben igen, a fóliát levesszük és mindkét oldalát a combnak ropogósra sütjük.
Miközben sül a hús, elkészítjük a párolt rizst:

Egy kevés étolajat egy fazékban felhevítünk, beleteszünk egy bögre rizst és átforgatjuk a forró olajon. A rizs mennyiségének kétszeresét kitevő vizet felforralunk. Mikor a rizsszemek fehéredni kezdenek, akkor felöntjük a forró vízzel. Tüzet takarékra rakjuk. Szép lassan fedő alatt megpároljuk. Mikor már majdnem puha a rizs, akkor lezárjuk a tüzet és fedő alatt pihentetjük.

Miután kész a csirkecomb és a rizs, tálaljuk. Az íz fokozása érdekében gránátalmával megszórjuk.

Sütőtökös pite gránátalmával

Hozzávalók:

• 1 csomag felengedett leveles tészta,
• 4 evőkanál darált dió,
• 10 evőkanál méz,
• 2-3 csepp mandula aroma,
• 5 db alma,
• fahéj,őrölt gyömbér és szegfűszeg,
• 1 sárgarépa,
• 1 közepes hosszúságú sütőtök,
• vaj,
• kevés liszt,
• 1 tojássárgája,
• Díszítéshez: 2 gránátalma magja és fél marék mandulaszirom.

Elkészítés:

Először a leveles tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, és vajazott, lisztezett kerek piteformába tesszük. A sütőtököt megtisztítjuk, és megsütjük. A maradék tésztát is felhasználhatjuk, például virágokat szaggathatunk belőle a díszítéshez. A diós töltelékhez a diót 2-3 evőkanál mézzel jól elkeverjük, és a pite aljába simítjuk. Az almákat megpucoljuk, lereszeljük, majd 2 evőkanál mézzel, ízlés szerint fahéjjal, gyömbérrel és szegfűszeggel fűszerezzük. Jól elkeverjük és a diós töltelékre simítjuk. A sárgarépát megpucoljuk, lereszeljük és a megsült sütőtökkel jól elkeverjük. Ebbe a rétegbe is tegyünk 2-3 evőkanál mézet. A tökös masszát is rákenjük a pitére. Sütés előtt csorgathatunk 2 kiskanál mézet és megszórhatjuk a 2 gránátalma magjával. A díszvirágok tetejét tojássárgájával kenjük meg, és ízlés szerint kirakhatjuk szeletelt mandulával. 180 fokos sütőben 45 perc alatt süssük készre. Ha a tésztavirág gyorsan pirulna, fedjük le a süteményt sütőpapírral. Fogyasztás előtt hagyjuk kihűlni. Tálalásnál megszórom a gránátalma magokkal és rálocsoljuk a gránátalma levét is.