EGAL-TEAM Kft. | 2017.09.25
Facebook E-mail
/

A mandula egy csonthéjas termés, illetve az azt termő mandulafa (Prunus dulcis, Prunus communis, Prunus amygdalus vagy Amygdalus communis) rövidebb neve. Őshazája Nyugat-, Közép- és Kelet-Ázsia. Legközelebbi rokona az őszibarack, távolabbi rokonai a szilva és a kajszi. A mandulafa termése a világ összes olajos magvai közül az egyik legrégebbi és legismertebb.

Mit tartalmaz a mandula?

100 gramm mandula 2400-2600 kJ, 570-630 kcal energiát hordoz számunkra. 3,5-7 százalék vizet, viszonylag sok, 19-30 százalék fehérjét, értékes aminosavakat, 15-16 százalék növényi rostot tartalmaz, 2-4 százaléka szénhidrátot tartalmaz, és igen tetemes, 53-59 százalékos a zsírtartalma, ami telített és telítetlen zsírsavakból (palmitin-, palmitol-, sztearin-, olaj- és linolsavból) áll.
A mandula kiváló B1-, B2- és B6- és E-vitamin-forrás. Ásványi anyagai közül a rengeteg kálium (835 mg), a kálcium (252 mg), magnézium (170 mg) említendő, 835 mg káliumot, 441 mg foszfort tartalmaz. Nyomelemei közül a vas, mangán, cink kiemelendő.
A belső, barna maghéj antioxidáns-tartalma védi meg a magbél olaját a légköri oxigéntől és megavasodástól, értékes volta miatt nem célszerű eltávolítani, ráadásul ízletes is. Tanulmányok szerint rendszeres fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.

A keserűmandulával vigyázni kell

A keserű mandula szemei általában kisebbek. Keserű ízüket a csonthéjasokban gyakran megtalálható cianogén glükozid, konkrétan az amygdalin glükozid okozza, amiből víz és az emberi emésztőrendszerben található gyenge savak és emésztőenzimek jelenlétében ciánsav képződik. A ciánsav kis adagban is a sejtlégzést végleg bénító méreg, ami fulladásos halált okozhat. Enyhe mérgezésnél hányás, fejfájás, szédülés, nyugtalanság, légszomj, mellkasi szorítás, látászavarok és bőrpír jelezhetik a bajt, súlyos oxigénhiánynál görcsös állapot, eszméletvesztés következik be. A keserű mandulában viszonylag sok, 1-8 százalék amygdalin és kevés prunazin, egy másik cianogén glükozid található. 7-10 nyers szem (5-10 mg) elfogyasztása gyermekeknél már halálos lehet.

A mandula helye a fogyókúrában

A mandula olyan - a fogyókúra szempontjából is - értékes nyomelemeket tartalmaz, mint a vas, a mangán vagy éppen a cink. Ásványianyag-tartalma ugyancsak magas: rengeteg kálium, kalcium, magnézium és foszfor van benne. Előbbi vízhajtó hatású, a magnézium nélkülözhetetlen a zsírégetéshez, a foszfor pedig főszerepet játszik a szénhidrátok lebontásában. Annak ellenére, hogy tíz dekagramm mandula körülbelül hatszáz kalóriát tartalmaz, a benne lévő minőségileg értékes fehérjék, valamint B1-, B2-, B6-vitaminjai hozzájárulnak ahhoz, hogy a diéta során anyagcseréd gördülékenyen működjön. Magas E-vitamin-tartalmának köszönhetően segíti a hormonháztartás tökéletes működését. A Loma Linda University kutatásából kiderült, hogy a mandula rendszeres fogyasztása kedvezően befolyásolja a vér koleszterinszintjét, valamint segít megőrizni a sejtek inzulinérzékenységét, vagyis hozzájárul a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának megelőzéséhez.

Mandulás sütemény

Hozzávalók (egy 20x40 cm-es tepsihez):

a tepsi kikenéséhez:

• vaj vagy zsír.

Az I. réteghez:

• 15 dkg vaj,
• 15 dkg porcukor,
• 15 dkg darált mandula,
• 7 dkg rétesliszt,
• 4 tojásfehérje.

A II. réteghez:

• 15 dkg porcukor,
• 4 tojássárgája.

A krémhez:

• 7 dkg vaj,
• 5 dkg porcukor,
• 7 dkg darált mandula.
A tetejére:
• 7 dkg darált mandula,
• 1 csomag vaníliás cukor.

Elkészítés:

A sütőt 200 fokra melegítjük. Az I. réteghez a vajat a porcukorral habosra keverjük, majd az őrölt mandulát és a lisztet apránként beledolgozzuk. A tojásfehérjét habbá verjük, a tésztába forgatjuk, és a kikent tepsibe simítjuk. A sütőbe tolva tíz percig sütjük. Ezalatt a II. réteghez a porcukrot a tojássárgájával habverővel fehéredésig verjük, majd a félig sült tésztára simítjuk. A sütőbe visszatolva még tíz percig sütjük, és a tepsiben hagyjuk kihűlni. A krémhez a mandulát egy-két evőkanál vízzel leforrázzuk, majd a vajjal és a porcukorral kikeverjük. A kihűlt tésztára kenve, a vaníliás cukorral összekevert mandulával megszórjuk. Legalább egy napig a tepsiben állni hagyjuk, majd a vékony rétegekből álló tésztát ujjnyi széles, hosszúkás szeletekre vágva rakjuk tálra. Mindig csak annyit vágunk fel, amennyit tálalni akarunk, a többit folpackkal letakarva akár egy hétig is frissen tarthatjuk.

Quinoa és avokádó saláta aszalt gyümölcsökkel és mandulával

Hozzávalók:

• 3 ek vegyes mazsola,
• 2 ek aprított aszalt barack,
• 1 csésze quiona,
• 1 citrom,
• 3 ek olívaolaj,
• Negyed tk őrölt koriander,
• Negyed tk őrölt római kömény,
• Negyed tk fűszerpaprika,
• 2 érett avokádó,
• 2 szál újhagyma,
• 2 ek pirított mandulabél,
• só, bors.

Elkészítés:

Az aszalt gyümölcsöket meleg vízben 5 perre beáztatjuk, majd lecsepegtetjük. Közben egy lábasban 2 csésze sós vizet és az átmosott quinoa szemeket felforrjuk. Lefedjük, alacsony hőfokon kb 10-15 percig pároljuk. Amikor a víz felszívódott, a quinoa átlátszóvá vált, egy tálaló edénybe áttöltjük, villával fellazítjuk. A citrom héját lereszeljük, húsából kicsavarunk 1 evőkanálnyi citromlevet. Ezt elkeverjük az olajjal és a fűszerekkel. Sózzuk, borsozzuk. Az újhagyma fehér részét vékony karikákra felszeleteljük. A mandulát megpirítjuk (olaj nélkül), majd durván felaprítjuk. Az avokádót félbevágjuk, magját egy kiskanállal kivesszük, majd a héját leválasztjuk (vagy késsel megpucoljuk). A hús puhaságától függően vagy felkockázzuk vagy felszeleteljük. A kihűlt quinoahoz adjuk az avokádó, aszalt gyümölcs, mandula és újhagyma darabokat. Lelocsoljuk az öntettel, óvatosan elkeverjük.

Török piláf csicseriborsóval és mandulával

Hozzávalók:

• 1 ek olívaolaj,
• 1 fej vöröshagyma,
• 2 gerezd fokhagyma,
• 2 tk őrölt fahéj,
• 2 ek sűrített paradicsom,
• 30 dkg rizs (pl basmati),
• 6 dl zöldségleves,
• 1 konzerv csicseriborsó (40 dkg),
• 10 dkg aszalt sárgabarack, aprítva,
• 2 ek mandula pehely,
• 1maréknyi koriander levél.

Elkészítés:

A hagymát, fokhagymát felaprítjuk. Egy fedeles, nehézaljú lábasban az olajat felforrósítjuk, ebben a hagyma és fokhagyma darabokat megpuhítjuk, miközben kevergetjük. Hozzáadjuk a fahéjport és a paradicsompürét, egy percig keverjük. Hozzáadjuk a megmosott és lecsepegtetett rizst, átkeverjük, majd felöntjük a zöldséglevessel. Felforraljuk, majd alacsony hőfokon, fedő alatt 15 percig főzzük. A csicseriborsót lecsepegtetjük, a koriandert és barackot felaprítjuk. Ezeket és a mandulát a rizsbe keverjük, és 5-10 percig tovább főzzük. Amikor a rizs teljesen felszívta a levest és puha, lehúzzuk a tűzhelyről, belekeverjük az aprított koriandert, majd 5 percig a gőzben pihentetjük.