EGAL-TEAM Kft. | 2017.10.19
Facebook E-mail
/

cekla.jpg

A gasztronómiai fejlődés jelenlegi trendjeinek egyik nagy előnye, hogy méltatlanul elfeledett összetevők kerülnek újra terítékre.

A céklát ősidők óta ismeri és használja az emberiség. A növény legrégebbi archeológiai lelete egy újkőkorszaki (i.e. 4000) településről származik. Az i.e. második évezredben már a babilóniaiak és a föníciaiak nagy mennyiségben termesztették. Európa északi területeire a rómaiak juttatták el. Évszázadokkal később, a már kereszténnyé vált germán birodalomban a dinasztiaalapító Nagy Károly rendelte el a cékla termesztését. Főleg a Földközi tenger vidékén, és Közép-Európában honos, de ma megtalálható szerte a világban. Magyarországon a XVII. században vált ismertté a cékla vörös változata.

A cékla nem csak finom, de egészséges is. Legtöbben savanyítják, de egyre többen ismerik fel: ennél sokoldalúbban is felhasználható. Földes, édeskés zamata igen izgalmas, ráadásul gyönyörű színe minden tányért feldob. Ősszel, könnyen hozzá tudunk jutni frissen a piacon, zöldségeseknél, ezért ősz végén és egész télen legyen étrendünk része. Fogyaszthatjuk nyersen, főve, befőzve - kinek hogy van rá gusztusa és az elkészítéséhez ideje.
A cékla már évezredek óta ismert zöldség, mely mindig is megbecsült helyet kapott a gyógyhatású növények között.
Sokat lehet hallani arról, hogy segít a rák megelőzésében, de ezen kívül vérnyomás csökkentő, állóképesség javító hatása is ismert. A cékla leve annyira javítja az állóképességet, hogy aki rendszeresen fogyasztja, az 16 százalékkal tovább bírja az edzést, állapították meg brit tudósok. A kutatók nem tudják, a cékla hogyan teszi ezt. Feltételezik, hogy nitrát tartalma a szervezetben nitrogén-monoxiddá alakul, amely révén a fizikai gyakorlat végzése közben kevesebb oxigén ég el.
A cékla fogyasztását követően azonnal megkezdi méregtelenítő hatását a szervezetben. Gyakran használják májbetegségek gyógyítására, az ehhez kapcsolódó tünetek enyhítésére, de alkalmas székrekedés és egyes bélbetegségek kezelésére is. A bőrgyógyászatban is használják ezt a sokoldalú növényt, pórustisztító és korpásodás elleni hatása miatt. Különleges gyógyító hatását a cékla a magas nitrát tartalmának köszönheti. Egy grammnyi adagban körülbelül hússzor annyi nitrát található, mint bármely más zöldségben.
Hogyan vásároljunk céklát?
Céklacsokor vásárlás esetén leveles csokrot keressünk, amelyen jobban meglátjuk a frissesség jeleit: a levelek élénk színűek, életerősek, kissé kemény tapintásúak legyenek. A foltoktól, nyomódásoktól mentes gumó egyetlen vastag gyökérben kell, hogy végződjön. A szálasan elágazó apró hajszálgyökerek jelenléte régi szedésre utal.
Nyers fogyasztás esetén részesítsük előnyben a kisebb gumókat, ezek édesebbek.
Hazaérve a gumó nedvességtartalmának megőrzése érdekében a levelet, levélnyelet vágjuk le, és ízesítsünk vele levest, vagy salátát. A 6 cm-nél nagyobb gumók szálkásak, ezeket kerüljük. Lehetőleg bio céklát vásároljunk, mert a talajból nem csupán a tápanyagokat szívja fel hatásosan, de a vegyszereket is.
Felhasználás
Az édeskés gumóból nyersen készíthetünk ivólevet, amelybe tehetünk sárgarépát, zellert, vagy almát.
A gumót reszeljük le nyersen, esetleg pároljuk meg vajban, és keverjük zöldség- vagy gyümölcsalapú salátába.
Az egészen apró céklákat egészben hagyva megsavanyíthatjuk.
A cékla főzőlevét ne öntsük ki: kiváló a bőr gyulladásai, bőrkiütések; hajas fejbőrre korpásodás, hámlás esetén.
Folytathatnánk, milyen egyéb csodákra képes a cékla, de nem tesszük, inkább helyette ajánlunk pár receptet.

cekla2.jpg

Fűszeres céklalekvár
Kínálhatjuk hideg sültekhez, sajtokhoz, túrókrémhez, de nagyon finom füstölt halakhoz is. Remek ajándékötlet!
Hozzávalók: 50 dkg cékla, 1 dl vörösborecet, 4 dl almalé, 4-5 szem szegfűszeg, 1 db egész fahéj, 1 teáskanál őrölt kömény, 2 db babérlevél, 1 db alma, 25 dkg cukor, 1 teáskanál só, 1 csomag lekvárzselésítő (3:1)
Főzzük meg az egész céklát, majd hűtsük le, és utána húzzuk le a héját. Reszeljük le a káposztareszelőn a megtisztított almával együtt és tegyük egy lábasba. Öntsük hozzá az almalevet, az ecetet, tegyük bele a szegfűszeget, a babért, a kétfelé tört fahéjat, az őrölt köménymagot és a sót. Keverjük hozzá a lekvárzselésítőt, majd tegyük fel főni. Közepes lángon, állandóan kevergetve főzzük 5-6 percig, majd szórjuk bele a cukrot. Forraljuk még további pár percig, majd töltsük tisztára mosott befőttesüvegekbe. Zárjuk le azonnal, és állítsuk fejre pár percre, így nem kell tartósítószert használnunk az eltevéséhez.
Cékla röszti
Sültek mellé, vagy csak úgy magában egy zöldfűszeres mártogatóval együtt is nagyon finom ez a céklából készült röszti. Felesleges bármi más zöldséggel keverni, mert önmagában is egy ízes, édes, karakteres zöldség. Fűszere most a kakukkfű.
Hozzávalók (10 db kisebb rösztihez): 300 g nyers cékla, só, tört bors, 1 csapott mk kakukkfű (friss vagy szárított), 1 db tojás, 50 g kukoricakeményítő, zsiradék a sütéshez
A céklát meghámozzuk, és finomra reszeljük. Sóval, tört borssal és kakukkfűvel ízesítjük, majd összekeverjük a tojással és a keményítővel együtt. Egy serpenyőben hevítsünk fel zsiradékot. A masszából formázzunk kis halmokat, tegyük a forró zsiradékba. Süssük 5-6 percet közepesen meleg, nem túl forró zsiradékban, majd fordítsuk meg. Papíron itassuk le róluk a felesleges zsiradékot.
Mártogató: 2 ek majonéz, 4 ek tejföl, 1 ek almaecet, ½-1/2 csokor petrezselyem zöld és snidling, tört színes bors, pici só
A fűszereket finomra aprítjuk, és a többi hozzávalóval kikeverjük. A céklás rösztiket ebbe mártogathatjuk.
Citromos céklaital
Hozzávalók (1 személyre): 1 nagyobb nyers céklagumó, 3 dl víz vagy almalé, fél citrom leve
A céklát megmossuk, (gumikesztyűben) meghámozzuk, majd nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük. A reszelt céklát a vízzel/alma lével leturmixoljuk, citrommal savanyítjuk.