EGAL-TEAM Kft. | 2017.09.20
Facebook E-mail
/

Akik tudatosan táplálkoznak, odafigyelnek a zsírsav bevitelükre. Sokan a mandulára esküsznek, mások kesudión kívül nem is esznek más dió- és mogyorófélét. De vajon melyiknek milyen a zsírsav összetétele és melyiken érdemes inkább fogyasztani?
Itt az ősz, erősítsük immunrendszerünket! Eheti cikkünkben a mogyoróról, diófélékről és olajos magvakról lesz szó.

A ZSÍROK
telített zsír: főleg állati eredetű, húsokban, tejtermékekben megtalálható. Fontos, hogy minél lejjebb szorítsuk a bevitt mennyiséget, ugyanis a napi táplálkozás során bőségesen bejuttatjuk a szervezetünkbe, hacsak nem kerüljük tudatosan!
transzzsír: növényi olaj hidrogenizálásából származik, teljesen kerülendő, feldolgozott élelmiszerekben van főleg
telítetlen zsír: dió- és mogyorófélékben, magvakban, halakban, növényi olajakban található, nagyon hasznos és fontos. A telítetlen lehet egyszeresen és többszörösen telítetlen, mindkettő fogyasztása egészséges, de az arányokra oda kell figyelni! Fontos említést tenni az esszenciális, többszörösen telítetlen zsírsavakról: ezek az Omega-3 és Omega-6 zsírsavak, amelyek aránya szintén nem mindegy! A lenmagolajban található az emberi szervezet számára legideálisabb arányban a két zsírsav! Az Omega-3 és -6 zsírsavak aránya ideális esetben 1:3-1:5 között van. Sajnos hazánkban sokkal inkább jellemző az 1:10 vasgy akár 1:30-as arány, ami nem túlzottan előnyös a szervezetünk szempontjából!


MENNYI ZSÍRT EGYÜNK?
A zsírbevitel a legjobb esetben a napi kalória bevitel nagyjából 25-30%-a. Egy 2000 kcal-ás étrend esetén ez maximum nagyjából 55 grammot jelent. Az ősidőkben a telített és telítetlen zsírsavak aránya az ideális 1:1 volt, ma már jóval több telített zsírt viszünk be a kelleténél. Egyszeresen telítetlenekből és többszörösen telítetlen zsírsavakból is kb. 10-10%-ot vigyünk be a napi kalóriabevitelből!

Az egyik leggyakrabban előforduló ételallergia a diófélék fogyasztásával köthető össze, amelyek közül az egyik legveszélyesebb és talán leggyakoribb a földimogyoró-allergia. A diófélék allergiája igen súlyos tünetekkel járhat, és ha nem tartjuk be szigorúan az előírt diétát, akár végzetes kimenetelük is lehet. Tehát a dió nemcsak pozitív hatással van az egészségre...


A leggyakrabban előforduló tünetek:

• Kiütések
• Bizsergető érzés a szájban és az ajkakon
• Hányinger vagy hányás
• Asztmás rohamok
• Ájulás és eszméletvesztés
• Esetenként életveszélyes allergiás reakció, mely hatással lehet a légutakra, a légzésre.
Persze nem kell rögtön kétségbe esni, de testünk jelzéseire mindenképpen figyeljünk. Ha a fenti tünetek a mogyoró és a diófélék fogyasztása után rögtön vagy nem sokkal jelentkeznek, forduljunk orvoshoz és vizsgáltassuk ki magunkat, főként, ha a családban már volt allergia, mert akkor nagyobb a kialakulás esélye.

RECEPTAJÁNLÓ:

Tökmagos burgonyabundában sült csirkemell

Hozzávalók:
• 80 dkg csirkemellfilé,
• só ízlés szerint,
• 4 csapott ek finomliszt,
• 3 közepes burgonya,
• 2 gerezd fokhagyma,
• 10 dkg tökmag (hámozott),
• 2 tojás,
• 2 dl tej,
• bors ízlés szerint.

Elkészítés:
Héjastól félig megfőzzük a burgonyát, megpucoljuk, és teljesen kihűtjük. A csirkemellet felszeleteljük, és sóval megszórjuk. A tökmag felét ledaráljuk. Összekeverjük a tejet a tojással, a liszttel és a darált tökmaggal, sózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymával ízesítjük. A meghámozott burgonyát nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük, és a masszába keverjük. A húst belemártjuk a masszába, majd belenyomkodjuk az egészben hagyott tökmagba, és bő, forró olajban kisütjük.

Mandulaleves

Hozzávalók :

• 15 dkg mandula,
• 1 l tej,
• 10 dkg cukor,
• 2 csomag vaníliás cukor,
• 5 dl habtejszín,
• 2 evőkanál étkezési keményítő,
• 1 db fahéjrúd.
Elkészítés:
A megtisztított mandulát szárazon megpirítjuk, majd nem túl apróra törjük. Összekeverjük a tejet a vaníliás cukorral és a cukorral, hozzáadjuk a fahéjat, lassan felforraljuk, és 20 percig főzzük lassú tűzön. Simára keverjük a tejszínt az étkezési keményítővel, és a mandulával együtt a leveshez adjuk. Újból felforraljuk.