EGAL-TEAM Kft. | 2017.09.23
Facebook E-mail
/

alma.jpg

“Minden nap egy alma, az egészség oltalma” – ám nem csak ezért népszerű gyümölcs az alma.

Kevés gyümölcs dicsekedhet olyan nagy múlttal, mint az alma. A tökéletes, édes, bűnre csábító gyümölcs, ami a mai napig a legmeghatározóbb eleme a gyümölcsfogyasztásunknak.

Az almát fogyaszthatjuk magában, de főzni és sütni is igen kiváló. Az almás ételeknek se szeri, se száma. Nagyanyáink almakompótja mellett az almás desszertek is klasszikusnak számítanak. Az alma azonban húsok mellé is adható, sőt ha jól van fűszerezve nagyon finom levesek készíthetők belőle.

Az almákat érési idejük szerint három nagy csoportba sorolják: nyári, őszi és téli alma. Egy érési időszakban természetesen többféle alma terem, sőt ugyanazon fajtának adott esetben van nyári és őszi verziója.

Jonatán

Őszi alma és mint minden alma, ez is többféle fajtaváltozattal rendelkezik. Kemény húsú, roppanós, íze egyszerre édes és savanyú. A színe piros, de az egységesen piros bőrt, fajtától függően, pettyek, csíkok sárgás részek is tarkíthatják. Használható szószok készítéséhez és süteményekben is ízletes. Fogyasztható frissen gyümölcsként, befőzve leves-, kompótként, vagy gyümölcs lé ként, erjesztés után lefőzve pálinkaként.

alma2.jpg

Jonagold

Ez az alma a téli almák Superman-je. A húsa puha, az ízét pedig egy helyütt nemes egyszerűséggel kiválónak titulálják. És ha mindez nem lenne elég akkor, íme, az eltarthatósági adatok: általában szeptember végén szedik, majd 1-2 hónapos tárolás után éri el a fogyasztási csúcsát, de megfelelő körülmények között akár 10 hónapig is eláll. Kitűnően alkalmas friss fogyasztásra, de sütéshez, főzéshez, és befőzéshez is felhasználható.

Starking

A sötét bordó színű, hosszában csíkozott, hosszúkás alakú alma húsa kemény, szájat összehúzó íze pedig markánsan megkülönbözteti a többi almától. Igazi téli alma. Szeptember végén szüretelik, de csak novembertől fogyasztható, viszont onnét kezdve egészen márciusig.

Idared

Az Idared úgy néz ki, mint egy turbózott Jonathan, ám míg annak fényes a héja, ennek hamvas. Nagy, kemény alma, enyhén savanykás ízzel. Érési ideje október eleje, de a szakértők szerint 3-4 hónap utóérés után tökéletes. Szuper téli alma, egészen nyár elejéig eltartható.

Golden

Golden almából is több fajta létezik, de a fogyasztási tulajdonságaik nagyjából megegyeznek. Sárga húsú, édes ízű téli almáról van szó, ami a szedést követően akár hat hónapig is fogyasztható. A Goldennel egy probléma van: más fajtákkal könnyen összekeverheti a nem gyakorlott szem. Így például a Chardennel (ennek húsa krémszínű, íze cukrosabb, savasabb), amit nem sokkal a Goldenek után szüretelnek vagy az Ozark Golddal, ami viszont őszi alma. Ezt az almát ugyan szeptember elején szedik, viszont 2-3 hónapig hűtve eláll, így ebben az esetben is van időbeli átfedés, viszont az íze kifejezetten savanykás.

Alma vásárlása, tárolása

Vásárláskor figyeljünk oda, hogy csak egészséges, sérülésmentes almát vegyünk. Az ütődött szemek hamar megrohadnak, ami főleg akkor problémás, ha nem azonnali fogyasztásra vesszük, hanem nagyobb mennyiséget szeretnénk tárolni. Nem túl hideg pincében, szellős rekeszekben jól tárolható az alma. Az almát fogyasztás előtt alaposan mossuk meg. A nagyon fényes vagy csúszós almák esetében szinte biztos, hogy valamilyen növényvédő viasszal lettek bevonva. Ez a viaszréteg csak alapos mosással tüntethető el.

Az alma jó C-vitamin forrás, emellett tartalmaz B-vitamint, cukrot és az ásványi anyagok egész garmadáját hordozza magában. A kálium, a kalcium, a cink, a fluor, a jód, a szelén együttesen szükségesek az ellenálló immunrendszer kialakulásához, egészségünk megőrzéséhez.

A savaknak köszönhetően jótékonyan hat az emésztésre, valamint az agy működésére. Az alma rendszeres fogyasztásával csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata, a rákos megbetegedések kialakulása. Kalóriában szegény, rostban igen gazdag gyümölcs.

Bár az alma nem váltja le a fogkefét, de fogyasztása serkenti a nyáltermelést a szájban, egyúttal távol tartja a baktériumokat, és csökkenti a fogszuvasodás kialakulásának esélyét. Egy tanulmány bebizonyította, hogy phloridzin nevű flavonoid, mely egyébként az almában is megtalálható, véd a csontritkulás ellen, és növeli a csontsűrűséget. A gyümölcs gazdag bórban, mely szintén erősíti a csontokat.

Az alma salátákba komponálva is tökéletes. A híres Waldorf saláta is almára épült, némi zellerszárral és kevés majonézzel megbolondítva. Az almás pitén kívül az alma nagyon jó a különféle kevert tésztákba, muffinokba, de karamellizált almaszeleteket tehetünk leveles tésztára vagy egy tepsinyi piskótára, esetleg készíthetünk belőle almás krémest, vagy használhatjuk egy jó flódni töltelékeként. Almával jól lazíthatóak a különféle édes töltelékek, gyakori, hogy a beiglibe szánt diótölteléket is reszelt almával finomítják. Az alma szeletekre vágva palacsintatésztával bundázható, vagy édes borban főzve kínálható desszert gyanánt vagy hús mellé.

Zelleres almakrémleves

Hozzávalók (8 személyre): 4 -5 alma, 1db közepes nagyságú zeller, 1 zeller szár apróra vágva, 2 közepes vöröshagyma szeletelve, 2 liter zöldség vagy csirke alaplé (1 csirke csontos részeiből), 2 dl tejszín, só, néhány zsályalevél, 4 evőkanál olívaolaj, 1 marék pirított dió a tálaláshoz.

Elkészítése: Elkészítjük az alaplét, a csontos csirkehúst 1 liter vízben, picit megsózva puhára főzzük, leszűrjük. Az előmelegített olajon egy nagy serpenyőben, a hagymát és a zellert, közepes lángon 10 percig dinszteljük, majd adjuk hozzá az almát és a kakukkfüvet és főzzük 2-3 percig, ezután öntsük fel a húslevessel és főzzük alacsony lángon 30 percig, amíg a gumós zeller teljesen megpuhul. Vegyük le a tűzről, és turmixgéppel keverjük simára. Adjuk hozzá a tejszínt és pirított dióval a tetején tálaljuk.

Francia almatorta (Tarte Tatin)

Hozzávalók: 50 dkg alma, 13 dkg cukor, 1 evők. porcukor, 13 dkg kristálycukor, 25 dkg liszt, 17 dkg margarin, 1 tojás sárgája, csipet só

A lisztből 13 dkg margarinnal, a porcukorral, a tojás sárgával, sóval, meg annyi vízzel, hogy rugalmas masszát kapjuk, tésztát gyúrunk, és fél óra hosszat pihentetjük. Közben megpirítunk 10 dkg kristálycukrot, és a tortaforma aljára öntjük (ne ijedjünk meg, ahogy megdermed, a cukor meghasad-repedezik, miközben pattogó hangot is ad). Ha megdermedt, kirakjuk a meghámozott, kimagozott, cikkekre vágott almával, ezt meghintjük 3 dkg kristálycukorral, rámorzsoljuk a maradék margarint, és befedjük a kerek lappá nyújtott tésztával. Forró sütőben kb. 30 percig sütjük. Még melegen úgy borítjuk a tálra, hogy a tészta alulra, az alma felülre kerüljön. A pirított cukor, sütés közben megolvad, és sűrű karamellel vonja be az almát. Hidegen, melegen egyaránt kitűnő.

Almakompót

Hozzávalók: 12 db közepes alma, egy mokkáskanálnyi darabolt fahéj, 6-7 db egész szegfűszeg, 5-6 evőkanál kristálycukor, 1 citrom kifacsart leve (elhagyható), 3 liter víz

Elkészítése: Engedjünk egy megfelelő méretű lábasba három liter vizet. Ebbe csavarjuk bele a citrom levét, keverjük el benne a kristálycukrot. Az almákat hámozzuk meg, csumázzuk ki, és vágjuk gerezdekre. Az almagerezdeket rögtön tegyük a lébe. A citromlé azért van benne, mert egyrészt finom ízt ad neki, másrészt meggátolja, hogy az alma megbarnuljon. Aki nem szereti, el is hagyhatja, de ebben az esetben gyorsan kell dolgozni. Szóval, a gerezdekre vágott almákat tegyük a lébe. Ha elfogyott az alma, dobjuk bele a fűszereket, gyújtsunk alá, és hirtelen lángon forraljuk fel az egészet. Forrástól számítva maximum fél óra kell neki (alma fajtájától is függ). Akkor zárjuk le alatta a tüzet, amikor úgy ítéljük meg, hogy már épp csak egy kicsit kéne főnie, ugyanis a forró lében úszkálva még nagyjából pont annyit puhul, mire kihűl. Ha készre főzzük, akkor mire kihűl a lé, szétfő az alma. Tálalásig hűtőbe tesszük.

Almát nem csak enni, de inni is lehet. A cider, cidre azaz az almabor ma már a világ minden részén kedvelt könnyű, alkoholos ital, amit almából nyernek és csekély alkoholtartalmának köszönhetően egyfajta üdítő jelleggel bír. Az almából készülhetnek erősebb italok is, ilyen a nálunk is népszerű almapálinka vagy a francia calvados.

Ha szeretnél az itthon termesztett almákról még többet megtudni, figyelmedbe ajánljuk a Rakamazi Jonagold Almafesztivál és Vásárt, ahol almás gasztronómiai különlegességeket is kóstolhatsz: almás palacsinta, alma bólé, almás csirkemell, flambírozott alma, almás pite, bio almalé és még számos almás finomság. Jó szórakozást kívánunk!